Σάββατο

20 Απριλίου 2024

dietanddiabetes | Ένα σύγχρονο διαιτολογικό γραφείο από τη Μάγδα Χ. Στιβαχτή, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, M.Sc. στην Κλινική Διαβητολογία

Γεύμα πριν τον ύπνο! Τι πρέπει να προσέξω; | της Μάγδας Χ. Στιβαχτή

Είσαι σίγουρα και εσύ ένας/μία που περιμένεις να έρθει το βράδυ, να χαλαρώσεις στον καναπέ και να παρακολουθήσεις την αγαπημένη σου σειρά τρώγοντας ένα γεύμα που θα σε ευχαριστήσει! Και αυτό εννοείται μπορεί να γίνει ακόμα και σε προχωρημένη ώρα, αφού οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι τόσο γρήγοροι που τελικά η μέρα περνάει χωρίς να το καταλάβεις.

Διαβάστε περισσότερα »

Βρούβες, βρούβα, σινάπι, χόρτα χωνευτικά και με άλλα οφέλη. Πώς βγήκε η φράση «τον στείλαμε για βρούβες»;

Με το όνομα βρούβα #sinapis υπάρχουν αρκετά άγρια χόρτα με ονόματα αγριόβρουβα, ραπανόβρουβα, λαψανόβρουβα, σκυλόβρουβα, γλυκόβρουβα, μαυρόβρουβα

Διαβάστε περισσότερα »

Σουσάμι, Ταχίνι, Χαλβάς | Οι ευεργετικές δράσεις τους στον οργανισμό

Η υψηλή θρεπτική αξία του σουσαμιού οφείλεται και στα λιπαρά οξέα που περιέχει. Το σουσάμι αποτελεί τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες κρίνεται απαραίτητη η κατανάλωση τόσο του σουσαμιού όσο και των προϊόντων του (ταχίνι, χαλβάς), στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Διαβάστε περισσότερα »
Λαχανικά για υγιεινή διατροφή

Τροφές χρήσιμες για το κρύο. Βοηθούν να κρατήσουμε ζεστό το σώμα μας

Ένας οργανισμός για να είναι υγιής και να μπορεί να αντιμετωπίσει το κρύο πρέπει να λαμβάνει και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως τις βιταμίνες (Α, E, C), καθώς και τις πρωτεΐνες.

Διαβάστε περισσότερα »
Σέσκουλα (Beta Vulgaris)

Σέσκουλα, λαχανίδες με αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές ουσίες, κατάλληλα για σάκχαρο, μάτια, έντερο

Πλούσια σε βιταμίνες Κ, C και β-καροτίνη, τα σέσκουλα διαθέτουν τις περισσότερες φυτικές ίνες από οποιοδήποτε άλλο πράσινο φυλλώδες λαχανικό. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών, έχουν μικρότερες πιθανότητες (σε ποσοστό ως και 25%) να εμφανίσουν καρδιακές διαταραχές συγκριτικά με εκείνες που δεν καταναλώνουν. Το ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα σέσκουλα περιέχουν περισσότερα 3,7 γρ. φυτικές ίνες, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της δυσκοιλιότητα.

Διαβάστε περισσότερα »
dietanddiabetes | Ένα σύγχρονο διαιτολογικό γραφείο από τη Μάγδα Χ. Στιβαχτή, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, M.Sc. στην Κλινική Διαβητολογία

Γεύμα πριν τον ύπνο! Τι πρέπει να προσέξω; | της Μάγδας Χ. Στιβαχτή

Είσαι σίγουρα και εσύ ένας/μία που περιμένεις να έρθει το βράδυ, να χαλαρώσεις στον καναπέ και να παρακολουθήσεις την αγαπημένη σου σειρά τρώγοντας ένα γεύμα που θα σε ευχαριστήσει! Και αυτό εννοείται μπορεί να γίνει ακόμα και σε προχωρημένη ώρα, αφού οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι τόσο γρήγοροι που τελικά η μέρα περνάει χωρίς να το καταλάβεις.

Διαβάστε περισσότερα »

Βρούβες, βρούβα, σινάπι, χόρτα χωνευτικά και με άλλα οφέλη. Πώς βγήκε η φράση «τον στείλαμε για βρούβες»;

Με το όνομα βρούβα #sinapis υπάρχουν αρκετά άγρια χόρτα με ονόματα αγριόβρουβα, ραπανόβρουβα, λαψανόβρουβα, σκυλόβρουβα, γλυκόβρουβα, μαυρόβρουβα

Διαβάστε περισσότερα »

Σουσάμι, Ταχίνι, Χαλβάς | Οι ευεργετικές δράσεις τους στον οργανισμό

Η υψηλή θρεπτική αξία του σουσαμιού οφείλεται και στα λιπαρά οξέα που περιέχει. Το σουσάμι αποτελεί τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες κρίνεται απαραίτητη η κατανάλωση τόσο του σουσαμιού όσο και των προϊόντων του (ταχίνι, χαλβάς), στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Διαβάστε περισσότερα »
Λαχανικά για υγιεινή διατροφή

Τροφές χρήσιμες για το κρύο. Βοηθούν να κρατήσουμε ζεστό το σώμα μας

Ένας οργανισμός για να είναι υγιής και να μπορεί να αντιμετωπίσει το κρύο πρέπει να λαμβάνει και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως τις βιταμίνες (Α, E, C), καθώς και τις πρωτεΐνες.

Διαβάστε περισσότερα »
Σέσκουλα (Beta Vulgaris)

Σέσκουλα, λαχανίδες με αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές ουσίες, κατάλληλα για σάκχαρο, μάτια, έντερο

Πλούσια σε βιταμίνες Κ, C και β-καροτίνη, τα σέσκουλα διαθέτουν τις περισσότερες φυτικές ίνες από οποιοδήποτε άλλο πράσινο φυλλώδες λαχανικό. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών, έχουν μικρότερες πιθανότητες (σε ποσοστό ως και 25%) να εμφανίσουν καρδιακές διαταραχές συγκριτικά με εκείνες που δεν καταναλώνουν. Το ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα σέσκουλα περιέχουν περισσότερα 3,7 γρ. φυτικές ίνες, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της δυσκοιλιότητα.

Διαβάστε περισσότερα »