Κυριακή

16 Ιουνίου 2024

Αλ. Μεϊκόπουλος: οι απαγορευτικές οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων πλήγμα για το νησιωτικό τουρισμό

Πλοίο στο λιμάνι Σκοπέλου
«Επαγγελματίες και κάτοικοι των νησιών βρίσκονται σε δικαιολογημένη ανησυχία και καταγγέλλουν ότι οι φετινές τιμές αναμένεται να δράσουν αποτρεπτικά στην επισκεψιμότητα των νησιών με αποτέλεσμα το ευθύ πλήγμα στις τοπικές οικονομίες», ανέφερε ο Βουλευτής.

Στη Βουλή έφερε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος το μείζον ζήτημα των ραγδαίων αυξήσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τη φετινή θερινή σεζόν. «Οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είναι σήμερα στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων ετών.

Ενδεικτικά, για το νησί της Σκοπέλου, που αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους τουριστικούς προορισμούς τόσο για τους εγχώριους επισκέπτες όσο και για αλλοδαπούς, η τιμή του εισιτηρίου από και προς Βόλο (μετ΄ επιστροφής) για έναν επιβάτη φτάνει σήμερα τα 100 ευρώ! Επαγγελματίες και κάτοικοι των νησιών βρίσκονται σε δικαιολογημένη ανησυχία και καταγγέλλουν ότι οι φετινές τιμές αναμένεται να δράσουν αποτρεπτικά στην επισκεψιμότητα των νησιών με αποτέλεσμα το ευθύ πλήγμα στις τοπικές οικονομίες», ανέφερε ο Βουλευτής.

Στην Ερώτησή του που συνυπογράφουν συνολικά 20 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε τους αρμόδιους Υπουργούς Ναυτιλίας και Τουρισμού να παρέμβουν άμεσα προκειμένου οι αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων να συγκρατηθούν και να εξασφαλιστεί ότι η μεγάλη μερίδα των μεσαίων εισοδημάτων θα μπορέσει να μετακινηθεί στα ελληνικά νησιά το φετινό καλοκαίρι.

Αλ. Μεϊκόπουλος ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, ο νέος ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός Κανονισμός που είναι σε ισχύ από 01.01.2024 για τα φορτηγά και επιβατηγά πλοία άνω των 5.000 κόρων ολικής χωρητικότητας για την αγορά δικαιωμάτων εμπορίας ρύπων αυξάνει τα λειτουργικά κόστη των πλοίων και των ναυτιλιακών εταιρειών. Για την Ελλάδα όμως, όπως και για άλλες χώρες της ΕΕ, έχει δοθεί εξαίρεση έως το 2029 για την εφαρμογή του Κανονισμού στα πλοία της ακτοπλοΐας που προσεγγίζουν λιμάνια νησιών με λιγότερους από 200.000 κατοίκους. Επομένως, οι αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τη φετινή σεζόν δεν μπορούν να αποδοθούν στη νομοθεσία της ΕΕ καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών νησιών (πέραν της Κρήτης) είναι κάτω των 200.000 κατοίκων.

Ο Βουλευτής ανέφερε: «Από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2024, το Υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωνε τη σύσταση “Ομάδας Έργου” για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του “Παρατηρητηρίου Τιμών Ακτοπλοϊκών Εισιτηρίων”. Εκ του αποτελέσματος, η παραπάνω πολιτική πρωτοβουλία δεν φαίνεται να απέδωσε καρπούς, με τις τιμές των ακτοπλοϊκών να είναι φέτος απαγορευτικές για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων».

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: