Να εξασφαλιστούν μέτρα και υποδομές στα πλοία ώστε να είναι προσβάσιμα για τα ΑμεΑ

Να εξασφαλιστούν μέτρα και υποδομές στα πλοία ώστε να είναι προσβάσιμα για τα ΑμεΑ
Την εξασφάλιση ουσιαστικών μέτρων και υποδομών προσβασιμότητας στα πλοία ώστε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή για τα ΑμεΑ ζητά με Ερώτησή του το ΚΚΕ προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Βιβή Δάγκα, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Δελής, Νίκος Έξαρχος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Μαρίνος, Μεταξάς Βασίλης, Γιώργος  Λαμπρούλης, Θανάσης Παφίλης, Νίκος  Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης, αναφέρονται τα εξής:

«Εικόνες ντροπής εκτυλίχθηκαν στο πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Κεραμωτή Καβάλας – Θάσος, καθώς για 45 ολόκληρα λεπτά ένα παιδί με αναπηρία μαζί με τη μητέρα του αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο γκαράζ του πλοίου, καθώς δεν υπήρχε ράμπα για ΑμεΑ. Το συγκεκριμένο περιστατικό που δεν είναι το μοναδικό και αποδεικνύει με τον πιο σκληρό τρόπο πως η “Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030” που δημοσιεύτηκε τον Απρίλη και τα “παχιά λόγια”, που διατυμπανίζει η κυβέρνηση και τα Υπουργεία της περί “προσβασιμότητας”, “συμπερίληψης” και “κοινωνικής ένταξης” των ΑμεΑ, όχι μόνο είναι “αέρας κοπανιστός”, αλλά προσκρούουν πάνω στην ίδια την πραγματικότητα.

Η ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων και υποδομών προσβασιμότητας, όπως ράμπας ή ανελκυστήρα σκάλας για άτομα με κινητικά προβλήματα στα πλοία είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής εγκατάλειψης των ΑμεΑ από όλες τις κυβερνήσεις, της πολιτικής του “κόστους – οφέλους”, που λογαριάζει ως περιττό κόστος τις ανάγκες τους με μοναδικό στόχο την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας και των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Να σημειωθεί πως αυτά συμβαίνουν την ίδια περίοδο που οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αυγατίζουν τα κέρδη τους εν μέσω “τουριστικού θαύματος”, με αυξήσεις έως και 40% σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μη δίνοντας δεκάρα τσακιστή κυριολεκτικά για προδιαγραφές προσβασιμότητας μιας και αυτές κοστίζουν.

Το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα έγκαιρα είχε προειδοποιήσει και είχε καταθέσει συγκεκριμένα αιτήματα σχετικά.

Με βάση τα παραπάνω Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα ληφθούν ώστε:

  • – Να αναβαθμιστούν υποχρεωτικά οι υποδομές των πλοίων με σύγχρονα και ασφαλή αμαξίδια, με αύξηση των καμπινών που προορίζονται για ΑμεΑ, με αναβατόρια και μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό για ΑμεΑ, χρόνιους πάσχοντες και άτομα με κινητικά και άλλα προβλήματα.
  • – Να εξασφαλιστεί 50% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, ανεξάρτητα από το ποσοστό της αναπηρίας. Δωρεάν μετακινήσεις για ΑμεΑ και τις οικογένειές τους με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο από 67%. Δωρεάν μετακίνηση από και προς τα νησιά για όλα τα ΑμεΑ και για συνοδό για απαραίτητες ιατρικές πράξεις (εξετάσεις, θεραπείες κ.λπ.) με βεβαίωση γιατρού και ανεξαρτήτως ποσοστού».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ                  

ΚΟΒ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Σκόπελος,  03/07/2024

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: