Τετάρτη

17 Απριλίου 2024

Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων αποκτά ο Δήμος Αλοννήσου

Την ένταξη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020 υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος Αλοννήσου θα αποκτήσει Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων και Ανάπτυξη Συστήματος Χωριστής Συλλογής Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ).

Το έργο προϋπολογισμού 659.475,66€, εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας, κατόπιν σχετικής πρότασης που υπέβαλε ο Δήμος Αλοννήσου με την σημαντική βοήθεια της ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων) που συνέταξε τον Τεχνικό φάκελο.

Με την υλοποίηση του έργου, θα αναπτυχθεί στον Δήμο, σύστημα για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, δηλαδή απόβλητα τροφίμων και πράσινα απόβλητα και θα κατασκευαστεί Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), έργο που προβλέπεται στο εν ισχύ Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όσον αφορά το σύστημα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, ο Δήμος θα προμηθευτεί κατάλληλο εξοπλισμό, όπως:

  • Καφέ κάδους συλλογής βιοαποβλήτων, 30 των 120 lt και 70 των 240 lt, που θα χωροθετηθούν σε κεντρικά σημεία συλλογής,
  • 1000 κάδους κουζίνας των 10 lt, οι οποίοι θα διανεμηθούν σε νοικοκυριά, για προδιαλογή- συγκέντρωση των βιοαποβλήτων και μεταφορά τους στους καφέ κάδους,
  • 60.000 βιοδιασπώμενες σακούλες των 10 lt, κομποστοποιήσιμες, οι οποίες θα διανεμηθούν στους κατόχους κάδων κουζίνας για χρήση τους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας του δικτύου,
  • Απορριμματοφόρο όχημα τύπου πρέσας 4 m3, το οποίο θα συλλέγει τα βιοαπόβλητα από τους καφέ κάδους και θα τα μεταφέρει στη Μονάδα Επεξεργασίας.

Η πράξη περιλαμβάνει ως προπαρασκευαστικές ενέργειες, τόσο την απόκτηση της γης όπου θα εγκατασταθεί η Μονάδα, όσο και τις απαιτούμενες τεχνικές και υποστηρικτικές μελέτες για την κατασκευή της Μονάδας. Επίσης περιλαμβάνει την υποδομή και τον εξοπλισμό της ΜΕΒΑ.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) που θα κατασκευαστεί, θα επεξεργάζεται τα συλλεγόμενα βιοαπόβλητα και το προϊόν της Μονάδας που θα είναι κόμποστ (εδαφοβελτιωτικό), θα χρησιμοποιείται από την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου είτε θα διατίθεται δωρεάν σε δημότες.

Ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης δήλωσε ότι, «σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό, την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Βόρειων Σποράδων κα Δωροθέα Κολυνδρίνη και την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας, προγραμματίζουμε και υλοποιούμε έργα, που σκοπό έχουν, την προστασία του περιβάλλοντος, την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και την ανάπτυξη του νησιού μας. Παράλληλα υλοποιούμε σταθερά και μεθοδικά τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας, παρόλες τις μεγάλες καθυστερήσεις που προκάλεσε η πανδημία».

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: