Πέμπτη

18 Απριλίου 2024

Να ενισχυθεί τώρα με μόνιμο προσωπικό το ΕΚΑΒ!

Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής ΚΚΕ
Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής ΚΚΕ
Σοβαροί κίνδυνοι δημιουργούνται και στη Σκόπελο, καθώς, όπως αναδείξαμε πριν λίγες ημέρες, στο τοπικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε οδηγούς ενώ τώρα μπαίνουμε  στην καρδιά του καλοκαιριού, υπονομεύοντας αντικειμενικά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την πρόληψη πυρκαγιών.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ

Ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με την οποία ζητούν την άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του ΕΚΑΒ,  κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης. Στην Ερώτηση περιγράφονται οι συνέπειες από την απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης, που επιχειρεί με μπαλώματα να καλύψει τα κενά στη στελέχωση των πληρωμάτων ασθενοφόρων στις τουριστικές περιοχές. Σοβαροί κίνδυνοι δημιουργούνται από τυχόν εφαρμογή της και στη Σκόπελο, καθώς, όπως αναδείξαμε πριν λίγες ημέρες,  στο τοπικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε οδηγούς ενώ τώρα μπαίνουμε  στην καρδιά του καλοκαιριού, υπονομεύοντας αντικειμενικά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την πρόληψη πυρκαγιών.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, προχώρησε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.), για «την αξιοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα των διακομιδών του ΕΚΑΒ». Σύμφωνα με το άρθρο 3 αυτής της Π.Ν.Π., το προσωπικό απαιτείται να διαθέτει άδεια οδήγησης κατηγορίας Β’ και να έχει εκπαιδευτεί σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών, η δε διακομιδή των ασθενών θα διενεργείται με συνοδεία διασώστη – πληρώματος ασθενοφόρου ή υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως.

Τα καθήκοντα του οδηγού ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ δεν περιορίζονται μόνο σε ζητήματα οδήγησης, ούτε γίνεται μέσα από ταχύρρυθμη εκπαίδευση οι στρατιωτικοί και οι πυροσβέστες να αναλάβουν ευθύνες με κίνδυνο να βρεθούν υπόλογοι.

Το αρχικά μεικτό πλήρωμα ασθενοφόρου (στρατιωτικό προσωπικό των Ε.Δ- Π.Σ. και υγειονομικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων θα μετατραπεί, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν σε παρεμφερείς περιπτώσεις (βλ. δασοπερίπολα για τους στρατιωτικούς), σε αμιγώς στρατιωτικό, με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως, άρα και των στρατιωτικών ιατρών ή λοιπού υγειονομικού στρατιωτικού προσωπικού που τυχόν διατίθεται στις ανωτέρω υγειονομικές δομές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ήδη υποστελεχωμένες στρατιωτικές μονάδες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο ΕΚΑΒ αποτελεί κόστος και με κάθε τρόπο προσπαθεί να το αποφύγει, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό στρατιωτικούς και πυροσβέστες, αποψιλώνοντας από οδηγούς ακόμη και τα πυροσβεστικά οχήματα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται ότι θα είναι καθημερινό φαινόμενο.

Η κυβέρνηση αποδεικνύει με τις πολιτικές της επιλογές ότι για μια ακόμη φορά ο στρατός χρησιμοποιείται επί παντός συμβάντος όπως σε φωτιές, σεισμούς, πλημμύρες, στην καθαριότητα, στον εμβολιασμό, στην Αττική Οδό, σε θεατρικές παραστάσεις κ.α.

  • ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΚΑΒ;»

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΟΒ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: