Τετάρτη

17 Απριλίου 2024

Δυνατά ακούστηκε το μήνυμα λαού και νεολαίας και από τη Σκόπελο στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση

Δυνατά ακούστηκε το μήνυμα λαού και νεολαίας και από τη Σκόπελο
Τώρα η οργή να γίνει ανατροπή! Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί!

Η μαζικότερη απεργιακή συγκέντρωση των τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σκόπελο, με τη νεολαία να δίνει τον τόνο και την αποφασιστικότητα όλων ότι το προδιαγεγραμμένο έγκλημα της  σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί! Εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι που έκλεισαν τα καταστήματά τους, αλλά κυρίως μαθητές που αψήφησαν υποδείξεις και νουθεσίες του τύπου «Βασίλη, κάτσε φρόνιμα…», γέμισαν την πλατεία μπροστά από το χώρο του Σωματείου Οικοδόμων.

Με πανό, πλακάτ και  συνθήματα, οι συγκεντρωμένοι –πιο πολλοί και πιο αποφασισμένοι από την κινητοποίηση της 8ης Μάρτη– απαίτησαν να έρθει στο προσκήνιο ο πραγματικός ένοχος για το θάνατο των αδικοχαμένων θυμάτων, που δεν είναι άλλος από την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της απελευθέρωσης του σιδηροδρομικού έργου, που υλοποίησαν πιστά οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαικής Ενωσης.

Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι του Σωματείου Οικοδόμων, του παραρτήματος συνταξιούχων του Συλλόγου Μαγνησίας, των αυτοαπασχολουμένων, των εργαζομένων στο Δήμο, καθώς και μαθητές που δεν «μάσησαν» τα λόγια τους και παράλληλα με τη λύπη και την αγανάκτησή τους διαβεβαίωσαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί για να δικαιωθούν όλοι όσοι έχασαν τη ζωή τους. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Πατσής εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο οποίος τόνισε ότι οι συγκλονιστικές κινητοποιήσεις  λαού και νεολαίας αχρήστευσαν τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της ψευτιάς και της υποκρισίας, την κρατική καταστολή και τις προβοκάτσιες, την προσπάθεια τόσο της κυβέρνησης όσο και άλλων κομμάτων να επιβληθεί η σιωπή στο όνομα του πένθους ή να εκτονωθεί η οργή και η αγανάκτηση μέσα από βουβές και ανώδυνες διαμαρτυρίες.

Αποδείχτηκε περίτρανα και με όλες τις κυβερνήσεις ότι το σημερινό κράτος αντιμετωπίζει τις ανάγκες και την προστασία του λαού ως «κόστος» που πρέπει να παραμερίζεται γιατί βλάπτει την κερδοφορία του κεφαλαίου και τις λεγόμενες αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας. Πρόκειται για το ίδιο κράτος που έχει φτιάξει υποδομές για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το ηλεκτρονικό «φακέλωμα», αλλά όχι για την ηλεκτρονική επιτήρηση των τρένων, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και η αξιοποίηση των τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων γίνεται με ταξικά οικονομικά και πολιτικά κριτήρια.

Είναι οι ίδιες επιλογές που δεν χωράνε τις σύγχρονες ανάγκες μας στον στενό κορσέ της δημοσιονομικής πειθαρχίας για να μπουκώνονται με πακτωλούς εκατομμυρίων μια χούφτα παράσιτα, που πίνουν το αίμα του λαού για να ζήσουν.

…Ακόμη και σήμερα, μετά το έγκλημα στα Τέμπη συνεχίζουν την εγκληματική πολιτική του κέρδους για να μπουκώσουν και με άλλο χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους που υπηρετούν. Προωθούν το ν/σ για την ιδιωτικοποίηση του νερού και τη μετατροπή του σε πανάκριβο εμπόρευμα, προωθούν το ν/σ που ιδιωτικοποιεί το Παιδοογκολογικό Κέντρο στην Αθήνα…

Τέλος κάλεσε τους Σκοπελίτες και τις Σκοπελίτισσες να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα και από την σημερινή και από την προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας: Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τις καταστροφές από τις καταιγίδες του 2015 που από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα και από τότε σχεδόν το σύνολο των συμπολιτών μας με λίγη παραπάνω έντασης βροχή δεν μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ; Την κοροϊδία της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που δεν αποζημίωσαν τελικά ούτε το 10% των ζημιών των πληγέντων; Να πούμε για τη διαχρονική κοροϊδία από κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές για το Κέντρο Υγείας; Για το ελικοδρόμιο που για μήνες δεν είχε φωτισμό; Για το πλωτό σκάφος των διακομιδών;

Δυνατά ακούστηκε το μήνυμα λαού και νεολαίας και από τη ΣκόπελοΔυστυχώς ο κατάλογος είναι μακρύς. Πριν ένα μήνα περίπου έστηναν φιέστες οι κυβερνητικοί βουλευτές της ΝΔ για την άμεση δημοπράτηση του έργου του Κ.Υ. Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε απέβη άγονος πριν λίγες μέρες που σημαίνει ότι θα συνεχίζονται να δοκιμάζονται οι αντοχές μας και η υπομονή μας. Πριν δυο μέρες ένα βρέφος που διαγνώστηκε επείγον περιστατικό από την Αλόννησο έκανε εφτά ώρες για να διακομιστεί στο νοσοκομείο του Βόλου. Εφτά ώρες στη θάλασσα!!! Ευτυχώς δεν έχει έρθει ακόμη η κακιά η ώρα να θρηνήσουμε κάποιο θύμα και ευχόμαστε να μην έρθει. Όμως με τις ευχές δεν βγαίνει πουθενά. Χρειάζεται οργάνωση και αγώνας

Έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια περιφέρεια και κυβερνήσεις επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ για κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων στο νησί μας και δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για το φωτισμό του ελικοδρομίου, κάποιες χιλιάδες ευρώ για την κατασκευή του Κ.Υ. Έτσι λογίζουν την ανθρώπινη ζωή το βάρβαρο σύστημά τους και τα κόμματα που το υπηρετούν.

Την ώρα που γίνεται πάρτι εκατομμυρίων με τις επιδοτήσεις των επαγγελματικών πρωταθλημάτων, τις Νατοικές δαπάνες και τους ομίλους της πράσινης ανάπτυξης να αναγκάζονται οι οικογένειες των μαθητριών της ομάδας βόλει του Λυκείου να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη συμμετοχή τους στο σχολικό πρωτάθλημα.

Να αναφερθούμε και στα θαλάσσια δρομολόγια, όπου κάθε χρόνο είναι και χειρότερα; Για μια οποιαδήποτε δουλειά στη στεριά χρειαζόμαστε τρεις διανυκτερεύσεις, που πριν κάποια χρόνια την κάναμε αυθημερόν, με το κόστος να είναι δυσβάσταχτο. Μας λένε οι τοπικοί βουλευτάδες και οι τοπικοί άρχοντες για το καλοκαίρι και πως έχουν εξασφαλίσει να υπάρχουν τόσα δρομολόγια και από τόσα λιμάνια. Τρίχες κατσαρές. Αυτό που συνέβη φέτος το χειμώνα με δυο καράβια να κάνουν το ίδιο δρομολόγιο την ίδια ώρα, αποδεικνύει περίτρανα ότι νοιάζονται μόνο για το κέρδος τους, και οι εφοπλιστές έχουν πολύ μεγάλα κέρδη, γι’ αυτό και καμιά φορά δεν τους νοιάζει η χασούρα όταν κοντράρονται μεταξύ τους. Σκεφτείτε ότι προτιμούν και τα δυο πλοία να ταξιδεύουν μισοάδεια όλο το χειμώνα την ίδια ώρα. Πού είναι το κράτος και όλοι αυτοί που εξασφαλίζουν τόσα δρομολόγια το καλοκαίρι να παρέμβουν για να διευκολυνθούν οι μόνιμοι κάτοικοι των Σποράδων; Πουθενά, αφού είναι οι πολιτικοί υπηρέτες και τα φερέφωνα των εφοπλιστών.          

Σκοπελίτες και Σκοπελίτισσες,

Από παντού προκύπτει ότι το κράτος και οι κυβερνήσεις του αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των εργαζομένων ως «βαρίδι» για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Κι ότι αυτοί ευθύνονται που ο λαός, αντί να ζει όπως αρμόζει στον 21ο αιώνα, αγωνιά για το ποια θα είναι η επόμενη καταστροφή και σε ποια «κυβερνητική βάρδια»: Τη γαλάζια, τη ροζ ή τις αποχρώσεις τους…

Εχουμε δεκάδες λόγους για να βρεθούμε ξανά στον δρόμο: Να παλέψουμε για να μη μείνει ατιμώρητο το έγκλημα στα Τέμπη, να μην πάρουν συγχωροχάρτι τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν.

Να διεκδικήσουμε σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνίες, που αποδείχθηκε πως «δεν χωράνε» στη στρατηγική των επενδύσεων και κερδοφορίας των επιχειρήσεων, στην «εξοικονόμηση» πόρων και τις «αντοχές της οικονομίας».

Να αγωνιστούμε για σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, κόντρα στην πολιτική «κόστους – οφέλους», της εμπορευματοποίησης, των «Νοσοκομείων ΑΕ», της πολιτικής που σαν «σκυταλοδρομία» υπηρετούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Να απαιτήσουμε φθηνή και ασφαλή στέγη, αντισεισμική πρόληψη και προστασία. Για να μην κινδυνεύουμε να μείνουμε στον δρόμο, είτε από τα «κοράκια» των τραπεζών και τα φαντάσματα των funds είτε από φυσικές και «αφύσικες» καταστροφές, που μετατρέπονται σε ανείπωτες τραγωδίες από ένα κράτος επιλεκτικά ανίκανο να προστατέψει τη ζωή του λαού.

Να δυναμώσουμε τον αγώνα για αξιοπρεπές εισόδημα, που σήμερα δεν φτάνει ούτε για τις πρώτες 15 μέρες του μήνα, ενάντια στις σχέσεις εργασίας – «λάστιχο», στις 7.000 απολύσεις τη μέρα, στα εργατικά «ατυχήματα» που θερίζουν.

Οι λόγοι τελικά για να ξεχυθούν στους δρόμους ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα! Συνειδητοποιούν βαθιά ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της οργανωμένης πάλης μέσα από τα σωματεία και τους φορείς του για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, αυτού του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος και να δώσει απάντηση στο αμείλικτο δίλημμα «ή οι ζωές μας ή τα κέρδη τους»!

Τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς της Σκοπέλου διεκδικούν :

  • Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές ακτοπλοικές και χερσαίες μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Την ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, με πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας με  μόνιμους γιατρούς, νοσηλευτές, οδηγούς, μικροβιολόγο, ακτινολόγο, βοηθητικό προσωπικό. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων  χωρίς όρους και προυποθέσεις. Αμεση αποκατάσταση των κτιριακών υποδομών και τους εξοπλισμού του !
  • Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Έλεγχος εδώ και τώρα αντισεισμικής θωράκισης σε όλα τα σχολεία της Σκοπέλου, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα δημόσια κτίρια, το ΚΥ, σε όλους τους μεγάλους  χώρους δουλειάς.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Παιδεία, Δήμο –ΔΕΥΑ Σκοπέλου, Δασαρχείο, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ και την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού.

-Μετά το τέλος των ομιλιών αναγνώστηκε το ψήφισμα της απεργιακής κινητοποίησης  που εγκρίθηκε ομόφωνα και ακολούθως με πορεία οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στο δημαρχείο, όπου και το επέδωσαν για να αποσταλεί στην κεντρική διοίκηση.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΣΚΟΠΕΛΟΥ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΚΟΠΕΛΟΥ-ΜΕΛΟΣ ΟΓΕ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΙΕΩΝ ΣΚΟΠΕΛΟΥΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΚΟΠΕΛΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ-ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Δείτε φωτογραφίες από την απεργιακή συγκέντρωση της 16ης Μαρτίου στο facebook album

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: