Πέμπτη

18 Απριλίου 2024

Νεκρή θαλάσσια χελώνα, μήκους 96 εκ, στην παραλία Αμπελική Σκοπέλου

Νεκρή θαλάσσια χελώνα, μήκους 96 εκ, στην παραλία Αμπελική Σκοπέλου
Οι θαλάσσιες χελώνες είναι είδη ευάλωτα ή απειλούμενα. Είναι τοπικά υπό προστασία και αποκατάσταση, αλλά η ρύπανση, η λαθροθηρία και η τυχαία εμπλοκή τους σε αλιευτικά εργαλεία παραμένουν ανησυχητικές αιτίες μείωσης του πληθυσμού τους που έχει ήδη ελαττωθεί.

Μια ακόμα νεκρή θαλάσσια χελώνα βρέθηκε σήμερα, αργά το απόγευμα, σε βορεινή παραλία της Σκοπέλου, από τις πολλές νεκρές, δυστυχώς, θαλάσσιες χελώνες που έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας, ιδιαίτερα μετά από κακοκαιρίες με ισχυρούς βοριάδες.

Τα άσπρα «όστρακα» στο καβούκι, είναι Chelonibia testudinaria, καρκινοειδή που κολλάνε σαν πεταλίδες σε μεγάλα θαλάσσια ζώα, ή και αντικείμενα που επιπλέουν.

Οι θαλάσσιες χελώνες είναι είδη ευάλωτα ή απειλούμενα. Είναι τοπικά υπό προστασία και αποκατάσταση, αλλά η ρύπανση, η λαθροθηρία και η τυχαία εμπλοκή τους σε αλιευτικά εργαλεία παραμένουν ανησυχητικές αιτίες μείωσης του πληθυσμού τους, ο οποίος έχει ήδη ελαττωθεί.

Νεκρή θαλάσσια χελώνα, μήκους 96 cm, στην παραλία Αμπελική ΣκοπέλουΟι θαλάσσιες χελώνες, όπως οι άλλες χελώνες (Χελώνια) είναι εξώθερμα ερπετά και διαθέτουν αναπνευστικό σύστημα με πνεύμονες, το οποίο είναι μια προσαρμογή στην επίγεια ζωή. Ως συμπλήρωμα των νεφρών, υπάρχουν αδένες κοντά στα μάτια τους που αποβάλουν το υπερβολικό αλάτι από το αίμα τους. Ο μεταβολισμός τους έχει την ικανότητα να αντέχει στις υψηλές συγκεντρώσεις CO2 κατά την διάρκεια καταδύσεων σε μεγάλα βάθη.

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: