Απαγορεύεται σε όλη την περιφέρεια του Δασαρχείου Σκοπέλου για 10 χρόνια η υλοτομία, κλάδευση πλατάνου…

Απαγορεύεται σε όλη την περιφέρεια του Δασαρχείου Σκοπέλου για 10 χρόνια η υλοτομία, κλάδευση πλατάνου...
Με απόφαση την οποία υπογράφει ο Δασάρχης Σκοπέλου κ. Αθανάσιος Παπαγιάννης, απαγορεύεται σε όλη την περιφέρεια του Δασαρχείου Σκοπέλου για 10 χρόνια από την υπογραφή της (15-2-2024), η υλοτομία, κλάδευση πλατάνου...

Στην αναρτηθείσα (15 Φεβρουαρίου 2024) κανονιστική πράξη με θέμα «Δασική Αστυνομική Απαγορευτική Ρυθμιστική Διάταξη Υλοτομίας Πλατάνου» διαβάζουμε:

«Απαγορεύουμε σε όλη την περιφέρεια του Δασαρχείου Σκοπέλου για 10 χρόνια από την υπογραφή της παρούσης:

α) Την υλοτομία, την κλάδευση, τη διακίνηση φυτών προς φύτευση, τη διακίνηση σπόρων προς σπορά του πλατάνου, χωρίς την εποπτεία και έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας.

β) Κάθε υλοτομία πλατάνου σε δημόσια δάση, δημόσιες δασικές εκτάσεις, πάρκα και άλση εντός πόλεων και οικιστικών περιοχών, εκτός αν η υλοτομία προβλέπεται από πίνακες υλοτομίας ή διαχειριστικές μελέτες και βρίσκονται εκτός περιοχών που έχει εντοπισθεί ο επιβλαβής οργανισμός. Στην περίπτωση αυτή η διάμετρος αυξητικής ωριμότητας (στηθιαία έμφλοια διάμετρος ) καθορίζεται σε 50 εκ. εκτός αν πρόκειται για δέντρα κακής ποιότητας, υγείας και ανάπτυξης, οπότε η αυξητική ωριμότητα σε διάμετρο καθορίζεται σε 40εκ.

γ) Κάθε υλοτομία πλατάνου που φύεται αραιά και μεμονωμένα, μέσα σε γεωργικά ή δενδροκομικά καλλιεργούμενες εκτάσεις. Σε αυτή την περίπτωση η υλοτομία είναι δυνατή κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου, αυτοψίας αρμόδιου δασικού υπαλλήλου και έγκριση του δασάρχη βάσει του αρθ. 177 παρ. στ του ΝΔ 86/69, ανεξάρτητα από τη διάμετρο αυξητικής ωριμότητας. Η υλοτομία θεωρείται επιβεβλημένη, εφόσον στηρίζεται σε πραγματικούς λόγους καλύτερης και αποδοτικότερης αξιοποίησης του κτήματος.

δ) Κάθε υλοτομία πλατάνου που φύεται αραιά και μεμονωμένα μέσα σε χέρσους ή ακαλλιέργητους αγρούς. Σε αυτή την περίπτωση η υλοτομία είναι δυνατή κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου, αυτοψίας αρμόδιου δασικού υπαλλήλου και έγκριση του δασάρχη (βάσει της παρ. στ του άρθρου 177 του Ν.Δ. 86/69), ανεξάρτητα από τη διάμετρο αυξητικής ωριμότητας εφόσον και η υλοτομία θεωρείται επιβεβλημένη για την καλύτερη εδαφοπονική αξιοποίηση του κτήματος, ενώ αν το αίτημα έχει μόνο σκοπό τη ρευστοποίηση του ξυλώδους όγκου, η υλοτομία θα εγκρίνεται για άτομα στηθιαίας διαμέτρου 50 εκ. και άνω.

ε) Κάθε υλοτομία αυτοφυών ενώσεων και παρόχθιων λωρίδων πλατάνου που απαντώνται μέσα σε ευρύτερες γεωργικές περιοχές. Σε αυτή την περίπτωση δύναται να επιτραπεί η υλοτομία μετά από αυτοψία και έκθεση αρμόδιου δασικού υπαλλήλου, για πλαταναιώνες εμβαδού μικρότερου των 50 στρμ., χωρίς πίνακα υλοτομίας και ανεξαρτήτου διαμέτρου, όταν είναι λυμένο οριστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης. Για πλαταναιώνες εμβαδού μεγαλύτερο των 50 στρμ. και με λυμένο οριστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης, μπορεί να επιτραπεί η υλοτομία μόνο κατόπιν σύνταξης πίνακα υλοτομίας ή διαχειριστικής έκθεσης, εγκεκριμένων αρμοδίως και για άτομα με διάμετρο αυξητικής ωριμότητας άνω των 50 εκ. ή 40 εκ. όταν πρόκειται για δέντρα κακής ποιότητας, υγείας και ανάπτυξης.

στ) Κάθε υλοτομία πλατάνου σε παράκτιες και παραποτάμιες περιοχές όπου τα φυόμενα πλατανόδεντρα έχουν πολύτιμη αξία για τις έμμεσες ωφέλειές τους.

ζ) Κάθε υλοτομία πλατάνου σε άδενδρες ή ολιγόδενδρες ή υποβαθμισμένες από την υπερβόσκηση ή καμένες εκτάσεις, όπου κάθε φυόμενο δένδρο πλατάνου αποτελεί πολύτιμο καταφύγιο ανθρώπων και ζώων, ειδικά κατά τους θερινούς καύσωνες.

Απαγορεύεται σε όλη την περιφέρεια του Δασαρχείου Σκοπέλου για 10 χρόνια η υλοτομία, κλάδευση πλατάνου...

η) Κάθε υλοτομία πλατάνου σε τοπία και περιοχές με ιδιαίτερη αισθητική αξία, που προσφέρονται για αναψυχή.

θ) Κάθε υλοτομία πλατάνου που φύονται σε πηγές, παρεκκλήσια και σε τοπία και περιοχές με ιδιαίτερη αισθητική αξία, που προσφέρονται για αναψυχή. Σε αυτή την περίπτωση δύναται να επιτραπεί η υλοτομία, μετά από αυτοψία και έκθεση δασικού υπαλλήλου.

ι) Κάθε υλοτομία πλατάνου σε περιοχές που λειτουργούν λατομεία, μεταλλεία, βιομηχανίες κλπ, όπου τα υπάρχοντα πλατανόδεντρα έχουν σπουδαία σημασία και επίδραση στη διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

κ) Σε περιοχές όπου έχει πιστοποιηθεί, μετά από εργαστηριακή εξέταση, η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού Ceratocystis fimbriata f. Sp. Platani walter που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, επιβάλλονται όλα τα ενδεικνυόμενα φυτοΰγειονομικά μέτρα και συγκεκριμένα η κοπή, εκρίζωση, η κλάδευση, η καταστροφή με καύση ή άλλο κατάλληλο τρόπο προσβεβλημένων ατόμων πλατάνου και γειτονικών τους υγιών, η συλλογή και καταστροφή υπολειμμάτων υλοτομίας πλατάνου και η απολύμανση των κάθε είδους χρησιμοποιούμενων μέσων και εργαλείων για όλες τις παραπάνω εργασίες, πάντα υπό την επίβλεψη και εποπτεία της δασικής αρχής και με σκοπό τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού.

λ) Σε κάθε περίπτωση που διαπιστωθεί προσβολή πλατάνου από τον επιβλαβή οργανισμό Ceratocystis fimbriata f. Sp. Platani walter ή υπάρξει υποψία προσβολής, οι ιδιοκτήτες ή κάτοχοι γης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 220 του ΝΔ 86/69, υποχρεούνται να προβαίνουν σε ενέργειες και να λαμβάνουν μέτρα που θα τους υποδειχθούν από τα αρμόδια δασικά όργανα, προς αποφυγή εξάπλωσής του, τιμωρούμενοι σε διαφορετική περίπτωση σύμφωνα με το άρθρο 268 του Ν.Δ. 86/69. Σε περίπτωση άρνησης των κυρίων ή κατόχων να προβούν στα υποδειχθέντα μέτρα, δύναται η δασική αρχή να προβαίνει στη λήψη των μέτρων αυτών και να καταλογίζει τις δαπάνες στον υπόχρεο κάτοχο ή κύριο, κατά τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων.

μ) Κάθε πραγματοποίηση χωματουργικών εργασιών (διανοίξεις δρόμων και ρεμάτων, αμμοληψίες ή ακόμα και όργωμα αγρών) όπως και την απομάκρυνση και μεταφορά χώματος από τις προσβεβλημένες ζώνες σε άλλες ζώνες, εκτός αν έχει εφαρμοστεί προηγούμενη κατάλληλη επεξεργασία για να διασφαλιστεί η απουσία του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν άδειας από τη Δασική Υπηρεσία, δύναται να εκτελεστούν έργα στις συγκεκριμένες περιοχές, θα πρέπει να ακολουθείται σχολαστικό πλύσιμο των μηχανημάτων και των εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν, ενώ στη συνέχεια πρέπει να γίνεται απολύμανση με μυκητοκτόνο σκεύασμα.

Οι παραβάτες της παρούσας θα διώκονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 268 παρ. 3 του Ν.Δ. 86/69 «Περί Δασικού Κώδικα» ως ισχύει και τις λοιπές εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις των περί δασών νόμων και διαταγμάτων. Επίσης θα επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από τα άρθρα 34α και 35 αντιστοίχως του Ν. 2147/1952 (Α΄154) «Περί πρόληψης και καταστολής των ασθενειών και των εχθρών των φυτών και περί οργάνωσης της φυτοπαθολογικής Υπηρεσίας», όπως το άρθρο 34 α προστέθηκε με την παρ. 1 του αρθ. 3 και το άρθ. 35 αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του αρθ. 3 του Ν. 2538/1997 (Α΄242) και την παρ. 1 του αρθ. 7 του Ν. 3732/1999 (Α’ 154), εφόσον διαπιστώνονται παραβάσεις εντός των οριοθετημένων ζωνών των προσβεβλημένων περιοχών της παρ. (κ).

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της και την ανάρτησή της στο διαδίκτυο με διάρκεια 10 χρόνια.

Ο Δασάρχης Σκοπέλου

Αθανάσιος Παπαγιάννης
Δασολόγος»

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: