Σκόπελος | Πανηγυρίζει ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνος 11 και 12 Δεκεμβρίου

Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνος
Στις 12 Δεκεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος Κύπρου, του επονομαζόμενου δια το πλήθος και το μέγεθος των επιτελουμένων θαυμάτων και Μέγα, του οποίου το ιερό λείψανο «τεθησαύρισται εν Κερκύρα».

Κυριακή 11/12/2022 απόγευμα
Μέγας πανηγυρικός εσπερινός,
με συμμετοχή του τοπικού κλήρου και λιτάνευση της ιεράς εικόνας.

 

Δευτέρα 12/12/2022 πρωί
Όρθρος και Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος.

 

Με την ευκαιρία της Εορτής του Αγίου Σπυρίδωνα, ο π. Χρήστος Λιθαδιώτης γράφει:

«Αγαπητοί Σκοπελίτες και Σκοπελίτισσες

Κάθε χρόνο στις 12 Δεκεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος Κύπρου, του επονομαζόμενου δια το πλήθος και το μέγεθος των επιτελουμένων θαυμάτων και Μέγα, του οποίου το ιερό λείψανο “τεθησαύρισται εν Κερκύρα”.

Στο νησί μας είμαστε ιδιαίτερα ευλογημένοι, διότι στη χώρα της Σκοπέλου και σε περίοπτη θέση, στην ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου, δυό-τρία σοκάκια κάτω από τον περιφερειακό δρόμο και το πολυκατάστημα του κ. Ρηγίνου Πατσή, υπάρχει Ιερός ναός, ο μοναδικός στο νησί, αφιερωμένος στη μνήμη του. Ο Άγιος Σπυρίδων είναι από τους πιο αγαπητούς στο λαό του Θεού, λόγω ίσως της απλότητός του και των θαυματουργιών του.

Γι’ αυτό και η ιερά πανήγυρις αποτελεί κορυφαίο θρησκευτικό γεγονός του χειμώνα. Στα παλαιότερα χρόνια, οι πιστοί συνέρρεαν και γέμιζαν ασφυκτικά τον Ιερό Ναό και τα περί αυτόν σοκάκια. Τα τελευταία χρόνια η μέτρια σε μέγεθος εκκλησία είναι μισογεμάτη. Οι παλαιότεροι άνθρωποι ήξεραν να αντλούν κουράγιο, δύναμη, ενέργεια, φώτιση, ελπίδα, από την πίστη και να ρίχνονται ανανεωμένοι στην σκληρή μάχη της καθημερινότητας για τον “άρτον τον επιούσιον”. Εμείς στην Ελλάδα του 2022 άραγε έχουμε λιγότερο ανάγκη από τη θεία παρηγορία και ενίσχυση;»

Άγιος Σπυρίδων | Λιτανεία
Άγιος Σπυρίδων | Λιτανεία [ΑΡΧΕΙΟ – 2011]

Άγιος Σπυρίδων | ΕικόναΆγιος Σπυρίδων Τριμυθούντος

Ο Άγιος Σπυρίδων ο θαυματουργός (περ. 270-348) είναι άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ήταν επίσκοπος της κωμοπόλεως Τριμυθούντος. Αποτελεί προστάτη άγιο των τσαγκάρηδων – υποδηματοποιών.

Απολυτίκιο (ήχος α΄)
Τῆς Συνόδου τῆς πρώτης ἀνεδείχθης ὑπέρμαχος,
καὶ θαυματουργὸς θεοφόρε Σπυρίδων Πατὴρ ἡμῶν·
διὸ νεκρᾷ σὺ ἐν τάφῳ προσφωνεῖς,
καὶ ὄφιν εἰς χρυσοῦν μετέβαλες·
καὶ ἐν τῷ μέλπειν τὰς ἁγίας σου εὐχάς,
Ἀγγέλους ἔσχες συλλειτουργοῦντάς σοι Ἱερώτατε.
Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστό· δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι·
δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: