Σάββατο

22 Ιουνίου 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Σκοπέλου: Υποβάλατε το αίτημα μείωσης των αντικειμενικών αξιών, για να ελαφρυνθούν οι λαϊκές οικογένειες της Σκοπέλου από τον ληστρικό ΕΝΦΙΑ;

Οικισμός Σκοπέλου από ψηλά
ΣΑΣ ΡΩΤΑΜΕ ΚΑΙ ΖΗΤΑΜΕ: Υποβάλατε το αίτημα με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 20%; Εάν ναι, να ενημερώσετε άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο με την αποστολή του σχετικού εγγράφου και τη δημοσιοποίησή του από τα ΜΜΕ για την πληροφόρηση των κατοίκων όλου του νησιού.

Κύριε Δήμαρχε,

Με την αρ. 10/2023 ομόφωνη Απόφασή του,  το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει τη μείωση κατά 20% των αντικειμενικών αξιών της Σκοπέλου, τις οποίες αποφάσισε το Καλοκαίρι  του 2021 η κυβέρνηση της ΝΔ και εκ των υστέρων ήλθε να ζητήσει τη γνώμη μας αιτιολογημένα, με προθεσμία τις 20 Γενάρη, η οποία παρατάθηκε μέχρι σήμερα 6 Φεβρουαρίου.

Θυμίζουμε ότι με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, επιβλήθηκε και διατηρήθηκε ο ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες,    το πιο εμβληματικό  «χαράτσι» για τα λαϊκά νοικοκυριά, που στην ουσία πληρώνουν νοίκι στο κράτος, ενώ η μεγάλη ιδιοκτησία και οι επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν και φοροδιαφεύγουν.

Σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις για τους δικαιούχους επιδομάτων καθώς και του κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος.

-Επειδή με προχειρότητα φέρατε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς ούτε τον πίνακα των αξιών δεν προσκομίσατε αλλά και ούτε στοιχεία για την υποστήριξη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου

-Επειδή είστε αυτός που έχετε την ευθύνη για την υλοποίηση των  Αποφάσεων του Δ.Σ.

ΣΑΣ ΡΩΤΑΜΕ ΚΑΙ ΖΗΤΑΜΕ:

  • Υποβάλατε το αίτημα με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 20%;
  • Εάν ναι, να ενημερώσετε άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο με την αποστολή του σχετικού εγγράφου και τη δημοσιοποίησή του από τα ΜΜΕ για την πληροφόρηση των κατοίκων όλου του νησιού.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η Λαική Συσπείρωση και το ΚΚΕ εδώ και χρόνια έχουν ταχθεί κατά των υψηλών αντικειμενικών αξιών που επέβαλαν οι κυβερνήσεις με την εκκωφαντική σιωπή όλων των Δημοτικών Αρχών, που μάλιστα χρησιμοποιούσαν και  φτηνά επιχειρήματα του τύπου «Θα γίνουμε Γλυφάδα…», για να αποσπάσουν τη συναίνεση των εργαζομένων και των μικροϊδιοκτητών της Σκοπέλου.

Επίσης, από την πρώτη στιγμή που επιβλήθηκε το λαομίσητο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ  (ΕΕΤΗΔΕ ήταν το αρχικό όνομα με «νονό» το  ΠΑΣΟΚ και τον τότε υπουργό Οικονομικών Βενιζέλο, το 2011) δεν έπαψαν να ζητούν την κατάργησή του στην πρώτη και δεύτερη κατοικία που καλύπτει ανάγκες στέγασης και αναψυχής της λαϊκής οικογένειας, μπήκαν μπροστά στην οργάνωση της πάλης του λαού, αντιπάλεψαν κάθε σχέδιο να στηρίζονται τα έσοδα των Δήμων στην είσπραξη αυτού του άθλιου φόρου που σχεδίαζαν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και προωθεί εκ νέου και η σημερινή.

Παραθέτουμε την τοποθέτησή μας στη συνεδρίαση της 9/1/2023

«Καταρχάς να πούμε ότι είναι υποκριτικό η κυβέρνηση να ζητά τη γνώμη των Δήμων τέλη του 2022 για τις αντικειμενικές αξίες που επέβαλε το καλοκαίρι του 2021 και τρέχουν από 1/1/2022.

Πρόχειρα το αντιμετωπίσατε κι εσεις ως θέμα αφού ούτε καν τον πίνακα αντικειμενικών αξιών και την περιγραφή των περιοχών δεν μας έχετε στείλει!

Ενδεικτικά ενημερώνουμε ότι στη Σκόπελο οι τιμές είναι από 900 έως 1700 € στην παραλία, στο Στάφυλο 1050, στον Αγνώντα 1050-1400, στον Πάνορμο 1100-1200, στο Ελιος 800-900, στο Παλιό Κλήμα 750, στη Γλώσσα 750 και στο Λουτράκι 800-900.

Να επισημάνουμε ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ,  ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων δημοτικών αρχών για το απαράδεκτα υψηλό ύψος των αντικειμενικών αξιών της Σκοπέλου, που κάποτε λέγατε ότι θα γίνει Γλυφάδα.

Παρότι στη Σκόπελο είχαμε κάποια μείωση, οι υψηλές αντικειμενικές αξίες ακινήτων αποτελούν επίθεση στη λαική κατοικία και  μεγάλη επιβάρυνση των μικροϊδιοκτητών, ενώ οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο τσουχτερούς φόρους.

Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου προσέθεσαν όλα αυτά τα χρόνια νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, για την αγορά, την ενοικίαση και τη μεταβίβαση, από τους γονείς στα παιδιά, οικοπέδου, σπιτιού ή καταστήματος. Ταυτόχρονα, έκαναν ακόμη πιο μακρινό και άπιαστο το όνειρο της λαϊκής οικογένειας για την απόκτηση στέγης.

Μέσα από τον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους φόρους ακινήτων, η κατοχή της όποιας ακίνητης περιουσίας για χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες γης γίνεται πλέον αβάσταχτη. Έτσι επιταχύνεται η συγκέντρωση της γης στα χέρια των μονοπωλιακών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων για να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, ειδικά σε τουριστικές περιοχές.

Υπάρχουν επίσης δυσμενέστατες επιπτώσεις από τις υψηλές αντικειμενικές αξίες, όπως:

1) Απώλεια απαλλαγών από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α

2) Απώλεια δικαιωμάτων είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων. Πάρα πολλοί φτωχοί πολίτες με τις υψηλές αντικειμενικές αξίες χάνουν τα δικαιώματα σε επιδόματα ακόμη κι αν πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια. Θύματα αυτής της παγίδας έχουν πέσει  χιλιάδες δικαιούχοι του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του επιδόματος στέγασης.

3) Απώλεια δικαιώματος ένταξης στο “κοινωνικό τιμολόγιο” της ΔΕΗ. Χιλιάδες οικονομικά αδύναμοι πολίτες και φτωχά νοικοκυριά υπερβαίνουν το όριο ένταξης στο «κοινωνικό τιμολόγιο» της ΔΕΗ.

Η υποτιθέμενη αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ το 2021  για μειώσεις, εξορθολογισμό με τις εμπορικές αξίες κλπ  αποτελεί στάχτη στα μάτια για να συγκαλύπτει το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, που διαμόρφωσαν από κοινού όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας 12ετίας, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά τον ίδιο τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της φορολογίας των ακινήτων, αφήνοντας αφορολόγητα τα ακίνητα και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Γίνεται επιτακτικά αναγκαία η δυναμική ανάπτυξη της λαϊκής πάλης, σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ για την άμεση κατάργηση του αντιλαϊκού ΕΝΦΙΑ με τη μεταφορά των φορολογικών βαρών στο μεγάλο κεφάλαιο».

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Σκόπελος, 06-02-2023

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: