Σάββατο

22 Ιουνίου 2024

«Στο Γραφείο Καθηγητών» | Πρεμιέρα για τις προβολές ταινιών για το 2024 από την Ε.Θ.Ο.Σ. «Τάκης Μόσχος»

Με χαρά σας πληροφορούμε ότι ξεκινούν πάλι οι εβδομαδιαίες προβολές ταινιών στον «Ορφέα», από την Ε.Θ.Ο.Σ. «Τάκης Μόσχος», με την ταινία «Στο Γραφείο Καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ.

Η πρώτη ταινία που θα ανοίξει τις προβολές του 2024 είναι το φιλμ του Βερολινέζου σκηνοθέτη Ιλκέρ Τσατάκ (τουρκικής καταγωγής) «Στο Γραφείο Καθηγητών», την επίσημη πρόταση της Γερμανίας για τα φετινά Όσκαρ.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
«Στο Γραφείο Καθηγητών»
του Ιλκέρ Τσατάκ
Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024, στις 19:30
στον «Ορφέα»
Ε.Θ.Ο.Σ. «Τάκης Μόσχος»

Η Κάρλα είναι μία ιδεαλίστρια νεαρή καθηγήτρια (πολωνικής καταγωγής) που πιστεύει ότι ο ρόλος του εκπαιδευτικού δεν εξαντλείται στη διδασκαλία της σχολικής ύλης. Αντίθετα, παλεύει καθημερινά να πειθαρχήσει, να εμπνεύσει και να διδάξει τα πρωτάκια ενός γερμανικού Γυμνασίου. Κοιτάζει τη δουλειά της και αποφεύγει τα πηγαδάκια των συναδέλφων που βαριεστημένοι και συμβιβασμένοι πίνουν καφέ στο γραφείο του σχολείου. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που απανωτά συμβάντα μικροκλοπών διαταράσσουν την φαινομενική πειθαρχία του σχολείου. Κάθε συσχετισμός ισορροπίας καταρρέει ξαφνικά σαν χάρτινος πύργος.

Παιχνίδια εξουσίας διαπλέκονται με σύνθετα ηθικά διλήμματα, ενώ ρατσιστικά κατάλοιπα εξωτερικεύονται στον ασφυκτικό μικρόκοσμο του σχολείου προκαλώντας ακραίες εναλλαγές συναισθημάτων σ’ ένα αγωνιώδες θρίλερ που προσπαθεί με «χορευτικό» ρυθμό να περάσει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Επαναστατημένα παιδιά και ισχυρογνώμονες ενήλικοι θα αντιπαρατεθούν μετωπικά σ’ ένα δημόσιο σχολείο που μολονότι μοιάζει με καλό ιδιωτικό, δεν διαθέτει καμία γωνιά για να κρυφτείς ή να παρηγορηθείς. Η δασκάλα από κυρίαρχος του παιχνιδιού μπαίνει απροσδόκητα στο στόχαστρο συναδέλφων, γονέων και μαθητών βιώνοντας έναν κλιμακούμενο εφιάλτη που μοιάζει με χιονοστιβάδα. Όσο πιο απελπισμένα προσπαθεί να τα κάνει όλα σωστά, τόσο πιο κοντά φτάνει στο να διαλυθεί η ίδια.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο σκηνοθέτης της ταινίας δήλωσε:
«Θέλαμε να μιλήσουμε για κλοπές, προκαταλήψεις και ψευδείς κατηγορίες. Και το σχολείο είναι ένα εξαιρετικό μοντέλο για να απεικονίσει την κοινωνία στο σύνολό της. Υπάρχει ο αρχηγός κράτους με εξουσία, ο λαός με τη μορφή μαθητών κι ένα όργανο Τύπου μέσω της σχολικής εφημερίδας».

Στο poster της ταινίας άλλωστε, αναγράφεται το εξής: «Όταν οι σωστές αποφάσεις οδηγούν στη καταστροφή». Μήπως τελικά ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις;

«Στο Γραφείο Καθηγητών» | Πρεμιέρα για τις προβολές ταινιών για το 2024 από την Ε.Θ.Ο.Σ. «Τάκης Μόσχος» - Αφίσα

 

Καλή Χρονιά!
Ε.Θ.Ο.Σ. «Τάκης Μόσχος»

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: