Μέλι από τον τόπο σου και να είναι ελεγμένο..!

Μελίσσι | Ψεκασμός
Συνεχίζεται η αντιμετώπιση του μελισσοκόμου ως εν δυνάμει εμπρηστή με περιορισμούς στις τοποθετήσεις των κυψελών, απαγορεύσεις εισόδου στα δάση και εξοντωτικά πρόστιμα, ενώ παράλληλα προωθείται το διάπλατο άνοιγμα της πόρτας στους επιχειρηματικούς ομίλους για τη διαχείριση των δασών.
Ο έλεγχος γνησιότητας του μελιού έχει πρωταρχική σημασία τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις βιομηχανίες, ώστε να καταπολεμηθούν κοινές απάτες στο μέλι...

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΘ ΤΟ ΕΚΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ο έλεγχος ταυτότητας των προϊόντων διατροφής προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο πλαίσιο της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων. Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για την αυθεντικότητα του μελιού σε σχέση με τη βοτανική ή γεωγραφική προέλευση και τη νοθεία, έχει αυξηθεί. Το μέλι είναι μια έτοιμη προς κατανάλωση φυσική τροφή με υψηλή θρεπτική περιεκτικότητα και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Ο έλεγχος γνησιότητας του μελιού έχει πρωταρχική σημασία τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις βιομηχανίες, ώστε να καταπολεμηθούν κοινές απάτες στο μέλι με τη μορφή λανθασμένης επισήμανσης προέλευσης μελιού και νοθείας με ζάχαρη ή σιρόπια κλπ. Για την ανίχνευση του αρχικού μελιού χρησιμοποιούνται διάφορες αναλυτικές μέθοδοι.

Η περιφέρεια Θεσσαλίας με συνεργασία με το ΑΠΘ το ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας χρηματοδοτεί πρόγραμμα ελέγχου της αυθεντικότητας του μελιού που παράγουν οι Θεσσαλοί μελισσοκόμοι, με την χρήση σύγχρονης τεχνολογίας ειδικών βιοδεικτών που μπορούν να  ξεχωρίσουν που παράγεται κάποιο μέλι. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί ο καταναλωτής να γνωρίζει και να ενισχύει την αγορά και στήριξη του μελιού που παράγεται από περισσότερους των 600 επαγγελματιών μελισσοκόμων στην περιοχή μας και το οποίο είναι ανώτερο από πολλά μέλια τα οποία εισάγονται από την Κίνα, την Τουρκία κλπ και στη χώρα μας βαφτίζονται ως «Ελληνικά».

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: