Τετάρτη

06 Δεκεμβρίου 2023

Σκόπελος | Εσπερινός και Θεία Λειτουργία στον Άγιο Αρτέμιο

Ο Άγιος Αρτέμιος
Ο Άγιος Αρτέμιος
Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ' αρτοκλασίας την Τετάρτη στον Άγιο Αρτέμιο και την Πέμπτη πανηγυρικός Όρθρος και Θεία Λειουργία. Η μνήμη του εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου, τόσο από την Ορθόδοξη όσο και από την Καθολική Εκκλησία.

Πανηγυρίζει το εκκλησάκι του Αγίου Αρτεμίου στη Σκόπελο.

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, στις 18.30, θα γίνει Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασίας και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, το πρωί, πανηγυρικός Όρθρος και Θεία Λειουργία.

Άγιος Αρτέμιος

Αξιωματούχος του Βυζαντίου, που μαρτύρησε επί αυτοκράτορος Ιουλιανού το 363 και αγιοποιήθηκε από τη Χριστιανική Εκκλησία.

Ο αριστοκρατικής καταγωγής Αρτέμιος γεννήθηκε στην Αντιόχεια και τιμήθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο με τα υψηλά αξιώματα του πατρικίου, του δούκα και του αυγουστάλιου της Αλεξανδρείας. Υπήρξε απηνής διώκτης των ειδωλολατρών της Αιγύπτου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδρασή τους και την έκφραση παραπόνων προς τον ομοϊδεάτη τους αυτοκράτορα Ιουλιανό, τον επονομασθέντα Παραβάτη.

Η μνήμη του εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου, τόσο από την Ορθόδοξη όσο και από την Καθολική Εκκλησία. Στον Άγιο αποδίδονται ιάσεις κήλης και συναφών παθήσεων, καθώς και 45 θαύματα.

Απολυτίκιο Αγίου Αρτεμίου

Ευσέβειας τοις τρόποις καλλωπιζόμενος,

αθλητικής αγλαΐας ώφθης σοφέ κοινωνός,

προς αγώνας ανδρικούς παραταξάμενος

όθεν ως λύχνος φωταυγής,

των θαυμάτων τας βολάς,

εκλάμπεις τη οικουμένη,

Αρτέμιε Αθλοφόρε,

προς σωτηρίαν των ψυχών ημών

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα:

Ζωντανή μετάδοση
5η Συνεδρίαση Δ.Σ. Σκοπέλου
22/03/23

↓↓Βεβαιωθείτε ότι ο ήχος είναι ανοιχτός και δεν είναι σε σίγαση↓↓
Facebook sound