Δευτέρα

15 Απριλίου 2024

Στο κόκκινο! | Σε κατάσταση συναγερμού [5] οι Βόρειες Σποράδες την Πέμπτη 27 Ιουλίου

Αντιπύραρχος Ευάγ. Καραμήντζας
Ευάγ. Καραμήντζας (αντιπύραρχος): να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και στραμμένα προς το περιβάλλον, να υιοθετήσουμε αυτή την ίδια την περιφρούρηση με την παρουσία μας και την στηλίτευση όσων δρουν επιπόλαια και επικίνδυνα σε βάρος του περιβάλλοντος και κατ επέκταση του κοινωνικού συνόλου.  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ της κοινωνίας είναι η βασική ιδέα για την επιτυχία της πρόληψης. | φώτο αρχείου © sporadesnews.gr
...το καλύτερο μέσο που διαθέτουμε, ως οργανωμένη κοινωνία, για την εξασφάλιση της ακεραιότητας του δασικού πλούτου της Σκοπέλου είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ.

Για την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2023 εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία πολιτικής προστασίας ημερήσιος χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς όπου οι Βόρειες Σποράδες συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία κινδύνου «κατάσταση συναγερμού» [5]

Ο προϊστάμενος του Π.Κ. Σκοπέλου Αντιπύραρχος Ευαγ. Καραμήντζας επισημαίνει:

Επανειλημμένα έχουμε κοινοποιήσει με κάθε τρόπο, ότι το καλύτερο μέσο που διαθέτουμε, ως οργανωμένη κοινωνία, για την εξασφάλιση της ακεραιότητας του δασικού πλούτου της Σκοπέλου είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοεί ο κάθε πολίτης την έννοια της πρόληψης και τη θέση που πρέπει να έχει ο καθένας στο μηχανισμό αυτό, ο οποίος μέσα από συντονισμό πολιτών και υπηρεσιών, αλληλεξάρτηση φορέων, οριοθέτηση υποχρεώσεων και μια κάποια «υπέρβαση», θα προβλέψει και θα προλάβει την έναρξη μιας πυρκαγιάς.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η θέση που πρέπει να έχει ο καθένας από εμάς, ο απλός πολίτης-κάτοικος ή επισκέπτης – φιλοξενούμενος αυτού του νησιού, είναι καθοριστική και πολύπλευρη. Αρκεί να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και στραμμένα προς το περιβάλλον, να υιοθετήσουμε αυτή την ίδια την περιφρούρηση με την παρουσία μας και την στηλίτευση όσων δρουν επιπόλαια και επικίνδυνα σε βάρος του περιβάλλοντος και κατ επέκταση του κοινωνικού συνόλου.  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ της κοινωνίας είναι η βασική ιδέα για την επιτυχία της πρόληψης.
Χάρτης Πρόβλεψης κινδύνου Πυρκαγιάς Η βλάστηση βρίσκεται σε φάση όπου παρουσιάζει χαμηλή σχετική υγρασία με αποτέλεσμα να είναι πολύ εύφλεκτη.

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή όλων ώστε:

• να είναι πάρα μα πάρα πολύ προσεκτικοί όταν κινούνται σε κάθε σημείο του νησιού με οχήματα, μοτοσυκλέτες, ποδήλατα και πεζοί για την πιθανότητα έναρξης πυρκαγιάς ακόμη και από απρόβλεπτο παράγοντα όπως η θερμή εξάτμιση ή κακοσυντηρημένο όχημα, σπινθήρες κ.λ.π.

• Να μην καπνίζει κάποιος εκτός της καμπίνας του αυτοκινήτου και ούτε κατά διάνοια να απορρίπτονται αποτσίγαρα εκτός των οχημάτων (κάτι που δυστυχώς παρατηρούμε να γίνεται ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ).

Να μη γίνει καμία χρήση βεγγαλικών, φωτοβολίδων, βαρελότων ή καπνογόνων σε καμία περίπτωση κοινωνικών εκδηλώσεων (πάρτυ, γάμοι κ.λ.π).

•  Να αποφεύγεται η χρήση ψησταριών μπάρμπεκιου για το επόμενο διάστημα.

Να μην γίνει καμία χρήση φωτιάς σε οποιαδήποτε παραλία του νησιού και για κανέναν απολύτως λόγο.

Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί φωτιά ή καπνό ακόμη και αν δεν είναι απόλυτα σίγουρος να ενημερώνει αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199 ή το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σκοπέλου στον αριθμό 2424024199 και 2424024598

Καραμήντζας Ευάγγελος
Αντιπύραρχος

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: