Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Όχι στην εγκατάσταση μονάδας LNG στον Παγασητικό κόλπο

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Όχι στην εγκατάσταση μονάδας LNG στον Παγασητικό κόλπο
Μιλώντας στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, στο Βόλο, στις 9/4/24, ο επικεφαλής της "Λαικής Συσπείρωσης", Τάσος Τσιαπλές, ανέφερε τα εξής:

Η Λαϊκή Συσπείρωση, πριν 2 χρόνια, ήταν η πρώτη παράταξη, που με επερώτηση στο Π.Σ, είχε εκφράσει την αντίθεσή της, στην σχεδιαζόμενη εγκατάσταση στον Παγασητικό, πλωτής εξέδρας-σταθμού αποθήκευσης 170.000 κ.μ. υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ, που θα μεταφορτώνεται από υγραεριοφόρα πλοία, καθώς επίσης συστημάτων αεριοποίησης και αγωγού μεταφοράς του προς την Α’ ΒΙΠΕ, από την εταιρεία MEDITERRANEAN GAS Α.Ε σε σύμπραξη με την ExxonMobil, και είχαμε καλέσει την τότε περιφερειακή αρχή, να ξεκαθαρίσει τη θέση της γι’ αυτή την επένδυση.

Βεβαίως όπως είχαμε τονίσει απο τότε, ο λαός του Βόλου, δεν θα έπρεπε να εφησυχάσει, αλλά να οργανώσει τον αγώνα του ενάντια στην πραγματοποίηση της εγκατάστασης της μονάδας LNG σε οποιοδήποτε σημείο του Παγασητικού, αφού η ΡΑΕ ήδη είχε αδειοδοτήσει την «MEDITERRANEAN GAS Α.Ε.» για αυτή την επένδυση και η δημοτική αρχή του Αχ. Μπέου την είχε«αγκαλιάσει» εξ’ αρχής, οργανώνοντας μάλιστα την παρουσίαση της στο δημαρχείο Βόλου τον Οκτώβρη του 2021.

Και σήμερα ήρθε στο Π.Σ. Θεσσαλίας για συζήτηση και έγκριση η ΜΠΕ του έργου, αποδεικνύοντας ότι δεν ήταν υποθετικό σενάριο όπως είχε πει στην αρχή η τότε περιφερειακή αρχή, αλλά συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ε.Ε. με την εφαρμογή της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με την οποία συμφωνούν και η σημερινή και η προηγούμενη περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας να μετατρέπει τη χώρα μας σε κόμβο μεταφοράς υγροποιημένου Φυσικού Aερίου ενισχύοντας την εμπλοκή της στους επικίνδυνους ενεργειακούς και ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Η κυβέρνηση θεωρεί την εγκατάσταση του σταθμού LNG στον Παγασητικό, κρίκο μιας αλυσίδας, του λεγόμενου Κάθετου Ενεργειακού Διαδρόμου, με στόχο τη μείωση εισαγωγών ρωσικού καυσίμου, προσφέροντας «εναλλακτικές» διαδρομές. Διαδρομές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, γιατί εξυπηρετούν τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους, απέναντι σ’ αυτά Ρωσίας και Κίνας.

Η χώρα μας, στα πλαίσια της στρατηγικής της Ε.Ε. με την εφαρμογή της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Aερίου (LNG), αλλά και σε κόμβο επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που οδηγούν και σε πολέμους σαν κι αυτόν στην Ουκρανία, στη Μ. Ανατολή, με τεράστιους κινδύνους για το λαό μας, σε συνδυασμό με το ότι η Μαγνησία και η Λάρισα, όπως και όλη η χώρα, έχουν μετατραπεί σε μια τεράστια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, που αποτελούν στόχο επιθέσεων στο πλαίσιο της σύγκρουσης των ιμπεριαλιστών.

Αυτοί οι αντιλαϊκοί και επικίνδυνοι σχεδιασμοί, που φέρουν την σφραγίδα των κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφορούν τα συμφέροντα του λαού του Βόλου και της χώρας μας, όπως έχει αποδείξει η πολιτική της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και της κρατικής στήριξης των επιχειρηματικών επενδύσεων σε ΑΠΕ. Αφορούν αποκλειστικά τα συμφέροντα μεγάλων ξένων και ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, όπως και μιας χούφτας Ελλήνων εφοπλιστών που έχουν μεγάλο αριθμό πλοίων μεταφοράς LNG.

Οι εργατικές-λαικές οικογένειες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι βιοπαλαιστές αγρότες, θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα την ενέργεια (φυσικό αέριο, ρεύμα και καύσιμα), να βυθίζονται σε μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια.

Η πλωτή εξέδρα σταθμού αποθήκευσης 170.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου, προβλέπεται να εγκατασταθεί στα Β/Δ παράλια του Παγασητικού, σε απόσταση (ευθεία) 7,5 Km νότια του λιμανιού του Βόλου και 9 Km ανατολικά της Ν. Αγχιάλου, στο παράκτιο μέτωπο μεταξύ των οικισμών Κριθαριά και Άγιος Στέφανος (Σωρός), σε μια απόσταση 1.600 μέτρων από την Κριθαριά και 770 μέτρων από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Δημοσίων Υπαλλήλων στον «Σωρό». Δηλαδή δίπλα σε περιοχές με μεγάλο αριθμό κατοικιών, σχολείων και εργασιακών χώρων.

Αυτό δημιουργεί σοβαρότατο κίνδυνο μεγάλου ατυχήματος και θέμα ασφάλειας όλης της περιοχής, αφού μπορεί να μετατραπεί κυριολεκτικά σε «πυριτιδαποθήκη», με τραγικές συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές, υλικές καταστροφές και στο περιβάλλον. Αυτός κίνδυνος αυξάνεται και απο την πιθανότητα να γίνει η περιοχή στόχος στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και όπως αναφέρει η Μελέτη ασφάλειας ότι σε περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος υπάρχει το σενάριο της ρήξης όλων των δεξαμενών, χωρίς όμως να αναλύεται αυτό το σενάριο.

Στην ιστορία διαχείρισης του υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως, έχουν καταγραφεί πολλά δυστυχήματα εξαιτίας πυρκαγιών, εκρήξεων, προσκρούσεων, αστοχίας στην κατασκευή δεξαμενών και του συστήματος μετάγγισης. Και η συγκεκριμένη εγκατάσταση εντάσσεται στις εγκαταστάσεις ανώτερης βαθμίδας επικινδυνότητας σύμφωνα με την οδηγία Seveso III (KYA 172058/2016).

Στα σενάρια ατυχημάτων που παρουσιάζονται στη Μελέτη Ασφάλειας της εν λόγω εγκατάστασης, αποκαλύπτεται ότι για ορισμένα σενάρια κατοικημένες περιοχές, δρόμοι μεταφοράς, διάφορες δραστηριότητες κλπ., βρίσκονται εντός των ζωνών επικινδυνότητας, ακόμη και εντός της ζώνης Ι που είναι υψηλής επικινδυνότητας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ζήτημα της έναρξης ενός ατυχήματος από ένα φυσικό φαινόμενο όπως ο σεισμός. Η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης και η περιοχή της Μαγνησίας είναι τέτοια, αφού όπως αναφέρει η μελέτη, υπάρχει το ενεργό ρήγμα της Ν. Αγχιάλου, που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1980, αλλά υποβαθμίζει τον κίνδυνο.

Για τους κινδύνους ατυχημάτων, που δεν υπάρχει ανάλυση για τις αιτίες που μπορεί να προκληθούν (αναφέρει ότι υπάρχει Σύστημα Διαχείρισης ασφάλειας αλλά δεν περιλαμβάνεται), το σύνηθες επιχείρημα είναι ότι υπάρχουν κανονισμοί. Η ύπαρξη κανονισμών ασφαλείας όμως, δεν διασφαλίζει την προστασία κατοίκων και περιβάλλοντος.

Από την πείρα μας γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην πράξη σε σχέση με την εφαρμογή κανονισμών. Ο κάθε ιδιοκτήτης εγκατάστασης ή άλλης δραστηριότητας, δρα με κριτήριο την επίπτωση που θα έχουν τα όποια μέτρα προστασίας στα κέρδη του και όχι με κριτήριο την ασφάλεια, δηλ. την αποφυγή των κινδύνων και την πρόληψη στην πηγή τους.

Η πείρα μας όλα αυτά τα χρόνια με διακυβέρνηση από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, έχει δείξει ότι για την προστασία της υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και κατοίκων, της προστασίας του περιβάλλοντος, ο κρατικός έλεγχος είναι υποτυπώδης.

Για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, στην καλύτερη περίπτωση υπάρχουν κάποια σχέδια στα χαρτιά, στην πράξη όμως δεν έχουν δοκιμαστεί, δεν υπάρχει κατάλληλη εκπαίδευση, ο αναγκαίος εξοπλισμός ασφάλειας και το προσωπικό έκτακτης ανάγκης, δεν υπάρχουν μαζικές οδοί διαφυγής του πληθυσμού.

Μια τέτοια επένδυση πέρα απο τον κίνδυνο ατυχήματος και των επιπτώσεων στους ανθρώπους, θα έχει επιπτώσεις και στο περιβάλλον

Για την αέρια ρύπανση κάνουν κάποιες εκτιμήσεις με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα και βγάζουν ότι δεν ξεπερνιόνται τα όρια που θέτει η νομοθεσία. Πέραν από το πλήθος αβεβαιοτήτων που δεν επιτρέπει αυτοί οι υπολογισμοί να γενικεύονται, τα ίδια τα αποτελέσματά τους δείχνουν κάποια επιβάρυνση που αν πάρουμε υπόψη και τις πολλές πηγές ρύπανσης του Βόλου, είναι σημαντική.

Για τις διαρροές μεθανίου δε λένε κουβέντα. Όμως απο την διεθνή εμπειρία, υπάρχουν διαρροές κατά τη διάρκεια σχετικών δραστηριοτήτων ειδικά από τα πλοία. Και επειδή συνεχώς γίνεται λόγος για την λεγομένη «κλιματική αλλαγή», το μεθάνιο αναφέρεται ως πολύ ισχυρότερος κλιματικός ρύπος από το διοξείδιο του άνθρακα και συμβάλλει επίσης στο σχηματισμό όζοντος, που προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας.

Επιπτώσεις θα υπάρξουν και στην αλιεία και στον τουρισμό, λόγω της επίδρασης των σχετικών δραστηριοτήτων στους υδρόβιους οργανισμούς και την ιχθυοπανίδα. Η άντληση μεγάλων ποσοτήτων θαλασσινού νερού, η απόρριψη στη θάλασσα τεράστιων ποσοτήτων νερού με διαφορετική θερμοκρασία, η χρήση χημικών ουσιών, τα ηχητικά ρεύματα κατά την κατασκευή εγκαταστάσεων, η αύξηση συνολικά της δραστηριότητας, είναι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά το θαλάσσιο περιβάλλον. Η μελέτη προσπαθεί να υποβαθμίσει αυτούς τους κινδύνους αλλά αυτοί είναι υπαρκτοί, όπως ακόμα και για τον αρχαιολογικό χώρο του «Σωρού», που θα είναι πλάι στον χερσαίο αγωγό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΙ την ΜΠΕ του έργου «Εγκατάσταση και Λειτουργία Πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου «ΑΡΓΩ» και καλεί το λαό και τους μαζικούς φορείς του Βόλου και της Μαγνησίας, να οργανώσουν την πάλη τους γα να μην προχωρήσει το συγκεκριμένο καπιταλιστικό έργο, το οποίο θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις για την ασφάλεια του λαού, το περιβάλλον και το λαϊκό εισόδημα.

Να αγωνισθούν για μέτρα ουσιαστικής στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, τη μείωση 50% της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου για τα λαϊκά νοικοκυριά, βιοπαλαιστές αγρότες και ΕΒΕ, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και των χρεώσεων για ΑΠΕ, κατάργηση φόρων στα καύσιμα. Ενάντια στην πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», που υπηρετούν τις ανάγκες των μονοπωλίων.

Για να πάψουν να είναι εμπόρευμα, η ενέργεια, το νερό, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, η ίδια η εργατική δύναμη και να μετατραπούν σε κοινωνική ιδιοκτησία, με την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, για να εξασφαλισθεί φθηνή και επαρκής ενέργεια για το λαό, με αξιοποίηση όλων των εγχώριων ενεργειακών πηγών.

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: