Σάββατο

20 Ιουλίου 2024

Πέτρος Βαφίνης: Αλήθειες και ψεύδη για το νερό στην Αλόννησο

Άγνοια, αδράνεια, μικροπολιτική, αρνητισμός για μεγάλα έργα και στο βάθος, ένα κρυφό πλάνο για ανεμογεννήτριες. Κύριε Χλίβα, κύριε Αναγνώστου «μπάζετε νερά»!
Στη «γκλίτσα του τσοπάνη ξύνονται» το τελευταίο διάστημα οι κύριοι Κ. Χλίβας –  Π. Αναγνώστου, «επενδύοντας» όλη την προεκλογική τους εκστρατεία σε ένα θέμα σημαντικό για το νησί μας, μεσούσης της θερινής περιόδου. Το νερό.

Οι ίδιοι προσπάθησαν με κάθε τρόπο να σταματήσουν τη λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης που αποτελεί την κύρια πηγή υδροδότησης του νησιού τα τελευταια χρόνια, καθως λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, έχει μειωθεί η παραγωγή των γεωτρήσεων και των πηγών κατά πολύ. Ευτυχώς δεν τα κατάφεραν. Η μονάδα λειτουργεί κανονικά και ο Δήμος Αλοννήσου έχει υπογράψει την παράταση της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία εώς ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία του νέου διαγωνισμού, τον οποίο ο Δήμος έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, μια διαδικασία που είναι χρονοβόρα και δύσκολη διότι πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμό.

Και τί δεν μας είπαν στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο…  Ότι η μονάδα αφαλάτωσης λειτουργεί παράνομα, μας πρότειναν να προμηθευτούμε μονάδα αφαλάτωσης με δάνειο 600.000 -700.000 ευρώ -μια καταστρεπτική πρόταση για τα οικονομικά του Δήμου- ακόμη, μας κατέθεσαν μια πρόταση για προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που δεν εκμεταλλευτήκαμε. Και πράγματι, δεν το εκμεταλλευτήκαμε, διότι η χρηματοδότηση επέβαλε και την χρήση ΑΠΕ δηλαδή ανεμογεννητριών! Εμείς δηλώνουμε κατηγορηματικά πως ανεμογεννήτριες στο νησί δεν θα επιτρέψουμε. Προφανώς οι κύριοι αυτοί καθοδηγούνται από άλλα κριτήρια και έχουν άλλες βλέψεις για το νησί μας. Τα προβλήματα υδροδότησης που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες μέρες ήταν αποτέλεσμα βλαβών σε γεωτρήσεις οι οποίες συμβαίνουν, αλλά ευτυχώς αποκαταστάθηκαν. Ο υποψήφιος Δήμαρχος θέλησε όμως να εκμεταλλευτεί το γεγονός αυτό, κάνοντας μια βαρύγδουπη πολιτικάντικη δήλωση ότι θα δώσει οριστική λύση για το νερό και θα μειώσει το τιμολόγιο. Χωρίς να εξηγεί πώς θα τα κάνει αυτά.

Κύριε Αναγνώστου,

παρότι επικαλείστε πολυετή εμπειρία στον Δήμο, αποδεικνύετε τελικά πως δεν έχετε ιδέα για τα θέματα που αφορούν την ύδρευση. Η μείωση του τιμολογίου δεν επιτυγχάνεται τοποθετώντας δημοτικές αφαλατώσεις, όπως δεσμεύεστε, όταν οι απώλειες του νερού κυμαίνονται στο 50% έως 60%  και αυτό επιβαρύνει δυστυχως τον καταναλωτή. Αλλά αντίθετα με αυτό που προτείνετε, είναι βέβαιο ότι το τιμολόγιο θα αυξηθεί!

Το έργο της αντικατάστασης όλων των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης των οικισμών Πατητήρι – Νέος Οικισμός – Βότση – Χώρα Αλοννήσου, που έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται και έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με προϋπολογισμό 3.200.000 ευρώ, θα δώσει τη λύση για τον μηδενισμό των διαρροών του νερού, αλλά και για την αναβάθμιση της ποιότητας του νερού, καθώς μιλάμε για ένα δίκτυο απαρχαιωμένο, του οποίου πολλά τμήματά του είναι από την δεκαετία του ’60.  Μηδενίζοντας τις διαρροές του νερού, επιτυγχάνουμε ταυτόχρονα και μείωση του τιμολογίου, κύριε Αναγνώστου. Και εδώ δεν μιλάμε για μία απλή μείωση, αλλά για μια μείωση της τάξης του 30%, 40%, ακόμη και 50%!

Πέτρος Βαφίνης: Αλήθειες και ψεύδη για το νερό στην Αλόννησο
Πέτρος Βαφίνης: Άγνοια, αδράνεια, μικροπολιτική, αρνητισμός για μεγάλα έργα και στο βάθος, ένα κρυφό πλάνο για ανεμογεννήτριες. Κύριε Χλίβα, κύριε Αναγνώστου «μπάζετε νερά»!

Και εσείς κύριε Χλίβα και κύριε Αναγνωστου αυτό το έργο δεν το ψηφίσατε!  Όπως δεν ψηφίσατε και πολλά άλλα έργα σημαντικά για τον τοπο μας, για παράδειγμα τον Βιολογικό Καθαρισμό, το Λιμάνι στις Σπαρτίνες και άλλα, βάζοντας πάνω από όλα το μικροπολιτικό σας συμφέρον και αδιαφορώντας για την ανάπτυξη του τόπου. Το χειρότερο όμως απ’όλα είναι πως αρνηθήκατε να ψηφίσετε πριν λίγα χρόνια τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στη Στενή Βάλα, που τώρα θα είχε λύσει το πρόβλημα σε Καλαμάκια, Στενή Βάλα και Άγιο Πέτρο! Και έρχεστε τώρα να προτείνετε την αφαλάτωση ως λύση, ενώ μέχρι  πρότινος κάνατε ό,τι περνούσε από το χέρι σας για να την αποτρέψετε.

Και μιας και αναφερόμαστε στο νερό και μιλάτε για αδράνεια της δημοτικής αρχής, σας θυμίζω ότι συνέχεια του έργου της αντικατάστασης των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης των οικισμών Πατητήρι – Νέος Οικισμός – Βότση – Χώρα Αλοννήσου είναι ένα άλλο έργο που αφορά την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου, τηλεχειρισμού  και ελέγχου διαρροών εγκαταστάσεων ύδρευσης με προϋπολογισμό 3.029.320 ευρώ και αυτό ενταγμένο στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο θα συμβασιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, παίρνοντας  την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επίσης να σας θυμίσω ακόμη, ότι έχουμε υποβάλει αίτημα και πλήρη μελέτη και αναμένουμε τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντικατάσταση των υπολοίπων εσωτερικών δικτύων ύδρευσης για τους οικισμούς Στενή Βάλα, Άγιο Πέτρο, Καλαμάκια, με προϋπολογισμό 1.100.000 ευρώ περίπου.

Η οριστική λύση λοιπόν δεν βρίσκεται μόνο στις αφαλατώσεις όπως απλοϊκά προτείνει ο κ. Αναγνώστου, αλλά στο συνδυασμό έξι πραγμάτων. Δίκτυα ύδρευσης, έλεγχος διαρροών, αφαλάτωση, γεωτρήσεις, λιμνοδεξαμενή και πηγές. Στους πέντε τομείς που είναι εφικτό να δρομολογήσει κανείς  λύσεις δηλαδή, δίκτυα, διαρροές, αφαλάτωση, γεωτρήσεις και λιμνοδεξαμενή εμείς ήδη το πράττουμε. 

Εσείς κύριε Χλίβα και κύριε Αναγνώστου έχετε πάρει έναν άλλο δρόμο για την προεκλογική σας καμπάνια. Τον δρόμο των μηνύσεων και των καταγγελιών. Ο κόσμος ξέρει. Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι κάτι άλλο. Σταματήστε λοιπόν να πολώνετε το προεκλογικό κλίμα, διότι η κοινωνία είναι μικρή και γνωρίζει ο ένας τον άλλο πολύ καλά. Αντ’ αυτού, να προβάλετε το δικό σας πρόγραμμα και τις εναλλακτικές σας προτάσεις, ώστε οι Δημότες να επιλέξουν τον ικανότερο, τον αποτελεσματικότερο και τον άξιο εμπιστοσύνης. Αυτό έχει η ανάγκη η κοινωνία μας σήμερα.

Άγνοια, αδράνεια, μικροπολιτική, αρνητισμός για μεγάλα έργα και στο βάθος, ένα κρυφό πλάνο για ανεμογεννήτριες. Κύριε Χλίβα, κύριε Αναγνώστου «μπάζετε νερά»!

Πέτρος Βαφίνης

Δήμαρχος Αλοννήσου

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: