8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης | Έκθεση «Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό»

Η οικογένεια Μανάκια μπροστά από τον Κινηματογράφο στο Μοναστήρι, 1929. Αφοί Μανάκια, Αρχείο Αλέξανδρου Μαλλιά, ΙΜΜΑ
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (Προξένου Κορομηλά 23, Θεσσαλονίκη) 15 Φεβρουαρίου - 31 Δεκεμβρίου 2023 Εγκαίνια: Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 18:30

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα συμμετέχει στην 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει το MOMus, υπό τον γενικό τίτλο «Γεωκουλτούρα». Η περιοδική έκθεση με τίτλο «Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό» παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών από το προσωπικό αρχείο του Λεωνίδα Μανάκη, γιου του Μίλτου Μανάκια, που δόθηκε στο ΙΜΜΑ από τον πρέσβη επί τιμή κ. Αλέξανδρο Μαλλιά. Οι αδελφοί Μανάκια, με καταγωγή από την Αβδέλλα Γρεβενών, διατρέχουν την ύπαιθρο και τα μεγάλα αστικά κέντρα των Βαλκανίων, καταγράφοντας τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου, στιγμές ξεγνοιασιάς και ψυχαγωγίας, καθώς και αρχιτεκτονικά τοπόσημα, ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα που σηματοδότησαν τις αλλαγές του α΄ μισού του 20ού αιώνα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ομώνυμο ντοκιμαντέρ, παραγωγή του κινηματογραφιστή Άκη Λούκα, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες της έκθεσης.

Η οικογένεια Μανάκια μπροστά από τον Κινηματογράφο στο Μοναστήρι, 1929. Αφοί Μανάκια, Αρχείο Αλέξανδρου Μαλλιά, ΙΜΜΑ

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (Προξένου Κορομηλά 23, Θεσσαλονίκη) από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Πριονάδες της Βωβούσας, 1898. Αφοί Μανάκια, Αρχείο Αλέξανδρου Μαλλιά, ΙΜΜΑ

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 στις 18:30.

Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), διοργανώνεται από το MOMus και υλοποιείται από το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Υφάντρα. Αφοί Μανάκια. Αρχείο Αλέξανδρου Μαλλιά, ΙΜΜΑ

Επιμέλεια έκθεσης:

Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ)

Φανή Τσατσάια, Ιστορικός Τέχνης, Υπ. Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ, Διευθύντρια Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ)

Έρευνα:

Σίλια Φασιανού, Αρχαιολόγος, Διαχειρίστρια Πολιτιστικής Κληρονομιάς / ΙΜΜΑ

Ντοκιμαντέρ:

Άκης Λούκας, Κινηματογραφιστής

Ψηφιοποίηση:

Seagull Space

Διοικητική υποστήριξη:

Καλυψώ Τρυφωνάκη

Γραφιστική επεξεργασία:

Purple design & more

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη

τ. 2310229778

e. i[email protected]

www.imma.edu.gr

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09:00-20:00, Σάββατο 10:00-14:00

Εισιτήριο | Ολόκληρο 4€ – Μειωμένο 2€, Ομαδικό εισιτήριο: Στα πέντε άτομα το ένα δωρεάν
Ξεναγήσεις | Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310229778.

www.thessalonikibiennale.gr

www.momus.gr

#Biennale8 #ThessalonikiBiennale #Geocultura #MOMus

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: