Άρειος Πάγος: «Ιδιωτικές παραλίες ο νόμος δεν γνωρίζει»

Παραλία - Καλοκαίρι
Κάτοικος Σκοπέλου: «Όχι μόνο καταπατούν τους νόμους κάποιοι κύριοι, αλλά επιτίθενται και λεκτικά όταν τολμήσεις να μιλήσεις. Όπως έγινε πέρσι το καλοκαίρι, που με έβρισαν ελεεινά και με απείλησαν κάποιοι που εκμεταλλεύονται παραλία του νησιού, λες και τους ανήκει και είναι περιουσία τους! Με τσαμπουκα και θράσος σαν τραμπούκοι! Αλλά, είπαμε... Αυτό θεωρείται ανάπτυξη από τους πιο πολλούς!

Εγκύκλιος από τον Άρειο Πάγο προς τους εισαγγελείς να επιδείξουν ιδιαίτερη αυστηρότητα σε περιστατικά «οικειοποίησης»

Κάθε καλοκαίρι, εδώ και χρόνια, το ίδιο πρόβλημα, χωρίς όπως φαίνεται να τολμά κάποιος «υπεύθυνος» να δώσει λύση. Παραδοσιακά μονοπάτια εξαφανίζονται από το χάρτη, όλο και περισσότερο παραλίες παύουν να έχουν πρόσβαση σε κοινούς θνητούς, αφού «ιδιοκτήτες» φράζουν με διάφορους τρόπους τις εισόδους, δημιουργώντας «σχεδόν ιδιωτικές»(!) παραλίες. Φωνές διαμαρτυρίας υπάρχουν, αλλά δεν ακούγονται, αφού πολλοί «δεν θέλουν να ανακατευτούν» και άλλους δεν τους συμφέρει να πάρουν θέση!

«Ο νόμος δεν αναγνωρίζει “ιδιωτικές” παραλίες!» τόνισε το υπόμνημα του Αρείου Πάγου, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια μπλοκάρει η πρόσβαση του κοινού –που προστατεύεται από το Ελληνικό Σύνταγμα – δεν είναι μόνο παράνομη αλλά «ανήθικη» και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αυστηρά, με εντολές κατεδάφισης, και συλλήψεις όπου αυτό καθίσταται απαραίτητο.

Κάλεσμα στους εισαγγελείς όλης της χώρας να θέσουν υψηλά στις προτεραιότητές τους τη διαφύλαξη της απρόσκοπτης πρόσβασης στις παραλίες απηύθυνε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος καλεί τους εισαγγελείς όλης της χώρας να επιδείξουν ιδιαίτερη αυστηρότητα σε περιστατικά «οικειοποίησης» παραλιών από επιχειρήσεις ή κατοικίες. «Ιδιωτικές παραλίες ο νόμος δεν γνωρίζει! Αν δε, ενάντια στον νόμο και ανήθικα κοινωνικά, στις περιοχές αρμοδιότητάς σας υπάρχουν τέτοιες, λόγω της μακροχρόνιας παντελούς αδιαφορίας των αρχών και της έλλειψης παντός ελέγχου, πρέπει με την εισαγγελική δράση μας να επαναφέρουμε τα πράγματα στην προτέρα νόμιμη κατάσταση! Οχι μόνοι μας, βεβαίως, αλλά με τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων φορέων (…). Πας δε αντιλέγων και εφόσον εκούσια δεν συμμορφώνεται στον νόμο πειθαναγκάζεται διά τούτο, διά μέτρων δικονομικού καταναγκασμού (ένταλμα σύλληψης στα αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, κατασχέσεις με διαταγή σας όλων των πραγμάτων και αντικειμένων που έχουν σχέση με το έγκλημα, κατεδάφιση άμεση των παράνομων κατασκευών κ.λπ.)», αναφέρει.

Οπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, που εστάλη στους εισαγγελείς όλης της χώρας, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες και είναι καθήκον των εισαγγελέων να σταματήσουν όσους τυχόν έχουν περιορίσει διά της επιχειρηματικής ή άλλης παρουσίας τους την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές. Χαρακτηρίζει μάλιστα το ζήτημα φλέγον.

Διαβάστε όλο του άρθρο Γιώργου Λιάλιου ΕΔΩ

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: