Παρασκευή

01 Δεκεμβρίου 2023

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους απεργούς υγειονομικούς και διαμαρτυρίας για την κατάσταση του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου

Συγκέντρωση συμπαράστασης και διαμαρτυρίας
στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου
Σε συγκέντρωση συμπαράστασης στους απεργούς υγειονομικούς και διαμαρτυρίας για την κατάσταση του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου, τόσο από άποψη στελέχωσης όσο και κτιριακών υποδομών, προχώρησαν χθες στον προαύλιο χώρο της μονάδας το Σωματείο Οικοδόμων...

…και Συναφών Επαγγελμάτων Σκοπέλου, ο Σύλλογος Γυναικών (μέλος ΟΓΕ), ο Σύλλογος Αλιέων, το Παράρτημα Σκοπέλου του Συλλόγου Συνταξιούχων Μαγνησίας, οι Επιτροπές Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Αυτοαπασχολουμένων, οι δυνάμεις του Συνδικάτου ΟΤΑ ενώ παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του Ναυτικού Ιστιοπλοϊκού Κολυμβητικού Ομίλου Σκοπέλου με επικεφαλής τον πρόεδρο καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Αναγνώστου, Γιάννης Ξηρογιάννης και Δημήτρης Κατσάρης.

Η κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που θα αναπτύξουν οι φορείς, ώστε το μήνυμα για απεργιακό ξεσηκωμό στις 9 Νοέμβρη να αγκαλιάσει χώρους δουλειάς και εργαζόμενους αλλά και να αναδείξει και σε τοπικό επίπεδο τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στα λαϊκά νοικοκυριά του νησιού η αντιλαϊκή πολιτική τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και οι προηγούμενες των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου.

Εκ μέρους του Συντονιστικού των φορέων, μίλησε ο Γιώργος Γούλας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

Ο αγώνας που δίνουν οι Υγειονομικοί κάθε μέρα, με πενιχρά μέσα για να σώσουν ζωές, είναι και δικός μας αγώνας. Είναι ο αγώνας που δίνει κάθε λαϊκή οικογένεια όταν κάποιο μέλος της αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα Υγείας.

Οι Υγειονομικοί απεργούν για την κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν στα Νοσοκομεία. Κενά που ανάγκασαν και τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας να παραδεχτεί ότι το 30% των ασθενών αναγκάζονται να καταφύγουν στον Ιδιωτικό τομέα για να χειρουργηθούν.

Κενά που πληρώσαμε ακριβά την περίοδο της πανδημίας, και εξακολουθούμε να πληρώνουμε ακόμα και τώρα. Με τον πιο επίσημο τρόπο γνωρίζουμε ότι το 97,7% των ασθενών που νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ κατέληξαν.

Κενά που πρόκειται να αυξηθούν όταν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μιας και τότε θα αντιστοιχεί μόνο 1 γιατρός για κάθε 2.000 άτομα.

Προβλήματα που θα μεγαλώσουν όταν με το νέο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη μια σειρά υπηρεσίες όπως η διακομιδή ασθενών από το νοσοκομείο στο σπίτι θα περιέλθει στα χέρια των ιδιωτών.

Κάθε μάχη που δίνουν οι Υγειονομικοί για την υπεράσπιση του δημοσίου Συστήματος Υγείας είναι και δική μας. Κάθε νίκη τους είναι και δική μας νίκη!

Όπως η κινητοποίηση στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Αγία Σοφία», που μετά από απεργία των εργαζομένων η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να προκηρύξει μόνιμές θέσεις για να καλυφθούν τα κενά που είχαν οδηγήσει σε αναστολή των τακτικών χειρουργείων για πάνω από 3.000 παιδιά.

Όπως η κινητοποίηση που ανάγκασε διοικήσεις Νοσοκομείων να αναστείλουν απαράδεκτες αποφάσεις όπως να κλείνουν τα φώτα και τη θέρμανση στα πλαίσια του περιορισμού της ενεργειακής κατανάλωσης.

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα Υγείας και απαιτούμε:
  • Επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου – 14ου μισθού, ξεκινώντας με την καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων.
  • Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων σε μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.
  • Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
  • «Οχι» στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.
  • Δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό, ενάντια στην ένταση της επιχειρηματικής δράσης στα νοσοκομεία.
  • Να σταματήσει η δίωξη της προέδρου της ΟΕΝΓΕ σε δίκη για παράβαση του νόμου περιορισμού των διαδηλώσεων και των υγειονομικών που αγωνίζονται για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

Στη συνέχεια ο ομιλητής κατήγγειλε τη διαχρονική υποστελέχωση και την επικίνδυνη κατάσταση των κτιριακών υποδομών του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των αποτελεσμάτων της πολιτικής που εφάρμοσαν και υλοποιούν με συνέπεια οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, με συνεργάτες τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και τη γιγάντωση των επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται το χώρο.

Καυτηρίασε ότι εν έτει 2022, εποχή που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα, το ΚΥ Σκοπέλου δεν διαθέτει ακτινολόγο, δεύτερο γιατρό ειδικότητας, οδοντίατρο, ενώ ελλείψεις υπάρχουν σε νοσηλευτικό προσωπικό, βοηθητικό προσωπικό και οδηγό.

Όσον αφορά στην αποκατάσταση των κτιριακών υποδομών, που εμφανίζουν σοβαρότατα προβλήματα επί 15 χρόνια κατήγγειλε την υποκρισία των περιοδευόντων βουλευτών των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που έπεφταν από τα σύννεφα επισκεπτόμενοι τη μοναδική δημόσια μονάδα του νησιού, παρότι πολλοί από αυτούς έχουν πολλές θητείες στη Βουλή, ακόμη και σε υπουργικά έδρανα και διατράνωσε την απαίτηση των φορέων για άμεση έναρξη των εργασιών από την Κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ.

Κλείνοντας, τόνισε τη σημασία της απεργίας της 9ης Νοεμβρίου, για να βγει ο λαός στο προσκήνιο διεκδικώντας την Υγεία που του αξίζει στον 21 αιώνα, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στη «βαρυχειμωνιά» που του ετοιμάζουν.

ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα:

Ζωντανή μετάδοση
5η Συνεδρίαση Δ.Σ. Σκοπέλου
22/03/23

↓↓Βεβαιωθείτε ότι ο ήχος είναι ανοιχτός και δεν είναι σε σίγαση↓↓
Facebook sound