Σκόπελος – Απεργία 21 Σεπτέμβρη | Μήνυμα αγώνα για τη ζωή και τις ανάγκες των πολλών – Αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Σκόπελος - Απεργία 21 Σεπτέμβρη | Μήνυμα αγώνα για τη ζωή και τις ανάγκες των πολλών - Αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας
Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής μας, της δουλειάς και των δικαιωμάτων μας. Ξέρουμε ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Εμπεριστατωμένη, με πάθος και αγανάκτηση η σημερινή ομιλία του Γραμματέα του Σωματείου Οικοδόμων Σκοπέλου Νίκου Ραβανού, στην απεργιακή συγκέντρωση, η οποία πραγματοποιήθηκε συμβολικά έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ, για το αντεργατικό νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Άδωνη Γεωργιάδη, το οποίο συζητείται και ψηφίζεται την σήμερα στη Βουλή.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων ανοίγει τον δρόμο για 6ήμερη εργασία, καταργεί το 40ωρο, ποινικοποιεί την παρεμπόδιση «με οποιοδήποτε τρόπο» όλων όσοι θέλουν να εργαστούν κατά τη διάρκεια απεργίας κ.ά.

Μιλώντας στη συγκέντρωση εργαζομένων απεργών και μελών των σωματείων και φορέων της Σκοπέλου ο Νίκος Ραβανός είπε:

Συνάδελφισσες και συνάδελφοι εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι

Γνωρίζαμε ότι αυτοί που υπηρετούν τα κέρδη των λίγων βλέπουν τους εργαζόμενους σαν αριθμούς.

Γνωρίζαμε ότι δεν παίρνουν μέτρα προστασίας του λαού από τις πλημμύρες, τις φωτιές και τους σεισμούς, για να μη χάνουν ούτε ένα ευρώ τα αρπακτικά της πράσινης ανάπτυξης και οι μεγαλοκατασκευαστές που τρίβουν τα χέρια τους κάθε που έρχεται κακοκαιρία.

Σκόπελος - Απεργία 21 Σεπτέμβρη | Μήνυμα αγώνα για τη ζωή και τις ανάγκες των πολλών - Αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Βαγγέλης Κορέντης κάλεσε τους υποψήφιους να πάρουν θέση για το νομοσχέδιο Άδωνη…

Αυτήν τη φορά όμως ξεπέρασαν και αυτόν ακόμη τον απαίσιο ρόλο τους.

  • την ώρα που ο λαός της Θεσσαλίας προσπαθεί να σηκωθεί από τις λάσπες όπου τον βούλιαξαν συνειδητά η πλουτοκρατία, η Ευρωπαική Ενωση και οι κυβερνήσεις τους,
  • που παραμένει  αβοήθητος από κράτος, περιφέρειες και δήμους, χωρίς γιατρούς, πόσιμο νερό και εκτεθειμένος σε αρρώστιες
  • την ώρα που όλη η χώρα  μετράει ακόμη τις πληγές της από τις πυρκαγιές, που έλεγαν ότι είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε
  • την ώρα που πενθούμε για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν από τις καταστροφές και στο μακελειό στους χώρους δουλειάς
  • την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει και θα πούμε το ψωμί ψωμάκι και το λάδι λαδάκι, με το χειμώνα να έρχεται βαρύς για κάθε λαική οικογένεια

Είναι κτηνωδία να συζητιέται στη Βουλή, με τη συνενοχή της θλιβερής ηγεσίας της ΓΣΕΕ, το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, που προσπαθεί να δώσει τη χαριστική βολή στην εργατική τάξη.

Δηλαδή  Να δουλεύουμε 13 ώρες την ημέρα και 78 ώρες την εβδομάδα σε παραπάνω από έναν εργοδότη.

Η κυβέρνηση ομολογεί ότι το μεροκάματο και οι μισθοί που παίρνουμε δεν φτάνει για να ζήσουμε.

Μας προτείνει να πιάσουμε και δεύτερη δουλειά, αύριο θα μας πει και τρίτη και τέταρτη…

Να δουλεύουμε «ήλιο με ήλιο» και πάλι να μην μπορούμε να τα φέρουμε βόλτα.

Σκόπελος - Απεργία 21 Σεπτέμβρη | Μήνυμα αγώνα για τη ζωή και τις ανάγκες των πολλών - Αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Σκοπέλου Βασίλης Ρόδιος παραβρέθηκε στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση και στο τέλος συνεχάρη τον Γραμματέα του Σωματείου Οικοδόμων Νίκο Ραβανό και την εμπεριστατωμένη και γεμάτη πάθος ομιλία του…

Η θεσμοθέτηση δεύτερης 5ωρης εργασίας σε δεύτερο εργοδότη, πέραν του 8ωρου, μπορεί να φαίνεται σε πολλούς εργαζόμενους σαν σανίδα σωτηρίας για να καλύψουν «τρύπες» και ανάγκες της οικογένειας. Σε πολλούς, που δουλεύουν δεύτερη δουλειά «μαύρα», ότι πλέον θα δουλεύουν νόμιμα και με καλύτερους όρους. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα γίνει.

Η έξτρα 5ωρη εργασία στο δεύτερο εργοδότη θα αμείβεται χαμηλότερα από το μεροκάματο που παίρνουμε στο βασικό εργοδότη, θα υπολογίζεται σε αναλογία με το κατώτερο μεροκάματο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κανένας εργοδότης δεν πρόκειται να πληρώσει έναν εργαζόμενο με καλύτερο μεροκάματο από αυτό που θα παίρνει στη βασική του εργασία. Αυτό σημαίνει, θα δουλεύουμε περισσότερες ώρες και θα πληρωνόμαστε αναλογικά λιγότερο από ό,τι αμειβόμαστε τώρα.

Η θεσμοθέτηση 5ωρης καθημερινής εργασίας σε δεύτερο εργοδότη καταργεί την προσαύξηση της υπερωριακής απασχόλησης, αφού η δεύτερη δουλειά δεν θεωρείται υπερωρία. Στην πράξη οι εργοδότες αντί να πληρώνουν προσαυξήσεις στις υπερωρίες, όπως προβλέπει μέχρι σήμερα η νομοθεσία, θα επιλέγουν να φτιάχνουν μια δεύτερη 5ωρη εργασία στον εργαζόμενο σε δική τους εταιρία με διαφορετικό ΑΦΜ, έτσι ώστε και περισσότερες ώρες να τον υποχρεώνουν να δουλεύει και χωρίς καμιά προσαύξηση. Αυτή η πρακτική θα γίνει κανόνας.

Η 13ωρη καθημερινή εργασία μεγαλώνει αστραπιαία τους κινδύνους για νεκρούς και σακατεμένους στους χώρους δουλειάς. Αν σήμερα, όπως όλοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε αρένες θανάτου, σκεφτείτε τι θα γίνει στη συνέχεια. Τρεις νεκρούς εργάτες θρηνούμε στη Μαγνησία μέσα σε 40 μέρες. Δεν θα επιτρέψουμε να παίζουν τη ζωή μας «κορώνα – γράμματα» για να υλοποιούν οι κυβερνήσεις τις απαιτήσεις και τα «θέλω» των μεγαλοεργοδοτών.

Ο ισχυρισμός, ότι θα έχουμε «δικαίωμα» να επιλέξουμε σταθερό ωράριο ή 13ωρο, είναι αστείος και προκλητικός! Γνωρίζουμε όλοι πως δεν μπορεί να υπάρχει δικαίωμα επιλογής όταν τρέχει η ακρίβεια και τα έξοδα, ξέρουνε τι γίνεται όταν η εργοδοσία απαιτεί και εκβιάζει τους εργαζόμενους να αλλαχθούν οι όροι της ατομικής σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από σταθερό χρόνο δουλειάς, από ανθρώπινες συνθήκες και μεροκάματα, για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Η θεσμοθέτηση της δουλειάς το Σάββατο, με «το τυράκι» της προσαύξησης του μεροκάματου 40%, καταργεί στην πράξη το 5νθήμερο και προετοιμάζει το έδαφος για νέο νομοθετικό κτύπημα των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και της προσαύξησης 20% που παίρνουμε πάνω στα ένσημα μας, με μεγάλο κίνδυνο να βρεθούμε στο μέλλον σε άλυτα προβλήματα σε σχέση με την κατοχύρωση των προϋποθέσεων για σύνταξη.

Συνάδελφοι,

για ακόμη μια φορά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Οι κυβερνώντες να ισχυρίζονται ότι νομοθετούν για το καλό μας, προσπαθούν να μας πείσουν να προσαρμοστούμε σε αυτά που απαιτεί η μεγαλοεργοδοσία και τα κάνουν πράξη με τους νόμους που ψηφίζουν.

Τις τελευταίες μέρες πήραν σβάρνα τα κανάλια ο Αδωνις και τα παπαγαλάκια του να μας πείσουν ότι ξεπαγώνουν τις τριετίες! Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια! Με την τροπολογία που έφερε χτες στη Βουλή επιβεβαιώθηκαν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο αυτά που έλεγε το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα:

Η κυβέρνηση με νόμο «παγώνει» τις τριετίες για πάντα!

Σκόπελος - Απεργία 21 Σεπτέμβρη | Μήνυμα αγώνα για τη ζωή και τις ανάγκες των πολλών - Αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς της ΘεσσαλίαςΚάτι το οποίο ήταν υποτίθεται ήταν μέτρο έκτακτου χαρακτήρα και σε έκτακτες συνθήκες στα μνημόνια του 2012, που «ξεπάγωνε» τις τριετίες με μοναδικό κριτήριο τη μείωση της ανεργίας κάτω από 10%, τώρα νομιμοποιείται για πάντα.

Γίνεται ρητή αναφορά ότι οι τριετίες δεν θα ισχύουν και η προϋπηρεσία δεν θα προσμετράται όσο διαρκούν συνθήκες που δεν ευνοούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και την οικονομία με απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης, πχ ανεργία πάνω του 10%, υψηλός πληθωρισμός, δημοσιονομικό έλλειμμα, προσαρμογή στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και ότι άλλο μπορούν να σκαρφιστούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και το κράτος τους.

Η κυβέρνηση «ξεπαγώνει» τις τριετίες μόλις για 3 χρόνια 2024-2026

Αυτό σημαίνει ότι  μέχρι το 2027 δεν πρόκειται να δουν αύξηση ούτε 100.000 εργαζόμενοι ενώ όσοι μπήκαν στην παραγωγή από το 2012 δεν πρόκειται να πάρουν αύξηση ποτέ, αφού σχεδόν κανένας νέος ή νέα εργαζόμενος δεν θα συμπληρώσει 900 ένσημα συνεχούς και αδιάλειπτης εργασίας.

Γνωρίζουν όμως ότι, παρά την προσπάθειά τους, η ζωή επιβεβαιώνει στην πράξη τον αντεργατικό χαρακτήρα της πολιτικής που προωθούν. Για αυτό ακριβώς το λόγο παίρνουν τα μέτρα τους. Ποινικοποιούν ακόμη παραπέρα το δικαίωμα της Απεργίας, της συνδικαλιστικής δράσης, απειλούν με υπέρογκα χρηματικά πρόστιμα, με δικαστήρια και ποινές, νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα έχουν ήσυχο το κεφάλι τους και ελεύθερο το πεδίο να εφαρμόζουν τους αντεργατικούς νόμους.

Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής μας, της δουλειάς και των δικαιωμάτων μας.

Ξέρουμε ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Οι εργαζόμενοι,  συσπειρωμένοι και οργανωμένοι στα σωματεία, στα συνδικάτα μας, τις Ομοσπονδίες, στον αγώνα με επίκεντρο τις ανάγκες μας μπορούμε  να βάλουμε φρένο,  να έχουμε κατακτήσεις απέναντι σ΄ αυτό το εχθρικό κρατος!

Το αποδείξαμε και με έναν άλλο τρόπο πρόσφατα! Με την αλληλεγγύη μας στους πληγέντες από τις πλημμύρες! Με πρωτοβουλία των σωματείων της Σκοπέλου συγκεντρώθηκε βοήθεια σε είδη πρώτης ανάγκης, για να πάρουν μιαν ανάσα, ενώ οι Δήμοι είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά!

Καλύτερα από όλους αυτούς, τους κυβερνώντες, τη μεγαλοεργοδοσία, τους κάθε λογής παρατρεχάμενους και τα αντεργατικά επιτελεία, γνωρίζουμε εμείς ποιο είναι το δικό μας καλό και το δικό μας συμφέρον. Με τον αγώνα μας θα επιβάλλουμε να γίνει και πραγματικότητα!

Να αποσυρθεί το αντεργατικό τερατούργημα ΤΩΡΑ!

Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Να ξεπαγώσουν τώρα οι τριετίες για όλους τους εργαζόμενους και αναδρομικά από το 2012, χωρίς όρους και προϋποθέσεις εξασφαλίζοντας τα χρόνια προϋπηρεσίας σε όλους.

Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και οι άλλοι άδικοι έμμεσοι φόροι στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά είδη όπως το νερό, η ενέργεια και τα καύσιμα.

Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στις τιμές όλων αυτών των βασικών αγαθών για την εργατική και λαϊκή οικογένεια και όχι τα μέτρα κοροϊδίας και μαυραγοριτισμού που επέβαλε η κυβέρνηση με τα 2,50 € την εξάδα του 1,5lt νερού.

Αποζημίωση 100%, άμεση και πλήρη αποκατάσταση με πραγματική προστασία όλων-όσων βούλιαξε στις λάσπες και στα αποκαΐδια η εγκληματική πολιτική του κέρδους.

Άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού της Θεσσαλίας.

Σύγχρονες, ασφαλείς και φτηνές συγκοινωνίες σε θάλασσα, στεριά και αέρα ενάντια στην πολιτική κόστους-οφέλους που βάζει το κέρδος των επιχειρηματιών και εφοπλιστών μπροστά από την ανθρώπινη ζωή.

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με συχνούς ελέγχους και στελέχωση τμήματος της επιθεώρησης εργασίας στο νομό μας.

Να γίνουν έργα αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά και αντιπυρικής προστασίας με σκοπό την πρόληψη και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Δεν πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι!

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: