Εσπερινός και Θεία Λειτουργία στον Άγιο Χριστόφορο, στο Ποτάμι

Ο Εσπερινός και Θεία Λειτουργία στον Άγιο Χριστόφορο, στο Ποτάμι
Άγιος Χριστόφορος | Αρχείο 2022
Το εκκλησάκι, το οποίο έχει χτιστεί στα πρότυπα ενοριακού ναού είναι τρισυπόστατο και είναι αφιερωμένο, εκτός του ομώνυμου Αγίου, στον Άγιο Ραφαήλ και στο προστάτη της Σκοπέλου Άγιο Ρηγίνο.

Εσπερινός την Δευτέρα 8 Μαΐου στις 18:00 και Θεία Λειτουργία την Τρίτη 9 Μαΐου, θα τελεστεί στη μνήμη του Αγίου Χριστόφορου, στο ομώνυμο εκκλησάκι στο Ποτάμι Σκοπέλου

Ο κ. Ευάγγελος Γκουμάς, συνταξιούχος σήμερα, στην πορεία της επαγγελματικής του ζωής πολλές φορές μνημόνευσε τον Άγιο – Προστάτη Αυτοκινητιστών και σκέφθηκε να κατασκευάσει ένα εκκλησάκι στη μνήμη του, σας καλεί να τιμήσετε την μνήμη του Αγίου, ο οποίος εορτάζει στις 9 Μαΐου.

Σαράντα χρόνια επαγγελματίας οδηγός ο Ευάγγελος Γκουμάς, έχει διανύσει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα στο τιμόνι, έχοντας συντροφιά και φύλακα στις δύσκολες στιγμές τον Άγιο Χριστόφορο, προστάτη των μεταφορών, των αεροπόρων, των αυτοκινητιστών, των ταξιδιωτών και όλων των επαγγελμάτων, που απαιτούν μεγάλες δυνάμεις

Ο Άγιος Χριστόφορος

Η παράδοση λέει πως έζησε και μαρτύρησε στα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δεκίου (249-251 μ.Χ.). Στη διάρκεια ενός πολέμου συνελήφθη αιχμάλωτος μαζί με άλλους στρατιώτες και μεταφέρθηκε στην Αντιόχεια όπου βαπτίστηκε από τον εκεί επίσκοπο, ιερομάρτυρα Βαβύλα. Πήρε τότε το όνομα Χριστόφορος ή Χριστοφόρος εγκαταλείποντας το προηγούμενο όνομά του που ήταν Ρέπροβος.
Λέγεται ότι η αφορμή για τον αποκεφαλισμό του (το έτος 250 μ.Χ.) ήταν η μεταστροφή στον χριστιανισμό από το κήρυγμά του, δύο γυναικών ελευθέρων ηθών, της Καλλίνικης και της Ακυλίνας, αλλά και Ρωμαίων στρατιωτών.

Ο Άγιος Χριστόφορος στη λαογραφία

Κατά την παράδοση του Ελληνικού λαού ο Άγιος Χριστοφόρος θεωρείται προστάτης των χωραφιών και των αμπελιών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα από την πτώση χαλαζιού. Στους νεότερους χρόνους, άρχισε να θεωρείται προστάτης των αυτοκινητιστών, των οδοιπόρων και του Σώματος Εφοδιασμού-Μεταφορών του Στρατού, ενώ είναι και ο πολιούχος της πόλης του Αγρινίου.

Η μνήμη του τιμάται στις 9 Μαΐου.

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: