Σάββατο

26 Οκτωβρίου 2024

Βόλος: Έκθεση «26 Πορτραίτα για τον Βασίλη Μάγγο»

Βόλος: Έκθεση «26 Πορτραίτα για τον Βασίλη Μάγγο»
«26 χαμόγελα, 26 φωτογραφίες από τις βόλτες του στην εξοχή του Βόλου εμπιστεύτηκε ο Γιάννης Μάγγος, πατέρας του Βασίλη Μάγγου στον εικαστικό Δημήτρη Αστερίου»
Έκθεση με 26 προτρέτα του Βασίλη Μάγγου που άφησε την τελευταία του πνοή λίγες ημέρες αφότου έπεσε θύμα βάρβαρης αστυνομικής βίας, θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο και ειδικότερα στη Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας από σήμερα, 13 έως τις 16 Ιανουαρίου, μία διοργάνωση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Βόλου.

Τα έργα, υπογράφει ο Δημήτρης Αστερίου και η έκθεση ζωγραφικής έχει τίτλο «26 Πορτραίτα για τον Βασίλη».

«26 χαμόγελα, 26 φωτογραφίες από τις βόλτες του στην εξοχή του Βόλου εμπιστεύτηκε ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου στον εικαστικό Δημήτρη Αστερίου. Φωτογραφίες που κρατούσε πάνω του, το αγόρι του έφηβος 15 χρονών, ύστερα σχεδόν άντρας 18,19, 25 χρόνων. Και ύστερα τίποτα, άδεια αγκαλιά και το χαμόγελο χάρτινο. Κάθε μία, μία στιγμή παγωμένη στο χρόνο. Το αγόρι του, που δεν είχε το δικαίωμα να χαμογελά», επισημαίνεται χαρακτηριστικά για την έκθεση.

«Που του στέρησαν το δικαίωμα να παλεύει και να ελπίζει, να αγαπάει και να αγαπιέται. Το αγόρι του που δύο χρόνια μετά, μένει αδικαίωτο. Και ο ίδιος να παλεύει όρθιος μες στο πένθος του, σε δικαστικές αίθουσες, απέναντι σε ένα μηχανισμό που σκοπό έχει την ψυχική και οικονομική εξόντωση, χρέος τιμής για το παιδί του που έφυγε, για την μητέρα του, τα αδέλφια του, τους φίλους του, το παιδί του καθενός που ακόμα ζει και τολμά να χαμογελά», συμπληρώνεται.

Η έκθεση θα ανοίξει με ένα δρώμενο με τον τίτλο «Παρών». Εθελοντές θα κρεμούν τα έργα στους τοίχους φωνάζοντας τη λέξη παρών προσφωνώντας ονόματα ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από κρατική, αστυνομική ή άλλη μορφή βίας. Ενώ τον κύκλο του ιδιαίτερου αυτού στησίματος θα ολοκληρώσει η ερμηνεύτρια Βασιλική Παπακωνσταντίνου, δηλώνοντας παρών.

Με ανάρτησή του ο Γιάννης Μάγγος, μας πληροφορεί για το πρόγραμμα της έκθεσης και επισημαίνει πως σε αυτή θα παρευρεθεί η Μάγδα Φύσσα ενώ θα τραγουδήσουν οι Βασιλική Παπακωνσταντίνου, Νέι και Αχιλλέας Τίγκας.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν την έκθεση:

Σάββατο 13/01: Εγκαίνια της έκθεσης και εικαστικό δρώμενο στις 18:00
Κυριακή 14/01: Συνέντευξη με τους Γιάννη Μάγγο, Μάγδα Φύσσα και Δημήτρη Αστερίου στις 11:00
Δευτέρα 15/01: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής από την ομάδα «ΣΛΙΤΖΙ» με τίτλο «ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ» του Βασίλη Μάγγου στις 20:00
Τρίτη 16/01: Προβολή ντοκιμαντέρ «UN PAYS QUI SE TIENT SAGE» (ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΤΗΣ ΒΙΑΣ) του Νταβίντ Ντίφρεν στις 20:00

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα:

Search

Ροή Ειδήσεων

Τοπικά

Πολιτισμός

Πολιτική

Αθλητικά

Υγεία

Καιρός

Περιβάλλον

Κοινωνία

Τουρισμός

Θρησκεία

Απόψεις - Άρθρα

Στιγμιότυπα

Αγορά

Αγγελίες

+

Περισσότερα

+

Επικοινωνία