Δευτέρα

15 Απριλίου 2024

Τιμήθηκε ο Νίκος Ρόδιος και μαζί με αυτόν οι τέσσερις γενεές των Ροδίων αγγειοπλαστών

Νίκος Ρόδιος - Βράβευση | Οικογένεια Ροδίου
Η οικογένεια Ροδίου -απουσιάζει η Μάγδα- στην τελετή της τιμητικής βράβευσης
Η οικογένεια Ροδίου είναι µια από της παλαιότερες και γνωστότερες οικογένειες Ελλήνων αγγειοπλαστών. Συνεχίζουν µε τον ίδιο ζήλο µια παράδοση που ξεκίνησε ο Νικόλαος Ρόδιος µετά από μεγάλη περιπλάνηση σε εµπορικά κέντρα διάφορα εμπορικά κέντρα της εποχής (Βόλο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη, Κωστάντζα Ρουµανίας, Αλεξάνδρεια Αιγύπτου) – στις αρχές του 1900.

Στο «Θεατρείον», σε μία κατάμεστη από φίλους της Τέχνης και του Πολιτισμού αίθουσα, η Ε.Θ.Ο.Σ. «Τάκης Μόσχος» τίμησε σήμερα, 21 Ιανουαρίου, τον αγγειοπλάστη Νίκο Ρόδιο* και μαζί του τις τέσσερις γενεές Ροδίων για την προσφορά τους στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, αλλά και πανελλήνια.

 

Την παρουσίαση των Ροδίων έκανε ο πρόεδρος της Ε.Θ.Ο.Σ., Αντώνης Μπαλαμπάνης, ο οποίος απένειμε και την τιμητική πλακέτα στον Νίκο Ρόδιο, ενώ η φιλόλογος κα Ελένη Σπηλιώτη μίλησε για τον παππού Νικόλαο Ρόδιο.

Ο Νίκος Ρόδιος
Ο Νίκος Ρόδιος με την τιμητική πλακέτα

* Η οικογένεια Ροδίου είναι µια από της παλαιότερες και γνωστότερες οικογένειες Ελλήνων αγγειοπλαστών. Συνεχίζουν µε τον ίδιο ζήλο µια παράδοση που ξεκίνησε ο Νικόλαος Ρόδιος µετά από μεγάλη περιπλάνηση σε εµπορικά κέντρα διάφορα εμπορικά κέντρα της εποχής (Βόλο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη, Κωστάντζα Ρουμανίας, Αλεξάνδρεια Αιγύπτου) – στις αρχές του 1900.

Το ενδιαφέρον του για την αναβίωση της αρχαίας ελληνικής αγγειοπλαστικής που τόσο θαύμαζε, τον έστρεψε στην κατασκευή αρχαιόµορφων διακοσμητικών σε µια εποχή που κατασκευάζονταν µόνο χρηστικά αντικείμενα. Ταυτόχρονα ξεκινά συνεχείς δοκιµές και πειραµατισµούς για να πετύχει το µελανό ανεξίτηλο χρώµα στα αγγεία. Οι προσπάθειες έφεραν αποτέλεσμα, και στις 7 Νοεμβρίου του 1930 η οικογένεια τιμήθηκε µε το υπ΄ αριθµ. 2981 ∆ίπλωµα Ευρεσιτεχνίας, για την στιλπνότητα και το ανεξίτηλο µαύρο χρώµα των αγγείων.

Η φιλόλογος κα Ελένη Σπηλιώτη μίλησε για τον παππού Νικόλαο Ρόδιο

Ο Νίκος Ρόδιος, πραγματικός καλλιτέχνης, εγγονός του πρωτομάστορα της οικογενειακής παράδοσης εργάζεται σήµερα δίνοντας στα αγγεία του όλη την λεπτότητα της ψυχής του και συνεχίζει την παράδοση του παππού, του θείου και του πατέρα του. Στα χέρια του το χώµα της Σκοπέλου παίρνει την µορφή αγγείων που µε τις απαλές και όµορφες γραµµές τους και µε τα σχήµατά τους δύσκολα ξεχωρίζουν από τα αρχαία καλλιτεχνήµατα.

Η παράδοση της οικογένειας συνεχίζεται µε την κόρη του Νίκου Ρόδιου, τη Μάγδα, η οποία από µικρή έχοντας ως παιχνίδι τον πηλό, έφτασε σήµερα να δουλεύει πλάι στον πατέρα της δηµιουργώντας το δικό της στιλ στα κεραµικά. Πηγή έµπνευσής της αποτελεί η φύση και το νησί της Σκοπέλου. Κάποιες από τις δηµιουργίες της είναι διακοσµητικά τοίχου -ανθοδέσµες, στεφάνια και σπιτάκια (τα λεγόµενα καλύβια)- χρηστικά αντικείµενα -κούπες, µπολ- αλλά και κοσµήµατα.

Τα αγγεία της οικογένειας Ροδίου αφού αναγνωρίστηκαν στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, βραβεύτηκαν µε δέκα ∆ιεθνή χρυσά βραβεία, µε το βραβείο της Ακαδηµίας Αθηνών καθώς επίσης και πολλές άλλες τιµητικές διακρίσεις.

Στη Xώρα της Σκοπέλου η οικογένεια διατηρεί το εργαστήριό της που είναι επισκέψιµο και ακριβώς απέναντι βρίσκεται η έκθεση-πωλητήριο.

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: