«Λογοδοσία» Δημοτικής Αρχής | Δύο ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στη σημερινή συνεδρίαση

Λαϊκή Συσπείρωση
Οι δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Βασίλης Ρόδιος και Γιάννης Πατσής έδωσαν στη δημοσιότητα τις δύο ερωτήσεις για τη σημερινή συνεδρίαση «λογοδοσίας» της Δημοτικής Αρχής

ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΗ

Στο περιθώριο οι απόμαχοι της δουλειάς…

Σε μια περίοδο που η ακρίβεια εξανεμίζει τις πενιχρές συντάξεις των απομάχων της δουλειάς και βασικοί τομείς της ζωής τους όπως οι δημόσιες δομές υγείας καταρρακώνονται από την υποστελέχωση και την εμπορευματοποίηση, οι δημοτικές υπηρεσίες συρρικνώνονται, αντί να ενισχυθούν.

ΨΕΜΑΤΑ ΚΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ…

Πριν τέσσερα χρόνια, την 1η Φλεβάρη του 2020, κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΚΑΠΗ, είχατε τάξει πράματα και θάματα. Σας τα παραθέτουμε με βάση δημοσίευμα βολιώτικης εφημερίδας:

«Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Σκοπέλου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αφορούν την τρίτη ηλικία και κατέθεσε προτάσεις για την επίλυση τους, όπως είναι:

1. Αγορά πλωτού ασθενοφόρου
2. Επισκευή του κτιρίου του Κέντρου Υγείας
3. Στελέχωση και εξοπλισμός του Κέντρου Υγείας
4. Πρόταση για δημιουργία γηροκομείου
5. Καθιέρωση ετήσιων εκδρομών και φυσικά
6. Αναφέρθηκε στην εκλογική διαδικασία του ΚΑΠΗ για την ανάδειξη των εκπροσώπων του»

Στο δε πρόγραμμά σας 2024-2029 αναφέρατε:

«8. ΥΓΕΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ

  • Δημιουργία τομέα ΕΚΑΒ στο νησί
  • Αγώνας για πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας
  • Ανακατασκευή του ελικοδρόμιου και αυτόματη λειτουργία του
  •  Λειτουργία της τηλεϊατρικής στο Κέντρο Υγείας
  •  Δημιουργία δομών για ηλικιωμένους (γηροκομείο ή στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης)
  • Προμήθεια και τοποθέτηση Sea Tracks (πρόσβαση ΑΜΕΑ) στις παραλίες του νησιού».

Αντί αυτών, και δεν μιλάμε φυσικά για την περίοδο της πανδημίας, όπου επίσης θα έπρεπε να κάνετε περισσότερα και η όλη προσπάθεια στηρίχθηκε στον ηρωισμό των 2 υπαλλήλων τότε του Βοήθεια στο Σπίτι, έχουμε την εξής κατάσταση:

-Δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός στο ΚΥ. Ο δε αγώνας και τα διαβήματα έγιναν «διαβιβαστικά». Πέντε χρόνια κυβέρνηση ΝΔ συν τα προηγούμενα των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΝΔ, Παπαδήμου, ΠΑΣΟΚ σκέτο, το κτίριο του ΚΥ ξεπέρασε το Γιοφύρι της Αρτας…

-Σταμάτησαν οι υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, καθώς δεν αντικαταστάθηκε ή δεν αναπληρώθηκε ο υπάλληλος που έφυγε με απόσπαση ή δεν αναζητήθηκε άλλος τρόπος παροχής αυτών των πολύτιμων υπηρεσιών προς τους ηλικιωμένους, καθώς είναι γνωστό ότι πολλοί από αυτούς ταλανίζονται από μυοσκεκλετικά προβλήματα, έχουμε έξαρση χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών που κρατούν τους ηλικιωμένους αρκετή ώρα στο κρεβάτι αλλά και άτομα με αναπηρίες, εγκεφαλικά κλπ.

-Οι εκλογές μπήκαν στο «γύψο» και στην ουσία δεν υπάρχουν καν μέλη

-Οι εκδρομές πήγαν …περίπατο..

-Η πρόταση του 2020 για γηροκομείο μετατράπηκε σε Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, χωρίς να υπάρχει υποψία ούτε στο Τεχνικό Πρόγραμμα, ούτε στον Προϋπολογισμό ούτε στον προγραμματισμό προσλήψεων

-Εξαφανίσατε την πρόβλεψη για λειτουργία εντευκτηρίου στη Γλώσσα

-Συνταξιοδοτήθηκε ο μοναδικός υπάλληλος του καφενείου και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αναπλήρωση και το πώς θα λειτουργήσει

-Χάσατε την προθεσμία για ένταξη των sea tracks ή, στην καλύτερη περίπτωση αγνοείται η τύχη τους

-Δεν υπάρχει ένα κονδύλι στον προυπολογισμό για τη χορήγηση ενός επιδόματος σε για μια έκτακτη ανάγκη σε έναν συνταξιούχο-

-Συνεχίζεται ο εμπαιγμός με τα τιμολόγια των ευπαθών ομάδων στα δημοτικά τέλη

Τι απαντά η Δημοτική Αρχή σε όλα αυτά;

Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει για να αντιστραφεί η κατάσταση και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες;

ΡΟΔΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

_________________

ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ

Πριν λίγες μέρες οι λαικές οικογένειες του νησιού παρέλαβαν τα νέα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ μέσα σε συνθήκες έντασης της φοροληστείας, καθώς εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι καλύπτουν το 95% των κρατικών εσόδων.

Θυμίζουμε ότι με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Παπαδήμου (ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/Καρατζαφέρης), ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ (Κουβέλης), ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ, ΝΔ, επιβλήθηκε και διατηρήθηκε ο ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες, το πιο εμβληματικό «χαράτσι» για τα λαϊκά νοικοκυριά, που στην ουσία πληρώνουν νοίκι στο κράτος, ενώ η μεγάλη ιδιοκτησία και οι επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν και φοροδιαφεύγουν.

Σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις για τους δικαιούχους επιδομάτων καθώς και του κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος.

Η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ εδώ και χρόνια έχουν ταχθεί κατά των υψηλών αντικειμενικών αξιών που επέβαλαν οι κυβερνήσεις με την εκκωφαντική σιωπή όλων των Δημοτικών Αρχών, που μάλιστα χρησιμοποιούσαν και φτηνά επιχειρήματα του τύπου «Θα γίνουμε Γλυφάδα…», για να αποσπάσουν τη συναίνεση των εργαζομένων και των μικροϊδιοκτητών της Σκοπέλου.

Επίσης, από την πρώτη στιγμή που επιβλήθηκε το λαομίσητο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ (ΕΕΤΗΔΕ ήταν το αρχικό όνομα με «νονό» τον τότε υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Βενιζέλο, το 2011) δεν έπαψαν να ζητούν την κατάργησή του στην πρώτη και δεύτερη κατοικία που καλύπτει ανάγκες στέγασης και αναψυχής της λαϊκής οικογένειας, μπήκαν μπροστά στην οργάνωση της πάλης του λαού, αντιπάλεψαν κάθε σχέδιο να στηρίζονται τα έσοδα των Δήμων στην είσπραξη αυτού του άθλιου φόρου που σχεδίαζαν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και προωθεί εκ νέου και η σημερινή.

Με την αρ. 10/2023 ομόφωνη Απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει τη μείωση κατά 20% των αντικειμενικών αξιών της Σκοπέλου, τις οποίες αποφάσισε το Καλοκαίρι του 2021 η κυβέρνηση της ΝΔ και εκ των υστέρων ήλθε να ζητήσει τη γνώμη μας , με προθεσμία τις 20 Γενάρη, η οποία παρατάθηκε μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου του 2023.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τους 169 δήμους που υπέβαλαν ενστάσεις αντιδρώντας στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μόλις σε δώδεκα αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία επαναπροσδιορισμού των τιμών ζώνης. Για 155 δήμους, μεταξύ αυτών και της Σκοπέλου, οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων πετάχθηκαν στον κάλαθο των αχρήστων, γιατί δεν υπέβαλαν τεκμηριωμένα αιτήματα

-Επειδή με προχειρότητα είχατε φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς ούτε τον πίνακα των αξιών προσκομίσατε, ενώ ακόμη και την απόφαση του ΔΣ την υποβάλατε μετά από δική μας παρέμβαση, σας καλούμε να απαντήσετε:

  • Υποβάλατε το αίτημα με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 20%;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να επανυποβληθεί τεκμηριωμένα το αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών;

ΠΑΤΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: