Δευτέρα

15 Απριλίου 2024

Μαθητές και μαθήτριες της Σκοπέλου: Απάντηση σε όσα ακούστηκαν για την παρουσία μας εκεί…

Αρχείο | Μάρτιος 2023
Η μαθητική κοινότητα δεν χειραγωγηθηκε και δεν δέχτηκε πολιτικές απόψεις από κανέναν, απλά δώσαμε το παρών στην διαμαρτυρία για ένα έγκλημα που δεν πρέπει να μείνει σκεπασμένο κάτω από το χαλί, ένα χαλί το οποίο ποτίστηκε με αίμα νεαρών παιδιών που έκανε όλη την Ελλάδα να δακρύσει. Αν μπορούσατε να διακρίνετε την πράξη σαν διαδήλωση και όχι σαν κομματικό αγώνα, το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας θα ήταν καλύτερο.

Ως πρόεδρος του 15μελους Γενικού Λυκείου Σκοπέλου θα ήθελα να πάρω θέση στα όσα ακούστηκαν για την παρουσία μας στην συγκέντρωση που έγινε στην παραλία για το δυστύχημα στα Τέμπη, την Πέμπτη 16/03/2023.

Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσω ότι η παρουσία μας εκεί πραγματοποιήθηκε κατόπιν πολλών αιτημάτων των μαθητών και των μαθητριών για κινητοποίηση την ημέρα εκείνη και όχι για μια ακόμα μέρα «τραγικής» σιωπής. Συζητήσαμε με το 15μελες και αποφασίσαμε πως θα κάνουμε αποχή με τίμημα τις απουσίες «που θα φάμε» και το χάσιμο μαθημάτων, λίγο πριν τις ενδοσχολικές εξετάσεις και τις πανελλαδικές της 3ης Λυκείου. Εξετάσαμε όλα τα ενδεχόμενα και αποφασίσαμε να ενημερώσουμε τον διευθυντή ότι την Πέμπτη 16/03/2023 οι μαθητές που ήταν θετικοί στην απόφαση μας θα πραγματοποιούσαν αποχή και οργανωμένα θα έφευγαν από το σχολείο για να παρευρεθούν στον χώρο της συγκέντρωσης. Το Γενικό Λυκείου Σκοπέλου δεν είχε κάποια πλακάτ, είχε μόνο ένα πανό το οποίο δεν οριοθετούσε ούτε πρόσωπα, ούτε κυβερνήσεις, ούτε ήταν απρεπές για την ιδιότητα μας.

Ο διευθυντής μάς είπε πως το μοναδικό που μπορεί να κάνει από την θέση που βρίσκεται είναι να μην ασχοληθεί το σχολείο με τα πολιτικά και σε περίπτωση αποχής να ενημερώσει τους μαθητές για τις απουσίες και για το χάσιμο μαθημάτων μέσω εξετάσεων. Δηλώνοντας αποχή μετρώνται οι απουσίες κανονικά και οι καθηγητές δεν παίρνουν κανένα μερίδιο συμμετοχής σε όλο αυτό καθώς ήταν απόφαση της μαθητικής κοινότητας και η μαθητική κοινότητα, η οποία έδειξε πολύ καλά την βούληση της βρίσκει απόλυτα σωστή την απόφαση του διευθυντή και των καθηγητών και είμαστε μαζί τους.

Να σας διαβεβαιώσω πως δεν υπήρξε καμία χειραγώγηση προς το πρόσωπο μας καθώς εμείς δεν συμμετείχαμε στην απεργία, απλά κάναμε την διαδήλωση μας στον χώρο συγκέντρωσης καθώς ήταν το μόνο που μπορούσαμε  να κάνουμε για να κινητοποιηθούμε οργανωμένα. Καθόλη την διάρκεια της διαδήλωσής μας δεν δεχτήκαμε πολιτικές απόψεις από κανέναν, απλά θέλαμε τα αισθήματα οργής και θυμού μας για τους υπαίτιους του εγκλήματος να εκφραστούν. Αν αυτό γινόταν σε κάποια από τα επόμενα χρόνια εμείς τα παιδιά του τόπου ως μελλοντικοί φοιτητές θα μπορούσαμε να είμαστε τυχαίοι επιβάτες στο μοιραίο δρομολόγιο. Ως μελλοντικοί πολίτες έπρεπε να κινητοποιηθούμε παραπάνω από όλους, για να δείξουμε την φωνή της νεολαίας που ψάχνει το δίκιο της σε όλη την Ελλάδα.

Ως νέοι έχουμε όνειρο το μέλλον μας να είναι καλύτερο, με την μέγιστη ασφάλεια σε κάθε τομέα και η νεολαία να είναι το επίκεντρο της πολιτείας ως προσοχή και όχι ως θύματα. Η Β’ Λυκείου εκείνη την ημέρα έλειπε από το σχολείο, γιατί είχε γυρίσει από εκδρομή, οι υπόλοιπες τάξεις όμως ψηφίσαμε και το μεγαλύτερο ποσοστό που ήταν υπέρ πήρε μέρος στην δράση. Πιστεύω ότι αφού οι ίδιοι οι μαθητές ζητούσαν από το 15μελες μας να κάνει κάτι, θα γνώριζαν και οι γονείς τους ότι θα ήθελαν να υποστηρίξουν την διαδήλωση.

Ως πρόεδρος του ΓΕΛ απηύθυνα ένα χαιρετισμό στον οποίον εξήγησα καλά τους λόγους που βρεθήκαμε εκεί και δεν υπήρχε καμία κομματική τοποθέτηση επί του θέματος, απλά εξέφρασα την φωνή των συμμαθητών μου για να μην καλυφθεί το έγκλημα.

Η μαθητική κοινότητα δεν χειραγωγηθηκε και δεν δέχτηκε πολιτικές απόψεις από κανέναν, απλά δώσαμε το παρών στην διαμαρτυρία για ένα έγκλημα που δεν πρέπει να μείνει σκεπασμένο κάτω από το χαλί, ένα χαλί το οποίο ποτίστηκε με αίμα νεαρών παιδιών που έκανε όλη την Ελλάδα να δακρύσει.

Αν μπορούσατε να διακρίνετε την πράξη σαν διαδήλωση και όχι σαν κομματικό αγώνα, το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας θα ήταν καλύτερο.

Ο πρόεδρος του 15μελους λυκείου Σκοπέλου

Νικόλαος  – Ρηγίνος Ζευγολάτης

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: