ΛΑ.ΣΥ. Θεσσαλίας: Χειμωνιάτικο ακτοπλοϊκό αποκλεισμό βιώνουν οι κάτοικοι των Βορείων Σποράδων

EXPRESS SKIATHOS | Είσοδος στο λιμάνι Σκοπέλου (Βορείων Σποράδων)
EXPRESS SKIATHOS | Είσοδος στο λιμάνι Σκοπέλου
Επερώτηση προς την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, για τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία των Βορείων Σποράδων, κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας.

Από την 1η Φλεβάρη, οι κάτοικοι των Βορείων Σποράδων βιώνουν ακόμη πιο εντεινόμενο το χειμωνιάτικο ακτοπλοϊκό αποκλεισμό που έχει γίνει πλέον καθεστώς, αφού τη γραμμή Βόλος-Σκιάθος-Σκόπελος-Αλόννησος, για ενάμιση μήνα θα εξυπηρετεί ημερησίως μόνο ένα καράβι (το δεύτερο κάνει την ετήσια συντήρηση).

Κι αυτό με την προϋπόθεση να είναι ο καιρός κατάλληλος για τα λιμάνια, αφού πχ η Αλόννησος με λίγα μποφόρ μένει χωρίς συγκοινωνία για μέρες…

«Κάθε πέρσι και καλύτερα», καθώς από τον περασμένο Οκτώβριο το πρωινό ταχύπλοο αποσύρθηκε ενώ το 2022 αυτό είχε σταματήσει τα δρομολόγια αρχές Δεκέμβρη και το 2021 κοντά στα μέσα του ίδιου μήνα.

Και δε φτάνει αυτό! Ακόμη και με δυο καράβια στη γραμμή αυτό είναι δώρον άδωρον, αφού φεύγουν με μισή ώρα διαφορά από το λιμάνι του Βόλου το πρωί!

Αποτέλεσμα; Εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές, άνθρωποι με προβλήματα υγείας -είναι γνωστή η δραματική κατάσταση αφού τουλάχιστον σε Σκόπελο και Αλόννησο δεν λειτουργεί ούτε ακτινολογικό, ούτε μικροβιολογικό- να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να διεκπεραιώσουν μια υπόθεση σε υπηρεσίες, μια εξέταση, ένα δικαστήριο, διανυκτερεύοντας τουλάχιστον δύο βραδιές στο Βόλο με τα συνεπαγόμενα έξοδα. Και όλα αυτά την ώρα που η ακρίβεια τσακίζει κόκκαλα, ενώ με το 3ο Μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, κι αυτός ο κατά 30% μειωμένος νησιωτικός ΦΠΑ καταργήθηκε.

Ιδιαίτερα πλήττονται οι κάτοικοι της Γλώσσας και του Ελιους, που αναγκάζονται και στην επιπλέον οδική μετακίνηση 32 και 20 χιλιομέτρων αντίστοιχα προς το λιμάνι στης Σκοπέλου, καθώς το εναπομείναν καράβι δεν μπορεί να δέσει στο Λουτράκι.

Οσο για τις υποσχέσεις των υπουργών για σύνδεση με Μαντούδι, αποδείχθηκαν «φούμαρα».

Τα δε εισιτήρια από το Σεπτέμβρη του 2021 έχουν αυξηθεί κατά 30%, ενώ αν χρειαστεί και μεταφορά Ι.Χ αυτοκινήτου, τότε το κόστος για τους νησιώτες εκτοξεύεται.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ, σε συνέχεια των προηγούμενων, εξακολουθεί να «μπουκώνει» με παχυλές επιδοτήσεις και να εξασφαλίζει φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές, που συσσωρεύουν υψηλά κέρδη και από τις συνεχείς αυξήσεις των εισιτηρίων και την καθήλωση των αμοιβών των ναυτεργατών, ενώ θα μετακυλήσουν στους επιβάτες από 1/1/2029, αν όχι νωρίτερα, και την «πράσινη» μετατροπή των πλοίων.

Μεταφορικό Ισοδύναμο | «Αγνοούνται» οι πληρωμές

Αποδεικνύεται και «μπαταχτσού» μάλιστα, αφού δεν αποδίδει ακόμη και το Μεταφορικό Ισοδύναμο, λεφτά που έχουν πληρώσει οι νησιώτες και αποτελεί έμμεση επιδότηση προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο, καθώς δεν έχουν καταβληθεί τα ποσά για όλο το 2023 και τον Δεκέμβρη του 2022.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, επερωτάμε την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, τι ενέργειες έκανε ή σκοπεύει να κάνει προς την κυβέρνηση και τις πλοιοκτήτριες εταιρείες, ώστε να υπάρξει:

  1. Τακτική και ασφαλής ακτοπλοϊκή συγκοινωνία όλο το χρόνο για τους κατοίκους και των 3 νησιών των Βορείων Σποράδων;
  2. Μείωση όλων των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κατά 50%, δωρεάν μετακίνηση για φοιτητές, στρατευμένους, ΑΜΕΑ, χρονίως πάσχοντες;
  3. Δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς των ναυτεργατών;

Να μας απαντήσει επίσης:

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το νέο λιμάνι της Αλοννήσου, που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη περιφερειακή αρχή;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τα αναγκαία έργα στο Λιμάνι του Λουτρακίου, σύμφωνα με τις προτάσεις των τοπικών φορέων;

1/2/2024
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαϊκής Συσπείρωσης
Αναστάσιος Τσιαπλές και Θεόδωρος Γεωργαδάκης

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: