Κυριακή

06 Οκτωβρίου 2024

Ο Αλιευτικός Σύλλογος Αλοννήσου επιθυμεί να διατηρηθεί το υπάρχον πλαίσιο φύλαξης του Θαλάσσιου Πάρκου

Στην περιοχή μας κατά το παρελθόν, λόγω ελλιπούς φύλαξης, υπήρχε έξαρση της παράνομης αλιείας, καθώς και φαινόμενα αρχαιοκαπηλίας, με αποτέλεσμα τη λεηλασία του πολιτιστικού και φυσικού μας πλούτου και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος

Η Αλόννησος αποτελεί την πύλη του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου, που είναι το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης. Το νησί μας έχει την ευλογία να διαθέτει πλούσιο φυσικό περιβάλλον και ταυτόχρονα μακραίωνη ιστορία και πολιτισμό που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Έτσι έχουμε στα χέρια μας δύο μοχλούς ανάπτυξης:

Από τη μία το περιβάλλον, με τη θεσμοθέτηση του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου (με το Προεδρικό Διάταγμα του 1992) για την προστασία του μοναδικού χερσαίου και θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής μας. Το Θαλάσσιο Πάρκο αποτελεί ένα μεγάλο ενυδρείο αναπαραγωγής ψαριών και τόπο διαβίωσης πολλών προστατευόμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Από την άλλη τον πολιτισμό μας, με την ανάδειξη αρχαίων ναυαγίων, βυζαντινών κτισμάτων, και της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης της Αλοννήσου.

Στην περιοχή μας κατά το παρελθόν, λόγω ελλιπούς φύλαξης, υπήρχε έξαρση της παράνομης αλιείας, καθώς και φαινόμενα αρχαιοκαπηλίας, με αποτέλεσμα τη λεηλασία του πολιτιστικού και φυσικού μας πλούτου και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Αντίθετα στις μέρες μας διανύουμε μία από τις καλύτερες περιόδους όσον αφορά την προστασία του αρχαίου μας πολιτισμού και των ιχθυοαποθεμάτων. Αυτό οφείλεται στην αποτελεσματική φύλαξη που υπάρχει εντός του Θαλάσσιου Πάρκου, που εξασφαλίζεται με ένα ταχύπλοο σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ένα ταχύπλοο σκάφος του Φορέα Διαχείρισης, ένα σκάφος του Ιδρύματος Θάλασσα και ένα σκάφος των Sea Shepherd, με τους δύο τελευταίους να έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία.

Τα σκάφη αυτά περιπολούν εντός του Θαλάσσιου Πάρκου, καλύπτοντας την τεράστια έκταση των 2.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων του. Η παρουσία τους είναι απολύτως απαραίτητη για την αποτελεσματική φύλαξη της περιοχής μας. Οποιαδήποτε πρόθεση για αποδυνάμωση της φύλαξης, προερχόμενη από υπόπτους κύκλους που υποστηρίζουν παράνομες δραστηριότητες, θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του Θαλάσσιου Πάρκου, για το οποίο εμείς οι ντόπιοι παράκτιοι αλιείς υπήρξαμε πρωτεργάτες, και την επιστροφή στην προηγούμενη περίοδο ανομίας.

Ως Αλιευτικός Σύλλογος Αλοννήσου, αλλά και ως πολίτες ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος, επιθυμούμε να διατηρηθεί το υπάρχον πλαίσιο φύλαξης του Πάρκου, για το καλό του τόπου μας και των επόμενων γενεών.

Η πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Αλοννήσου

Ιωάννα Ουρανίτσα

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα:

Search

Ροή Ειδήσεων

Τοπικά

Πολιτισμός

Πολιτική

Αθλητικά

Υγεία

Καιρός

Περιβάλλον

Κοινωνία

Τουρισμός

Θρησκεία

Απόψεις - Άρθρα

Στιγμιότυπα

Αγορά

Αγγελίες

+

Περισσότερα

+

Επικοινωνία