Κυριακή

16 Ιουνίου 2024

Επιστολή διαμαρτυρίας επαγγελματιών και κατοίκων της Αλοννήσου για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστο Στυλιανίδη

Αλόννησος - Πατητήρι (Αίτημα Βαφίνη για έκτακτη σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την ακτοπλοϊκή σύνδεση της γραμμής Θεσσαλονίκη - Σποράδες - Μαντούδι)
Η κατάσταση για το καλοκαίρι του 2024 με την καθυστέρηση της ανάρτησης των δρομολογίων, μας έχει στερήσει ήδη 2 μήνες και μας έχει κοστίσει πολλές ακυρώσεις και μείωση επισκεπτών, αυτό συνεπάγεται μεγάλη απώλεια εσόδων.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η φετινή καλοκαιρινή χρονιά δυστυχώς εξελίσσεται καταστρεπτική οικονομικά για την τοπική κοινωνία της Αλοννήσου. Βασική αιτία είναι η συνδεσιμότητα του νησιού μας με την χερσαία Ελλάδα.

Η κατάσταση για το καλοκαίρι του 2024 με την καθυστέρηση της ανάρτησης των δρομολογίων, μας έχει στερήσει ήδη 2 μήνες και μας έχει κοστίσει πολλές ακυρώσεις και μείωση επισκεπτών, αυτό συνεπάγεται μεγάλη απώλεια εσόδων.

Η σύνδεση με το λιμάνι του Μαντουδίου ανακοινώθηκε 25 Μαΐου καθώς είχε ήδη αρχίσει η τουριστική περίοδος στο νησί και θα εξυπηρετεί από 21 Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου χάνοντας ήδη 2 μήνες. Όπως αντιλαμβάνεστε οι επισκέπτες οργανώνουν τις διακοπές τους τουλάχιστον από την άνοιξη και χωρίς αναρτημένα δρομολόγια δεν μπορούν να προχωρήσουν σε κρατήσεις.

Επιπλέον η επί χρόνια επιδοτούμενη γραμμή που συνδέει την Θεσσαλονίκη και όλη τη Βόρεια Ελλάδα με τις Σποράδες, βρίσκεται ακόμα στα αζήτητα.

Τέλος, με την παρούσα συγκοινωνία δεν εξυπηρετούνται οι επισκέπτες που φτάνουν μέσω του αεροδρομίου της Σκιάθου, καθώς το 45% των πτήσεων φτάνουν μετά το μεσημέρι, ώρα που έχουν ήδη τελεστή όλα τα δρομολόγια των καραβιών προς Σκόπελο και Αλόννησο. Επί χρόνια ζητάμε την ενδοσποραδική σύνδεση με δρομολόγια που θα εξυπηρετούν τις αφίξεις των πτήσεων ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επισκεπτών σε όλα τα νησιά των Σποράδων [Σύνδεση με το αεροδρόμιο της Σκιάθου] αλλά δυστυχώς δεν έχει ικανοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Όλη αυτή η κατάσταση δεν επιτρέπει την τουριστική μας ανάπτυξη, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για το νησί μας και συνεπώς απειλεί ακόμα και το βιοπορισμό μας καθώς και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας.

Ως επαγγελματίες και κάτοικοι της Αλοννήσου απαιτούμε τα εξής:

1. Ανάρτηση δρομολογίων έγκαιρα τουλάχιστον μέχρι μέσα Μαρτίου.

2. Η έκτακτη δρομολόγηση για τους θερινούς μήνες να διαρκεί τουλάχιστον 4-5 μήνες.

3. Ενδοσποραδική συγκοινωνία μεταξύ Σκιάθου- Σκοπέλου – Αλοννήσου για την σύνδεση με το αεροδρόμιο της Σκιάθου.

4. Η μη έγκριση δρομολογίων από το Σ.Α.Σ σε πλοία που δεν συμπεριλαμβάνουν το λιμάνι της Αλοννήσου.

5. Σύνδεση των Βορείων Σποράδων με την Αττική μέσω Μαντουδίου και τους χειμερινούς μήνες.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ

ΒΑΦΙΝΗ ΙΩΑΝΝΑ

ΤΣΟΥΚΑΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΦΛΩΡΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: