Σάββατο

20 Ιουλίου 2024

Μήνας MidwinterCounts2023: Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών

Ερώδιος τρώει λαβράκι
Τον 19ο αιώνα, τα μακριά, κατάλευκα φτερά ενός Λευκοτσικνιά ήταν πιο πολύτιμα από χρυσάφι, εξαιτίας της ζήτησής τους για να κοσμούν τα καπέλα κυριών, φέρνοντάς τους στο χείλος της εξαφάνισης. Πλέον, όλοι τους προστατευόμενα είδη, δεν κινδυνεύουν να γίνουν αξεσουάρ μόδας αλλά απειλούνται από την απώλεια των βιοτόπων τους.

Ψηλόλιγνοι και κομψοί, οι ερωδιοί είναι μία από τις πιο όμορφες ομάδες πουλιών που “συμμετέχουν” κάθε χρόνο στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών.
Από τα 9 είδη ερωδιών που απαντούν τακτικά στη χώρα μας, τα περισσότερα μεταναστευτικά, τον χειμώνα δίνουν το παρόν σε μεγαλύτερους αριθμούς στους ελληνικούς υγρότοπους, ο Σταχτοτσικνιάς, ο Αργυροτσικνιάς και ο Λευκοτσικνιάς.

Ερωδιός στη λιμνη ΣκοπέλουΤον 19ο αιώνα, τα μακριά, κατάλευκα φτερά ενός Λευκοτσικνιά ήταν πιο πολύτιμα από χρυσάφι, εξαιτίας της ζήτησής τους για να κοσμούν τα καπέλα κυριών, φέρνοντάς τους στο χείλος της εξαφάνισης. Πλέον, όλοι τους προστατευόμενα είδη, δεν κινδυνεύουν να γίνουν αξεσουάρ μόδας αλλά απειλούνται από την απώλεια των βιοτόπων τους -ιδιαίτερα τη συρρίκνωση των παρόχθιων δασών όπου φωλιάζουν- και τη μείωση της τροφής τους.

Αν και ακόμα πολυπληθείς στη χώρα μας, κατά την τελευταία δεκαετία παρατηρείται μείωση (της τάξης του 4%) των πληθυσμών τους.

www.ornithologiki.gr/midwinter

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: