Πέμπτη

18 Απριλίου 2024

Σε εξέλιξη οι εργασίες στο διατηρητέο κτίριο, την πρώην οικία Μελαχροινού, όπου θα στεγαστεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σκοπέλου

Εργασίες στο διατηρητέο κτίριο, την πρώην οικία Μελαχροινού, όπου θα στεγαστεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σκοπέλου
Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 152.520 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο διατηρητέο κτίριο, την πρώην οικία Μελαχροινού, στην παραλία της Σκοπέλου, όπου θα στεγαστεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σκοπέλου, μετά την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Σκοπέλου.

Το κτίριο είναι τριώροφο και βρίσκεται σε πολύ καλό κεντρικό σημείο του οικισμού της Σκοπέλου. Έχει «πρόσωπο» σε δύο δημοτικές οδούς (η μία είναι η παραλιακή) και θέα προς το λιμάνι.

Το κτίριο καταλαμβάνει όλη την επιφάνεια του οικοπέδου και είναι κατασκευασμένο από φέρουσα περιμετρική λιθοδομή συνολικού πάχους 60 εκ. και πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος.

Στο ισόγειο υπάρχει μεγάλος ημιυπαίθριος χώρος –στεγασμένη βεράντα η οποία αποτελεί τμήμα– πέρασμα δημόσιου δρόμου. Η οικοδομή επιστεγάζεται με τετρακλινή ξύλινη παραδοσιακή στέγη κεραμοσκεπή και η απορροή των ομβρίων γίνεται μέσω γρηπίδας – προεξοχής 30 εκ. από οπλισμένο σκυρόδεμα. Τα εξωτερικά κουφώματα είναι ξύλινα με ταμπλαδωτά παντζούρια και τζαμλίκια χωρισμένα σε καίτια. Τα πατώματα είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και στον Β όροφο υπάρχει προεξοχή – μπαλκόνι πλάτους 0,90 εκ επίσης από οπλισμένο σκυρόδεμα, με θέα προς το λιμάνι. Τα κιγκλιδώματα της μεγάλης βεράντας του Α ορόφου και του μπαλκονιού του Β ορόφου είναι ξύλινα παραδοσιακού απλού γραμμικού σχεδίου. Η πρόταση αφορά την δημιουργία Δημοτικής δομής με χρήση Δημοτικής βιβλιοθήκης και πολυχώρου για την εξυπηρέτηση των δημοτών αλλά και των επισκεπτών και των τουριστών λόγω της πολύ καλής και κεντροβαρικής θέσης του στον οικισμό.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Σκοπέλου

Η βιβλιοθήκη πρόκειται να περιλαμβάνει τους παρακάτω χώρους:
ΙΣΟΓΕΙΟ

  • Ά είσοδος (παραλία).
  • Αίθουσα computer -δωρεάν διαδίκτυο για τους επισκέπτες- δωρεάν ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών.
  • Χώρος υποδοχής και εξυπηρέτησης.
  • Βιβλιοστάσια.
  • Χώροι υγιεινής (κουζίνα – WC).
  • Κλιμακοστάσιο προς Α’ όροφο.

Α’ ΟΡΟΦΟΣ

  • Β΄ είσοδος (από τον κοινοτικό δρόμο).
  • Βιβλιοστάσια.
  • Χώρος μελέτης – αναγνωστήρια.
  • Κλιμακοστάσιο προς Β’ όροφο.
  • Βεράντα – Πέργκολα.

Β’ ΟΡΟΦΟΣ

  • Χώρος συσκέψεων διοικητικού Συμβουλίου.
  • Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (ημερίδες – συνέδρια – ενημερώσεις κλπ).
  • Κλιμακοστάσιο καθόδου στον Α’ όροφο.
  • Μπαλκόνι με θέα στο λιμάνι της Σκοπέλου.

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 152.520 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας.

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: