Τετάρτη

17 Απριλίου 2024

Ανακοίνωση της ΚΟ Σκιάθου του ΚΚΕ για την 79η επέτειο από το κάψιμο της Σκιάθου από τους Ναζί

79η επέτειος από το κάψιμο της Σκιάθου από τους Ναζί
Η Κ.Ο. Σκιάθου του ΚΚΕ θα καταθέσει στεφάνι σήμερα 23 Αυγούστου, στις 7:30, το απόγευμα στο Ηρώο των νεκρών στο λιμάνι.

Το ΚΚΕ τιμάει όλους αυτούς που αγωνίστηκαν ενάντια στο φασισμό-ναζισμό με το όπλο στο χέρι, την προκήρυξη, στα βουνά , στα χωριά, στις πόλεις.

Οι κάτοικοι του νησιού μας συμμετείχαν πρωτοπόρα μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ.

Το κάψιμο του νησιού μας είναι ένα ακόμη έγκλημα του ναζισμού στη χώρα μας. Οι Γερμανοί κατακτητές με τους ντόπιους συνεργάτες τους από το πρωί της 23 Αυγούστου του 1944 ξεκινούν το εγκληματικό τους όργιο, εκτελώντας πρωτοπόρους σκιαθίτες και απειλώντας ότι θα προβούν σε γενικευμένες δολοφονίες ακόμα και μικρών παιδιών. Στη συνέχεια βάζουν φωτιά στα σπίτια του χωριού και με τους συνεργάτες τους επιδίδονται σε πλιάτσικο.

Η προσπάθεια που έγινε τα επόμενα χρόνια για να συσκοτιστεί η επέτειος, να συνδεθεί με θρησκευτικές εκδηλώσεις και να σβηστεί από την ιστορική μνήμη, έπεσε στο κενό.

Στο κενό επίσης θα πέσει και η προσπάθεια που κάνουν τα αστικά επιτελεία για εξισωθεί ο ναζισμός με τον κομμουνισμό, με αιχμή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει μία βαθιά κόκκινη γραμμή που διαχωρίζει το ναζισμό με τον κομμουνισμό. Είναι τα εκατομμύρια των νεκρών κομμουνιστών, που μπήκαν μπροστά σε όλα τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα για να τσακίσουν τους ναζί. Είναι οι 200 της Κοκκινιάς και του Κούρνοβο, οι εκτελεσμένοι από τους Βούλγαρους φασίστες στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι τα 20 εκατομμυρίων νεκρών της Σοβιετικής Ένωσης, ο ανθός του ΚΚΣΕ .

Δεν είναι τυχαίο ότι τη θεωρία των δύο άκρων τη σπέρνουν τα αστικά επιτελεία αλλά τη θερίζουν με ιδιαίτερη θέρμη οι ναζιστές.

Τέτοιοι εκφραστές βρέθηκαν και στη Σκιάθο με όχημα πολιτιστικούς Συλλόγους – ΜΚΟ, που τα προηγούμενα χρόνια οργάνωναν εκδηλώσεις την ημέρα μνήμης άσχετες με το ιστορικό περιεχόμενο, ανακοινώσεις για την εξίσωση ναζισμού –  κομμουνισμού και με αρκετούς από αυτούς σήμερα να βρίσκονται στη δημοτική αρχή. Είναι διαχρονικές και οι ευθύνες των δημοτικών αρχών έως σήμερα που αρνούνται πεισματικά να διεκδικήσουν το αυτονόητο, την ένταξη της Σκιάθου στα μαρτυρικά από το φασισμό – ναζισμό χωριά της Ελλάδας. Ακόμα και τώρα, κουβέντα δεν βγάζουν για το λόγο που βρέθηκαν εδώ οι κατακτητές, δηλαδή η ναζιστική εγκληματική ιδεολογία, όπως βέβαια δεν έκαναν και για την καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, βρίσκοντας τη ναζιστική ιδεολογία “θεμιτή αρκεί να μην παραβαίνει τους νόμους”.

Η πάλη ενάντια στο ναζισμό δεν μπορεί να αποσπάται από τον πραγματικό στόχο που είναι η πάλη για την οριστική ανατροπή των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Ο ναζισμός δεν είναι ένα ακόμα ιδεολογικό ρεύμα, αλλά είναι το τελευταίο καταφύγιο του συστήματος όταν πλέον η άρχουσα τάξη δεν μπορεί να επιβάλλει τη θέλησή της στο λαό. Η αξιοποίηση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής από το σύστημα ήρθε στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης και «ξεφούσκωσε» όταν πλέον το σύστημα δεν την είχε ανάγκη. Είναι όμως ξεκάθαρο, ότι οι δήθεν νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες στον πυρήνα τους είναι αντιδραστικές και επικίνδυνες, αφήνουν χώρο σε νέα ναζιστικά μορφώματα, ακόμα και σε καταδικασμένους ναζι εγκληματίες, να βρίσκουν χώρο μέσα στην κοινωνία, συμμετέχοντας όχι απλά στις εκλογές, αλλά να μπορούν να σκορπούν το ναζιστικό δηλητήριο ελεύθερα μέσα από τις φυλακές. Είναι αποδεδειγμένο ιστορικά ότι όταν ο καπιταλισμός βρίσκεται μπροστά στην άνοδο του λαϊκού κινήματος αξιοποιεί τους ναζιστές για να την ανακόψει, σπέρνοντας το μίσος για τον εργαζόμενο, τον μετανάστη, τον πρόσφυγα, για όποιον σηκώνει κεφάλι  ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα

Όσο οξύνονται τα προβλήματα για τις λαϊκές οικογένειες από τη νέα οικονομική κρίση, όσο δυναμώνουν τα τύμπανα του πολέμου στην περιοχή μας, τόσο θα οξύνεται ο αντικομμουνισμός και η αξιοποίηση του φασισμού, ο οποίος θα αλλάζει μορφές και σχήματα προκειμένου να βρίσκει αποδοχή.

Χρειάζεται επαγρύπνηση, καθώς σήμερα βρισκόμαστε στο κατώφλι μια γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης. Η πάλη ενάντια στον πόλεμο δεν μπορεί να αποσπάται από την πάλη ανατροπής του καπιταλισμού, της αιτίας που γεννάει τους ανταγωνισμούς και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία με ευθύνη του ΝΑΤΟ και της καπιταλιστικής Ρωσίας αποδεικνύει ότι η ειρήνη που ευαγγελίζονται οι ιμπεριαλιστές είναι «με το πιστόλι στον κρόταφο». Η χώρας μας βρίσκεται κάθε μέρα όλο και πιο μπλεγμένη σε αυτή τη σύγκρουση μέσα από του ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Η περιοχή μας μπορεί να βρεθεί στο μάτι της πολεμικής σύγκρουσης καθώς στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια εμπλέκεται όλο και εντονότερα στους πολεμικούς σχεδιασμούς (Στεφανοβίκειο κα)

Στη Σκιάθο, ένα μέρος που ο λαός του στη συντριπτική του πλειοψηφία αγωνίστηκε ενάντια στο φασισμό – ναζισμό και έχει θρηνήσει τεράστιες απώλειες, έχουμε έναν παραπάνω λόγο να τον αντιπαλεύουμε και να υπερασπιζόμαστε την ιστορική μνήμη.

Η Κ.Ο. Σκιάθου του ΚΚΕ θα καταθέσει στεφάνι σήμερα 23 Αυγούστου, στις 7:30, το απόγευμα στο Ηρώο των νεκρών στο λιμάνι.

23 Αυγούστου 2023

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: