Κυριακή

28 Απριλίου 2024

«Ο Ηλίθιος» του Γιούρι Μπίκοφ | Η Ταινία της Παρασκευής από την Ε.Θ.Ο.Σ. «Τάκης Μόσχος»

«Ο Ηλίθιος» | Η Ταινία της Παρασκευής από την Ε.Θ.Ο.Σ. «Τάκης Μόσχος»
Οι προβολές από την Ε.Θ.Ο.Σ. «Τάκης Μόσχος» συνεχίζονται αυτή τη βδομάδα με την βραβευμένη κοινωνική ρωσική ταινία «Ο Ηλίθιος» (2014) που αντλεί έμπνευση από το ομότιτλο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι και από την οξεία κριτική στην αδυσώπητη γραφειοκρατία που άσκησε ο Κάφκα στον «Πύργο».
Η Ταινία της Παρασκευής
από την Ε.Θ.Ο.Σ. «Τάκης Μόσχος»

«Ο Ηλίθιος»

του Γιούρι Μπίκοφ

Παρασκευή 09 Φεβρουαρίου, στις 19:30

στον Ορφέα

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Ρώσου σκηνοθέτη Γιούρι Μπίκοφ που τον καθιέρωσε ως ένα από τα μεγάλα νέα ονόματα του Ρωσικού, αλλά και του παγκόσμιου σινεμά.

Το φιλμ διαδραματίζεται ολόκληρο σε μία μόνο νύχτα σε μία πόλη της μετακομμουνιστικής Ρωσίας. Ο κεντρικός ήρωας (Ντίμα), ένας ιδεαλιστής υδραυλικός που τα βράδια διαβάζει για να γίνει μηχανικός (παντρεμένος με παιδί), ανακαλύπτει ξαφνικά κάτι συγκλονιστικό που τον φέρνει αντιμέτωπο μ’ ένα ζήτημα ζωής και θανάτου: μία εργατική πολυκατοικία, στην οποία στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες περίπου 800 εξαθλιωμένοι ένοικοι, είναι έτοιμη να καταρρεύσει από στιγμή σε στιγμή!

Παρά τις παραινέσεις της οικογένειας του να μην αναμειχθεί, ο γεμάτος ενσυναίσθηση Ντίμα ξεκινά έναν μοναχικό αγώνα. Τρέχοντας πανικόβλητος μέσα στην παγωμένη νύχτα, προσπαθεί να πείσει τους ιθύνοντες της πόλης ν’ αναλάβουν άμεση δράση για να σώσουν τους ήδη κοινωνικά τσακισμένους «φτωχοδιάβολους». Σ’ έναν κόσμο όμως απόλυτα διεφθαρμένο και απροκάλυπτα κυνικό, τίποτα δεν εξελίσσεται ομαλά. Τα συμφέροντα της ολιγαρχίας έχουν μεγαλύτερη αξία από τις ζωές των απλών πολιτών που μοιάζουν βαθιά αλλοτριωμένοι και συμβιβασμένοι μ’ αυτή τη λογική.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ο τίτλος της ταινίας αφορά την άποψη που έχουν οι άλλοι για τις πράξεις του πρωταγωνιστή και όχι φυσικά για τις ικανότητες του. Ο Ντίμα είναι ένας λογικός άνθρωπος που ζει μέσα σ’ ένα παράλογο κόσμο. Πάντοτε οι περισσότεροι νοιάζονται μόνο να διατηρήσουν τη βόλεψή τους. Ξαφνικά όμως εμφανίζεται ένας άνθρωπος που βάζει το συλλογικό καλό πάνω από το προσωπικό όφελος θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του. Τέτοιοι άνθρωποι είναι σπάνιοι σήμερα αλλά μας δίνουν ελπίδα. Τους αποκαλούμε ρομαντικούς, αλτρουιστές ή απλά «ηλίθιους».

Μπορεί λοιπόν η ηθική ενός ενσυνείδητου ανθρώπου να αλλάξει μια διεφθαρμένη κοινωνία ή στο τέλος όλοι θα τον πουν ηλίθιο;

Κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 16 ετών.

Σας περιμένουμε!

«Ο Ηλίθιος» | Η Ταινία της Παρασκευής από την Ε.Θ.Ο.Σ. «Τάκης Μόσχος» | Αφίσα

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: