Νέος Τομέας στο ΕΠΑΛ Σκοπέλου

Μετά το Γυμνάσιο, τι; | Ενημέρωση γονέων - μαθητών για το ΕΠΑΛ στο Γυμνάσιο Σκοπέλου
Το Επαγγελματικό Λύκειο τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια σταθερά αυξανόμενη προτίμηση για πολλούς μαθητές, οι οποίοι επιθυμούν να εκπαιδευτούν σε τεχνικές δεξιότητες και να λάβουν Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι στο ΕΠΑΛ Σκοπέλου, θα λειτουργήσουν από το σχολικό έτος 2024-2025 οι ακόλουθοι τομείς:

  • Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας. Πρόκειται για έναν τομέα που λειτουργεί πρώτη φορά στη Σκόπελο, ο οποίος, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των μαθητών, στη Γ’ τάξη οδηγεί μεταξύ άλλων, στις ειδικότητες της Αισθητικής και Κομμωτικής τέχνης.
  • Διοίκησης και Οικονομίας, με ειδικότητα «Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων» (στη Γ’ τάξη).

Το Επαγγελματικό Λύκειο τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια σταθερά αυξανόμενη προτίμηση για πολλούς μαθητές, οι οποίοι επιθυμούν να εκπαιδευτούν σε τεχνικές δεξιότητες και να λάβουν Επαγγελματική Εκπαίδευση. Η φοίτησή τους ξεκινά, είτε ολοκληρώνοντας  την εκπαίδευσή τους στο Γυμνάσιο, οπότε εισάγονται στην Α΄ Τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου, είτε ολοκληρώνοντας τη φοίτησή τους στην Α΄ Τάξη του Γενικού Λυκείου, οπότε εισάγονται σε αυτή την περίπτωση στη Β΄ Τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου, επιλέγοντας τον τομέα που επιθυμούν.

Ωστόσο, το ΕΠΑ.Λ δεν απευθύνεται μόνο σε μαθητές, αλλά και σε απόφοιτους Λυκείου, ανεξαρτήτως ηλικίας, που επιθυμούν να αποκτήσουν μία επιπλέον επαγγελματική κατάρτιση.

Οι απόφοιτοι Λυκείου (ΓΕΛ ή ΕΠΑ.Λ) εγγράφονται στη Β’Λυκείου και παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα του τομέα και στη Γ’ Λυκείου μόνο της ειδικότητας (23 ώρες), έτσι ώστε να αποκτήσουν Πτυχίο.

Στην ερώτηση γιατί ένας μαθητής ή απόφοιτος να επιλέξει το ΕΠΑ.Λ, η απάντηση είναι πως με το πέρας της φοίτησής του, έχει τη δυνατότητα αναλόγως να λάβει:

  • απολυτήριο ισότιμο με αυτό του Γενικού Λυκείου (μαθητής)
  • πτυχίο ειδικότητας επιπέδου τέσσερα (4) του εθνικού πλαισίου προσόντων (μαθητής-απόφοιτος)
  • πτυχίο ειδικότητας πέντε (5) του εθνικού πλαισίου προσόντων, με το «Μεταλυκειακό έτος-τάξη Μαθητείας», (προαιρετικό) / (μαθητής-απόφοιτος)
  • παράλληλα, μπορεί να διεκδικήσει και την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων (μαθητής-απόφοιτος).

Επιπλέον, για τους απόφοιτους των Επαγγελματικών Λυκείων:

  • προσφέρονται εκπαιδευτικά και επαγγελματικά εφόδια που περιορίζουν τις κοινωνικές ανισότητες,
  • μειώνεται η ανεργία,
  • αυξάνονται οι δυνατότητες απασχόλησης και
  • εξασφαλίζονται εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές των ενδιαφερομένων στο ΕΠΑ.Λ για το σχολικό έτος 2024-2025 θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές (https://e-eggrafes.minedu.gov.gr).

Πληροφορίες στο τηλ. 2424033950 του ΕΠΑΛ Σκοπέλου

Καταληκτικά, πρέπει να επισημανθεί η αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης και στήριξης της όλης προσπάθειας, προκειμένου να αναδειχθεί και να αναβαθμιστεί το Επαγγελματικό Λύκειο Σκοπέλου.

Η Διευθύντρια του ΕΠΑΛ Σκοπέλου

Ο Σύλλογος Διδασκόντων

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: