Κυριακή

23 Ιουνίου 2024

Ανοιξε το Τριώδιο… Η ΔΕΥΑ Σκοπέλου εξαγγέλλει «από τηλεφώνου» κοινωνική πολιτική!

Προς άγραν ψήφων οι χτεσινές εξαγγελίες, οι οποίες ανοίγουν επικίνδυνα μονοπάτια ρουσφετολογίας και εκμετάλλευσης της αγωνίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων της Σκοπέλου.

Εναρμονισμένη με το Τριώδιο που άνοιξε εμφανίστηκε χτες η -διορισμένη από τη Δημοτική Αρχή- Διοίκηση της ΔΕΥΑ Σκοπέλου. Βάζοντας τη μάσκα της κοινωνικής αλληλεγγύης που φοριέται πολύ τελευταία (από κυβερνητικούς βουλευτές, επιχειρηματικούς ομίλους, ακόμη και από τους εφοπλιστές!), καλεί τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου  να ζητήσουν πληροφορίες τηλεφωνικά για την ένταξή τους, χωρίς καν να παραθέτει τις αντίστοιχες κατηγορίες και τα δικαιολογητικά!

Με παλιά  προεκλογικά τεχνάσματα, με τα οποία ο λαός γελάει βλέποντας ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του ΄60, προσπαθεί να κρύψει τη γύμνια της πολιτικής της και την κοινωνική της αναλγησία, καθώς:

 • Τον Αύγουστο του 2020 με την 57/2020 Απόφασή της απείλησε ανοιχτά, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, τα λαϊκά νοικοκυριά της Σκοπέλου με διακοπή παροχών νερού και αποστολή στη ΔΟΥ κάθε οφειλής πάνω από ένα (1) ευρώ, που πήρε πίσω μετά την αντίδραση της Λαϊκής Συσπείρωσης και των μαζικών φορέων του νησιού.
 • Στις 20/10/2022, με δηλώσεις του Δημάρχου κ. Περίσση στα ΜΜΕ,  προανήγγειλε αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑ για την κάλυψη του «ενεργειακού κόστους», που αποσοβήθηκαν από την ανακοίνωση της ΚΟΒ Σκοπέλου του ΚΚΕ και την πάλη των σωματείων, τη γενική κατακραυγή μπροστά στη γενική απεργία της 9/11/2022.
 • Διατηρεί, σε συνέχεια των προηγούμενων δημοτικών αρχών, μια τιμολογιακή πολιτική που επιβαρύνει τα πλατιά κοινωνικά στρώματα του νησιού, βάζοντας ακόμη πιο βαθιά το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην τσέπη των λαϊκών οικογενειών, που πληρώνουν πανάκριβους λογαριασμούς  εναρμονισμένους με το κοστολόγιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεών της, μετατρέποντας το νερό – κοινωνικό αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα.
 • Οι κάτοικοι του νησιού εξακολουθούν να μη γνωρίζουν την ποιότητα του νερού και φυσικά οι  «εξάδες» πηγαίνουν σύννεφο.
 • Δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια για τον εμπλουτισμό και την απεξάρτηση από τις ήδη υπάρχουσες γεωτρήσεις, που έχουν χρονικό όριο ζωής.
 • Δεν έχει απαντήσει επίσημα σε ερώτησή μας  για τις νέες οφειλές επί θητείας της προς τη ΔΕΗ που ξεπερνούν τις 500.000 €, καλύπτοντας  τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, που καταδικάζουν σε ενεργειακή φτώχεια το λαό για να θησαυρίζουν τα μονοπώλια της «πράσινης ανάπτυξης»
 • Παραμένει το αίσχος της δυσοσμίας, με άγνωστη επιβάρυνση της υγείας των περιοίκων,   στην περιοχή  Αγιος Ρηγινάκης, η οποία έχει επεκταθεί και στο κέντρο του οικισμού της Σκοπέλου το καλοκαίρι.
 • Παραμένουν ολόχρονα οι ξαφνικές πολύωρες διακοπές υδροδότησης σε όλες τις περιοχές του νησιού, οδηγώντας σε απόγνωση οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές, λόγω της παλαιότητας του δικτύου.
 • Παρότι ζητήθηκαν από τη Λαϊκή Συσπείρωση ποτέ δεν δόθηκαν στοιχεία για το εάν και πόσοι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου έχουν κάνει κατά το παρελθόν ή κάνουν χρήση του δικαιώματος.

Προς άγραν ψήφων, λοιπόν, οι χτεσινές εξαγγελίες, οι οποίες ανοίγουν επικίνδυνα μονοπάτια ρουσφετολογίας και εκμετάλλευσης της αγωνίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων της Σκοπέλου, που στενάζουν από την απογείωση της ακρίβειας και οι οποίες εμπαίζονται διαχρονικά από τη σημερινή και τις προηγούμενες δημοτικές αρχές των κομμάτων του κεφαλαίου, τόσο για τα δημοτικά τέλη όσο και για τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΣ.

ΡΩΤΑΜΕ ΚΑΙ ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ:

Στα τριάμισι χρόνια θητείας τους σε πόσους δικαιούχους έχει δοθεί κοινωνικό τιμολόγιο;

Πόσες  ανακοινώσεις – προσκλήσεις έγιναν προς τους δικαιούχους, πότε  και πού δημοσιεύτηκαν

Αλήθεια ποια θα είναι η διαδικασία για την τηλεφωνική ενημέρωση των δικαιούχων και τη σχετική υποβολή αίτησης, τη στιγμή που η ΔΕΥΑ αποφεύγει να παραθέσει τις αντίστοιχες κατηγορίες  και τα δικαιολογητικά δημόσια;

Θα καταγράφονται σε λίστες και θα τους τηλεφωνεί η διοίκηση υποσχόμενη τη γνωστή ρήση  «θα τα βολέψουμε… είδατε τι κάνουμε εμείς για εσάς», την ώρα που και αυτές οι κουτσουρεμένες μειώσεις προβλέπονται από νόμο;

Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν θα επιτρέψει σε  καμιά εξουσία να παίξει με τον πόνο των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (Πολύτεκνοι, ΑμεΑ, Τρίτεκνοι, άποροι, μακροχρόνια άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, μονογονείς).

Καλούμε τους δικαιούχους να διεκδικήσουν δημόσια ενημέρωση για τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, με κατάθεση αιτήσεων με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο στη ΔΕΥΑ  (e-mail, αυτοπροσώπως και ταχυδρομικά) βάσει υποδείγματος που θα δοθεί δημόσια   και εξυπηρέτησή τους από την υπηρεσία, με διαφάνεια και αμεροληψία.

Οι Σκοπελίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τη στάση της Δημοτικής Αρχής, να δυναμώσουν την πάλη τους μέσα από τους φορείς τους, σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικώντας:

 • Διεύρυνση εισοδηματικών ορίων των δικαιούχων μειωμένου τιμολογίου και επέκταση σε άλλες κατηγορίες εσόδων, όπως τέλη σύνδεσης κλπ, με πλήρη απαλλαγή όπου απαιτείται
 • Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 • Τη συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται.
 • Τη χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης-αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
 • Την τιμολόγηση από τη ΔΕΗ με βιομηχανικό τιμολόγιο.
 • Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από τη αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα.
 • Την κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού.
 • Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και την χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό
 • Γενναία μείωση των τιμολογίων λαϊκής κατανάλωσης με αντίστοιχη επιβάρυνση σε όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
 • Καμιά διακοπή νερού σε σπίτια λαϊκών οικογενειών

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Σκόπελος, 10/02/2023

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: