Τουριστική Επιτροπή Σκοπέλου | Επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Ναυτιλίας για την απαράδεκτη κατάσταση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων

16 Οκτωβρίου 2022 | Λιμάνι Σκοπέλου. Άφιξη…
Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε η Τουριστική Επιτροπή Σκοπέλου, προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θέλοντας να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή της για την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις που αφορούν τις Βόρειες Σποράδες.

Η επιστολή διαμαρτυρία που απέστειλε η Τουριστική Επιτροπή Σκοπέλου προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με βαθιά ανησυχία και επίγνωση της ευθύνης μας προς τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του Δήμου Σκοπέλου, απευθύνουμε την παρούσα επιστολή εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή μας για την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις που αφορούν τις Βόρειες Σποράδες. Η κατάσταση αυτή, όχι μόνο υπονομεύει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, αλλά και καταδικάζει τους κατοίκους σε απομόνωση, μειώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Οι ακυρώσεις δρομολογίων και η αναποτελεσματικότητα των υπάρχοντών συνδέσεων έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα τις τοπικές επιχειρήσεις, ενώ η έλλειψη μελλοντικού προγραμματισμού καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο επείγουσα. Αυτή η δυσμενής κατάσταση επιβαρύνεται περαιτέρω από την ελλιπή συνδεσιμότητα με την ηπειρωτική Ελλάδα και ειδικότερα την Αθήνα, προκαλώντας σημαντικά εμπόδια στην καθημερινότητα και στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού.

Οι κάτοικοι, που επέλεξαν να διαμένουν και να επενδύσουν στον τόπο καταγωγής τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αβέβαιο μέλλον.

Η ισχνή τουριστική σεζόν που αντιμετωπίζουμε λόγω των προαναφερθέντων προβλημάτων έχει επιφέρει σημαντικές οικονομικές απώλειες, όχι μόνο για τους επιχειρηματίες αλλά και για την τοπική κοινωνία συνολικά. Η επικρατούσα κατάσταση υπονομεύει την εικόνα του τόπου μας ως προορισμού και δημιουργεί εμπόδια στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων επισκεπτών.

Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση και την επίλυση αυτής της κατάστασης. Ζητούμε την ανάληψη δράσης από το Υπουργείο σας, με στόχο την εξασφάλιση σταθερών, αξιόπιστων και εγκαίρως ανακοινώσιμων (πέραν του εξαμήνου) ακτοπλοϊκών συνδέσεων για τις Σποράδες, καθώς και τη δέσμευση για τη μη επανάληψη της φετινής τραγικής κατάστασης.

Ειδικότερα, θέλουμε να καταβάλετε κάθε προσπάθεια ώστε να καταστούν βιώσιμα τα δρομολόγια που θα αφορούν:

  1. την σύνδεση του χειμώνα με πρωινό δρομολόγιο από τις Σποράδες προς τον Βόλο,
  2. την ολόχρονη σύνδεση με το Μαντούδι,
  3. την ενίσχυση των δρομολογίων από τέλη Απριλίου έως αρχές Οκτωβρίου με πρωινή και βραδινή σύνδεση μεταξύ Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου. Πιστεύουμε ότι από μόνη της αυτή η ενίσχυση θα συμβάλει τα μέγιστα στην αύξηση των τουριστικών κρατήσεων.
  4. Την εποχική σύνδεση με την Θεσσαλονίκη.

Η ανάγκη για δράση είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Ελπίζουμε σε μια άμεση και θετική ανταπόκριση από το Υπουργείο σας, που θα αποτελέσει την αρχή μιας εποικοδομητικής συνεργασίας με στόχο την βελτίωση της ζωής των κατοίκων, την ανάπτυξη του τουρισμού στις Σποράδες και την τήρηση της δέσμευσής της χώρας μας προς την αρχή της Νησιωτικότητας, όπως αυτή περιγράφεται στο Άρθρο 174 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρώην άρθρο 158 της ΣΕΚ)

«Η Ένωση, προκειμένου να προαχθεί η αρμονική ανάπτυξη του συνόλου της, αναπτύσσει και εξακολουθεί τη δράση της με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής της συνοχής. Η Ένωση αποσκοπεί, ιδιαίτερα, στη μείωση των διαφορών μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των διαφόρων περιοχών και στη μείωση της καθυστέρησης των πλέον μειονεκτικών περιοχών.

Μεταξύ των εν λόγω περιοχών, δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στις αγροτικές περιοχές, τις ζώνες που συντελείται βιομηχανική μετάβαση και τις περιοχές που πλήττονται από σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά προβλήματα, όπως οι υπερβόρειες περιοχές που είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένες και οι νησιωτικές, διασυνοριακές και ορεινές περιοχές.»

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τουρισμού, Δημόσιων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Δήμου Σκοπέλου
Γεώργιος Παπαδαυίδ

Η Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Πρόβολής του Δήμου Σκοπέλου
Ευανθία Καραμεσίνη

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: