Σάββατο

20 Ιουλίου 2024

Συστήθηκε η Διεθνής Ερευνητική Συλλογικότητα για τη Δημοφιλή Μουσική στην Ελλάδα

Διεθνής Ερευνητική Συλλογικότητα για τη Δημοφιλή Μουσική στην Ελλάδα
Η «Διεθνής Ερευνητική Συλλογικότητα για τη Δημοφιλή Μουσική στην Ελλάδα», μια ιδέα που γεννήθηκε στη Σκόπελο, στο «Διεθνές Συνέδριο για τη Δημοφιλή Μουσική στην Ελλάδα», συστήθηκε και διοργανώνει την πρώτη της διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Δημοφιλής Μουσική | Συναίσθημα | Ακροατήρια», το Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024.

Το διήμερο 14-15 Ιουλίου 2023, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Μέρες Ρεμπέτικου στη Σκόπελο», είχε πραγματοποιηθεί -στη Σκόπελο- με μεγάλη επιτυχία το «Διεθνές Συνέδριο για τη Δημοφιλή Μουσική στην Ελλάδα», στο οποίο συμμετείχαν 20 ερευνητές και ερευνήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι εργασίες της διήμερης αυτής συνάντησης ήταν ανοικτές για το ευρύτερο κοινό και είχαν ως βασικό θέμα τους την παρουσίαση των πλέον πρόσφατων θεωρητικών και μεθοδολογικών προσεγγίσεων, καθώς και των επίκαιρων συζητήσεων που απασχολούν την ερευνητική κοινότητα της δημοφιλούς μουσικής στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο του φόρουμ βρέθηκε η δυνατότητα διεύρυνσης του πεδίου μελέτης της δημοφιλούς μουσικής με νέα μουσικά είδη, τόσο σε ιστορικό (ρεμπέτικο, λαϊκό, ροκ) όσο και σε συγχρονικό επίπεδο (χιπ-χοπ/ραπ, θρησκευτικές μουσικές, ηλεκτρονική μουσική, σύγχρονη ελληνική ποπ, τζαζ κ.λπ.). Οι επιμέρους ανακοινώσεις τροφοδότησαν τον διάλογο γύρω από ποικίλες διαστάσεις της δημοφιλούς μουσικής που σχετίζονται, για παράδειγμα, με το φύλο, την πολιτική, την εργασία, την τεχνολογία, το τοπικό και το παγκόσμιο στοιχείο.

Στο τέλος του Συνεδρίου, κατά τη διάρκεια της «Στρογγυλής Τράπεζας “Πάυλος Βασιλείου”», άπαντες συμφώνησαν πως έπρεπε να στηθεί μία συλλογικότητα, που θα διασφάλιζε ότι θα συνεχιστεί η πολύ σημαντική προσπάθεια που μόλις είχε ξεκινήσει. Λίγους μήνες μετά, δημιουργήθηκε η «Διεθνής Ερευνητική Συλλογικότητα για τη Δημοφιλή Μουσική στην Ελλάδα».

Η «Διεθνής Ερευνητική Συλλογικότητα για τη Δημοφιλή Μουσική στην Ελλάδα» είναι ένα φόρουμ διεπιστημονικού διαλόγου με κύριο στόχο να εξετάσει τη δημοφιλή μουσική ως μια μορφή κυρίαρχης και αυτόνομής κοινωνικής δράσης. Αξιοποιώντας διαφορετικά επιστημονικά παραδείγματα, η ομάδα ασχολείται με την ελληνική δημοφιλή μουσική ως μια ποικιλόμορφη και αμφίσημη κατηγορία που περιλαμβάνει το λαϊκό, το ρεμπέτικο, το crossover, την ποπ, το χιπ χοπ, την τζάζ, τα πειραματικά είδη και τις μουσικές διαφορετικών κοινοτήτων της διασποράς.

Η Διεθνής Ερευνητική Συλλογικότητα για τη Δημοφιλή Μουσική στην Ελλάδα

διοργανώνει τη διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο:

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗ
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ
ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΑ

 

Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024
10:50 – 16:00
Εγγραφή
(σας παρακαλούμε να εγγραφείτε πριν τα μεσάνυχτα (GMT+2) της Πέμπτης, 28 Μαρτίου)

Τα συναισθήματα δεν είναι ιδιωτικά εσωτερικά πάθη, αλλά εν-δείκτες που φανερώνουν τη συμμετοχή μας σε οικονομίες κοινών αισθητηριακών αποκρίσεων. Οι νέες πληροφοριακές υποδομές επαυξάνουν την επιτελεστική εκδήλωση των συναισθημάτων και επιτρέπουν τη συνδιαμόρφωση της μουσικής αισθητικής με άλλες συμβολικές περιοχές και αρχεία συλλογικών συναισθηματικών ταυτίσεων. Τα νέα μουσικά κοινά και ακροατήρια συναντιούνται εκεί που η πληροφορία λαξεύει τις συνάψεις μεταξύ γούστου, επιθυμίας, θυμικού και εικόνας, ενώ η ικανότητα της μουσικής να υφαίνει περιβάλλοντα γίνεται μέρος της επεξεργασίας της συλλογικής κοινωνικής εμπειρίας. Στην πρώτη διαδικτυακή ημερίδα της Διεθνούς Ερευνητικής Συλλογικότητας για τη Δημοφιλή Μουσική στην Ελλάδα «Δημοφιλής Μουσική | Συναίσθημα | Ακροατήρια», ομιλήτριες και ομιλητές από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους καταπιάνονται δημιουργικά με αυτή τη θεματική με σκοπό να προβληματιστούν σε νέους άξονες πάνω στην παραγωγή και κατανάλωση της δημοφιλούς μουσικής στην Ελλάδα.

Οργανωτική επιτροπή:
Γεωργία Βάββα – Τμήμα Πολιτισμού, Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Μαριλένα Γάτσιου – Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας – Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ελένη Καλλιμοπούλου – Τμήμα Μουσικών Σπουδών – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αλεξάνδρα Καραμούτσιου – Τμήμα Μουσικών Σπουδών – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – ΚΕΑΕ
Λέανδρος Κυριακόπουλος – Τμήμα Κοινωνιολογίας – ΕΚΠΑ – Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Η Ημερίδα τελείται σε συνεργασία με το ερευνητικό πρόγραμμα ERC Consolidator Grant MUTE, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας στο πλαίσιο του «Ορίζων 2020» (συμφωνία επιχορήγησης αριθ. 101002720)

Μετά το πέρας των εργασιών της Ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους/στις συμμετέχοντες/ουσες.

Δείτε το πρώτο Διεθνές Συνέδριο για τη Δημοφιλή Μουσική στην Ελλάδα,
που πραγματοποιήθηκε στη Σκόπελο, το διήμερο 14-15 Ιουλίου 2023:

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: