Κυριακή

16 Ιουνίου 2024

Η Αλόννησος σε «τιμωριτική» απομόνωση! | Ανοικτή Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό από τον Δήμαρχο Αλοννήσου Παναγιώτη Αναγνώστου

Συνάντηση του νέου Δημάρχου Αλοννήσου Παναγιώτη Αναγνώστου με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουτουλάκη Μανώλη
O Δήμαρχος Αλοννήσου Παναγιώτης Αναγνώστου με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουτουλάκη Μανώλη (αρχείο)
...πρόσφατα με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στον τελικό πίνακα δρομολογίων που εγκρίθηκαν από τη ΣΑΣ, η Αλόννησος συνδέεται με το λιμάνι του Μαντουδίου ΜΟΝΟ μια φορά την εβδομάδα, ενώ τα υπόλοιπα νησιά των Βορείων Σποράδων καθημερινά. Όλοι οι κάτοικοι του νησιού αναρωτιούνται γιατί αυτή η διακριτική τιμωρητική μεταχείριση;

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Υπουργοί και Βουλευτές,

Ως Δήμαρχος του νησιού της Αλοννήσου, θέλω να σας επισημάνω το φλέγον ζήτημα που επηρεάζει άμεσα την ευημερία, τον τουρισμό και την οικονομία του νησιού. Το πρόβλημα δεν είναι άλλο από τη συχνότητα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών της Αλοννήσου.

Όπως γνωρίζετε η Αλόννησος αποτελεί το πιο απομακρυσμένο νησί των Βορείων Σποράδων αλλά και το νησί όπου εδρεύει το πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα και το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο που εγκαινιάστηκε το 2020. Αποτελεί έναν εναλλακτικότουριστικό προορισμό ως περιοχή NATURA και έχει αναγνωριστεί διεθνώς για το συγκριτικό πλεονέκτημα της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς (Υποθαλάσσιο Μουσείο) και του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος στην μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.

Δεν μπορούμε να μιλάμε όμως για τουριστική προβολή και για “τουριστική ταυτότητα” του νησιού χωρίς να υφίσταται η προσβασιμότητα στο νησί. Η μοναδική πρόσβαση στην Αλόννησο είναι δια θαλάσσης καθώς δεν υπάρχει αεροδρόμιο στο νησί. Είναι απαραίτητη η καθημερινή σύνδεση τουλάχιστον με το λιμάνι του Μαντουδίου & της Θεσσαλονίκης και κατ’ επέκταση με την Ηπειρωτική Ελλάδα, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών.

Παρ’ όλα αυτά που αναφέρθηκαν ανωτέρω, πρόσφατα με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στον τελικό πίνακα δρομολογίων που εγκρίθηκαν από τη ΣΑΣ, η Αλόννησος συνδέεται με το λιμάνι του Μαντουδίου ΜΟΝΟ μια φορά την εβδομάδα, ενώ τα υπόλοιπα νησιά των Βορείων Σποράδων καθημερινά. Όλοι οι κάτοικοι του νησιού αναρωτιούνται γιατί αυτή η διακριτική τιμωρητική μεταχείριση; Πως θα ζήσουν εκείνοι που βιοπορίζονται (ξενοδόχοι, επαγγελματίες της εστίασης, των ενοικιάσεων ΙΧ, σκαφών, αυτοκινητιστές κ.α.) από τον τουρισμό;

Ο Δήμος Αλοννήσου θέτει ως προτεραιότητα τη βελτίωση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας και την καθημερινή πρόσβαση στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το οφείλουμε ως Δήμος και κατ’ επέκταση ως Πολιτεία στους ανθρώπους που πρεσβεύουν τη φιλοξενία και την Ελλάδα στους επισκέπτες στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Είμαστε νησιώτες ενός απομακρυσμένου νησιού της Ελλάδας και όχι πολίτες Β’ Κατηγορίας.

Αναμένουμε την αποτελεσματική σας παρέμβαση για τη λύση του προβλήματος.

Επιπλέον επισυνάπτονται: 1. Η από 5/3/2024 κοινή επιστολή Δημάρχων Αλοννήσου-Σκοπέλου προς την εταιρία seajets.2. Τελικός πίνακας δρομολογίων Μαντουδίου – Βόρειων Σποράδων.

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Αναγνώστου

Δήμαρχος Αλοννήσου

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: