Σάββατο

20 Ιουλίου 2024

28 Φλεβάρη | Μεγάλη σε όγκο και παλμό η απεργιακή συγκέντρωση στη Σκόπελο

Απεργία - 28 Φλεβάρη | Μεγάλη σε όγκο και παλμό η απεργιακή συγκέντρωση στη Σκόπελο
Αρχείο | Απεργία - Παραλία Σκοπέλου
Ηχηρότατο μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα έστειλε από τη Σκόπελο η μαζικότατη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση σωματείων και φορέων, ώστε να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε όλους όσοι αποφάσισαν και υλοποίησαν πολιτικές που οδήγησαν στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, σταμάτημα της ακρίβειας, για άμεσες προσλήψεις γιατρών και άλλων ειδικοτήτων στο Κέντρο Υγείας, για ασφαλείς, φθηνές και τακτικές συγκοινωνίες ολόχρονα κ.α.

Τον τόνο στην απεργιακή συγκέντρωση έδωσαν οι δεκάδες μαθητές, που με πανό και συνθήματα απαιτούσαν να μη συγκαλυφθεί αυτό το έγκλημα που οδήγησε στη θυσία 57 ανθρώπων, νέων κυρίως και φοιτητών, αλλά και οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων, που σύσσωμοι και μαχητικά συμμετείχαν στην απεργία.

Πριν την έναρξη των ομιλιών και σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο, εκφωνήθηκαν από την εκπαιδευτικό Ελένη Αναγνωστοπούλου τα ονόματα των αδικοχαμένων θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, για να μείνει άσβεστη η μνήμη τους.

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς:

28 Φλεβάρη | Μεγάλη σε όγκο και παλμό η απεργιακή συγκέντρωση στη Σκόπελο

– ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Νίκος Ραβανός, που αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα «καθημερινά Τέμπη που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, καθώς τον τελευταίο χρόνο, από τα συνολικά 160 εργοδοτικά εγκλήματα, ο κλάδος μας έχασε μέσα στους χώρους δουλειάς 23 συναδέλφους μας. Θέλουν τη ζωή μας αναλώσιμη για να μην ανέβει το κόστος, να μην καθυστερήσουν τα χρονοδιαγράμματα των έργων. Κανένας έλεγχος, κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, δουλειά από το πρωί ως το βράδυ, για να πανηγυρίζουν οι κυβερνώντες ότι η οικονομία πάει καλά και βρίσκεται σε αναβαθμισμένη θέση, με βάση τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων».

– ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Σκοπέλου Σπύρος Ραμαντάνης που εξέφρασε την αλληλεγγύη όλων στον αγώνα που δίνει φτωχομεσαία αγροτιά να παραμείνει στο χωράφι.

28 Φλεβάρη | Μεγάλη σε όγκο και παλμό η απεργιακή συγκέντρωση στη Σκόπελο

– ο εκπαιδευτικός του Λυκείου Σκοπέλου Κώστας Κοτσιαρής, που κατήγγειλε τον εντεινόμενο αυταρχισμό και τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικά πανεπιστήμια και κατηγοριοποιημένα σχολεία, με εκπαιδευτικούς που θα ζουν στην ένδεια και το φόβο, την αντιπαιδαγωγική «αξιολόγηση», ενώ, μεταξύ άλλων, ζήτησε με έμφαση πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, με στήριξη των εκπαιδευτικών που ζουν στα νησιά, επαρκή χρηματοδότηση για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, εξίσωση όλων των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με τους μόνιμους.

Την κεντρική ομιλία έκανε το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας Γιώργος Γούλας, που απευθυνόμενος στους μαθητές έδωσε εκ μέρους όλων την υπόσχεση «το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί, στο δρόμο του αγώνα νικάει η ζωή». Ακολούθησε σύντομο χρονικό των γεγονότων που συνέβησαν πριν ένα χρόνο τέτοια μέρα καταδεικνύοντας τις ευθύνες και τους ενόχους για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, την πολιτική ιδιωτικοποίησης του σιδηροδρόμου, που επέβαλε η Ευρωπαική Ενωση και υλοποίησαν με συνέπεια όλα τα κόμματα του κεφαλαίου διαχρονικά από το 2000 και στον πυρήνα της βρίσκεται η εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος ακόμη και της ανθρώπινης ζωής. Αυτόν τον ένοχο προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή να αποκρύψουν οι κυβερνώντες μέσα από την επίρριψη της ευθύνης στο «ανθρώπινο λάθος», αφήγημα που σμπαράλιασαν με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας που βγήκαν στο δρόμο για να διαδηλώσουν «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

28 Φλεβάρη | Μεγάλη σε όγκο και παλμό η απεργιακή συγκέντρωση στη Σκόπελο

«Ένα χρόνο μετά, τόνισε, η κυβερνητική πλειοψηφία κλείνει άρον άρον την Εξεταστική, από το φόβο και το άγχος μην έρθουν στο φως νεες αποκαλύψεις για την πυρκαγιά, η οποία ευθύνεται για το θάνατο των περισσότερων νέων που χάθηκαν και για την αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος».

Στη συνέχεια έκανε αναφορά και στα τέσσερα χρόνια από την έναρξη των μέτρων για την πανδημία, όπου αποθεώθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ η λογική της «ατομικής ευθύνης» και χάθηκαν χιλιάδες ζωές διότι θεωρήθηκε κόστος η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις γιατρών, η λειτουργία ΜΕΘ και νοσοκομείων. Το ίδιο και στα σχολεία, όπου δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη με μαζικές προσλήψεις και την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης, που είχε βαριές επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών και άφησε τεράστια μαθησιακά κενά!

Είναι ο ίδιος ένοχος που οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε «πεδίο μάχης» για να βγαίνει το μεροκάματο με αντίτιμο ακόμη και την ακεραιότητα του εργαζόμενου.

Αυτή πολιτική κρύβεται και πίσω από την ακρίβεια που καλπάζει σαρώνοντας το λαϊκό εισόδημα. Την ώρα που αδειάζει το καλάθι της νοικοκυράς και ο μισθός δε φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες σε βασικά είδη, τρόφιμα, ρεύμα, σε λογαριασμούς και έξοδα που τρέχουν, οι 500 μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα εξασφάλισαν αμύθητα κέρδη, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ειδικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι των supermarkets, της ενέργειας, των μεταφορών, των τραπεζών.

Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τάχα τα κύματα της ακρίβειας αποτελούν αφενός κοροϊδία -αφού δεν καλύπτουν τις ανάγκες- αφετέρου αναπαράγουν τις αιτίες των ανατιμήσεων καθώς ούτε οι τιμές των προϊόντων μειώνονται, ούτε οι μισθοί των εργαζομένων αυξάνονται, ούτε καταργούνται οι φόροι για το λαό, που θα ήταν μεγάλη και άμεση ανακούφιση.

Στην υγεία, παρά τις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η κυβέρνηση «νομιμοποιεί το φακελάκι» με τα απογευματινά χειρουργεία. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές παραιτούνται μαζικά όταν πλήθος εργαζομένων στα νοσοκομεία βρίσκονται με εργασιακή σχέση προγραμμάτων ΔΥΠΑ, τα φάρμακα έχουν γίνει πανάκριβα.

Είναι τα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα για να μπουκώνεται με επιδοτήσεις το μεγάλο κεφάλαιο που ευθύνονται για το γεγονός ότι τον 21ο αιώνα δεν έχουμε πλέον μόνιμο γιατρό Γενικής Ιατρικής και ακτινολόγο στο Κέντρο Υγείας, αποτελεί αιτία πολέμου για το σκοπελίτικο λαό κάθε σκέψη ακόμη για περαιτέρω υποβάθμισή του.

Στην παιδεία μεγαλώνει η εμπορευματοποίηση με την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και την επιβολή εισαγωγικών εξετάσεων και στις τρεις τάξεις του λυκείου. Έτσι η λαϊκή οικογένεια θα στενάζει για να μπορεί να βρίσκει το παιδί της μια θέση καθώς για τους πολλούς θα υπάρχουν πολλαπλές εξετάσεις και “κόφτες” για την είσοδο τους, ενώ για τους λίγους που θα έχουν να πληρώσουν, οι πόρτες των πανεπιστημιακών σπουδών θα ανοίγουν με ένα φύσημα.

Τα κέρδη της ντόπιας πλουτοκρατίας υπηρετεί και η βαθιά εμπλοκή της χώρας στους δολοφονικούς νατοικούς σχεδιασμούς. Την ίδια στιγμή που απουσιάζουν κρίσιμες υποδομές και σημαντικό προσωπικό στην υγεία, στην παιδεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση επιλέγει να καταθέτει 7 δισ. ευρώ το χρόνο σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και πολεμικές αποστολές που εμπλέκουν ακόμα πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Τέτοια είναι η επικίνδυνη απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, να αναλάβει μέσω του Στρατηγείου της Λάρισας τη διοίκηση της πολεμικής επιχείρησης στην εμπόλεμη Ερυθρά Θάλασσα, με τη συμμετοχή στρατιωτικών – ναυτικών δυνάμεων της χώρας μας 2.000 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα! Την ίδια ώρα η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται αμείωτα από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ με ορατό τον κίνδυνο γενικευμένης σύγκρουσης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Κλείνοντας, ο ομιλητής τόνισε ότι η σημερινή απεργία που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και την οποία αρνήθηκε η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δίνει μήνυμα ότι η κυβέρνηση δε θα περάσει εύκολα την αντιλαική πολιτική της. Η αντιπολίτευση είναι ισχυρή και είναι ο λαός που αγωνίζεται μέσα από τα σωματεία και τα συνδικάτα του! Αποτελεί βήμα κλιμάκωσης του αγώνα για να αμφισθητηθεί μαζικά και από καλύτερες θέσεις η κυρίαρχη πολιτική που βάζει την ανθρώπινη ζωή στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους. Είναι το καλύτερο μάθημα αυτό που γίνεται σήμερα, για να έχουμε μια ζωή στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων.

28 Φλεβάρη | Μεγάλη σε όγκο και παλμό η απεργιακή συγκέντρωση στη Σκόπελο

Στη συνέχεια διαβάστηκε το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης από τον σπουδαστή Νίκο Ζευγολάτη και ακολούθησε πορεία με στάση στο δημαρχείο για να θυροκολληθεί με κατάληξη το ηρώο, όπου μαθητές εναπέθεσαν μια ανθοδέσμη στη μνήμη των θυμάτων.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Ολοι εμείς που συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσαν τα σωματεία και φορείς της Σκοπέλου απαιτούμε από την Κυβέρνηση:

Να μη μείνει κανείς ατιμώρητος, όσο ψηλα κι αν βρίσκεται για το έγκλημα των Τεμπών

– Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς

– Κατώτερος στα 900€

– Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημόσιους υπαλλήλους

– Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.

– Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο

– Ασφαλείς, φθηνές και τακτικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ολόχρονα

– Ρεύμα φθηνό για το λαό, κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας.

– Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης

– Επαναφορά μειωμένου νησιωτικού ΦΠΑ.

– Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί.

– Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.

– Να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, εξασφάλιση δωρεάν σίτισης και στέγασης για τους φοιτητές.

ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟ, ΟΔΗΓΟ! Να ξεμπλοκάρει ΤΩΡΑ η αποκατάσταση των κτιριακών υποδομών και του Ελικοδρομίου! Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Δωρεάν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια.

Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

28 Φλεβάρη | Μεγάλη σε όγκο και παλμό η απεργιακή συγκέντρωση στη Σκόπελο

Σκόπελος, 28/02/2024

Δείτε φωτογραφίες από την απεργιακή συγκέντρωση στο facebook album

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: