Τετάρτη

19 Ιουνίου 2024

Να παρθούν έστω και τώρα όλα τα μέτρα για την προστασία του νησιού από τις πυρκαγιές | Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης προς τη Δημοτική Αρχή Σκοπέλου

Από την πυρκαγια στον Αμάραντο
Αρχείο
...τεράστια συγκέντρωση καύσιμης ύλης σε ένα από τα πιο γερασμένα δάση της Μεσογείου, όπως αυτό τη Σκοπέλου, εξαιτίας της έλλειψης μέτρων προστασίας και διαχείρισης του δασικού οικοσυστήματος, ενώ το Δασαρχείο έχει απογυμνωθεί πλήρως από προσωπικό.
Θεατής στο ίδιο έγκλημα είναι και φέτος ο λαός μας, καθώς οι πρόσφατες φωτιές στην Αττική και η εξελισσόμενη μεγάλη καταστροφή στη Ρόδο αποκάλυψαν για μια ακόμη φορά τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού σχετικά με τα ζητήματα πυροπροστασίας.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση και ΚΚΕ έγκαιρα από τον Μάρτιο είχαμε προειδοποιήσει για τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της πολιτικής απαιτώντας άμεσα μέτρα και από την Κυβέρνηση και από την Περιφέρεια.

Εξάλλου, ήταν γνωστές οι μετεωρολογικές προβλέψεις ότι φέτος το καλοκαίρι θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, συνθήκες που έχει αποδειχτεί διαχρονικά ότι αυξάνουν κατακόρυφα τον δείκτη επικινδυνότητας για την εκδήλωση καταστρεπτικών πυρκαγιών.

Η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο, αν και βρισκόμαστε στη μέση σχεδόν της αντιπυρικής περιόδου εφαρμόζοντας για μια ακόμα χρονιά τον ίδιο αποτυχημένο και καταστρεπτικό για τα δάση και το περιβάλλον σχεδιασμό. Παρά τους πρόσφατους κυβερνητικούς ισχυρισμούς πως ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, όσες έχουν ξεσπάσει έως τώρα τους διαψεύδουν οικτρά. Ευθύνες επίσης έχουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), αφού έχουν εφαρμόσει την ίδια πολιτική και ουδέποτε δέχτηκαν τις προτάσεις του ΚΚΕ για την πυροπροστασία.

Παραμένει για μια ακόμα χρονιά η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας, η ανύπαρκτη λήψη μέτρων διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων. Επίσης είναι γνωστά τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική, με μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, την υποστελέχωση υπηρεσιών, με την ύπαρξη διαφορετικών εργασιακών σχέσεων πυροσβεστών, με προβλήματα τόσο στον επίγειο όσο και τoν εναέριο στόλο αφού τα αεροσκάφη “Canadair” έχουν ξεπεράσει τα σαράντα πέντε (45) χρόνια πτητικού έργου και αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ανταλλακτικά.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση δημοσίευσε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μετακίνηση στρατιωτικών και πυροσβεστών για τη στελέχωση των οχημάτων του ΕΚΑΒ, αποδυναμώνοντας παραπέρα την Πυροσβεστική, όπως έκαναν άλλωστε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τη στελέχωση των αεροδρομίων της “Fraport” και των ιδιωτικοποιημένων αυτοκινητοδρόμων.

Καμιά ενίσχυση δεν υπήρξε σε προσωπικό και μέσα στις δομές Πολιτικής Προστασίας των Δήμων ενώ τα διάφορα σχέδια τύπου «ΙΟΛΑΟΣ» αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου.

Στην ίδια γραμμή και η περιφερειακή αρχή της ΝΔ, που το μόνο μέτρο που παίρνει είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση.

Οσον αφορά ιδιαίτερα τη Σκόπελο, εντονότατη ανησυχία μας προκαλούν:

– η τεράστια συγκέντρωση καύσιμης ύλης σε ένα από τα πιο γερασμένα δάση της Μεσογείου, εξαιτίας της έλλειψης μέτρων προστασίας και διαχείρισης του δασικού οικοσυστήματος, ενώ το Δασαρχείο έχει απογυμνωθεί πλήρως από προσωπικό

ομολογία ανεπάρκειας νερού από τη ΔΕΥΑ και τα προβλήματα που υπήρχαν με τους κρουνούς ειδικά στην περιοχή της Γλώσσας

μη ενίσχυση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου με οχήματα «πρώτης προσβολής», παρά τις δεσμεύσεις των υπουργών και των  κυβερνητικών βουλευτών

– η διαχρονικά επικίνδυνη κατάσταση στο ΧΥΤΑ, με τα προβλήματα στο μηχανισμό πυρόσβεσης και επικάλυψης των παντός είδους αποβλήτων που καταλήγουν εκεί

-τα προβλήματα προσβασιμότητας των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς και στην επαρχιακή οδό και στην αγροτική οδοποιία.

Για όλα τα παραπάνω καλείται η δημοτική αρχή να απαντήσει σε ποιες ενέργειες έχει προβεί και να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Σκόπελος, 23/7/2023

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: