Βαρόντ Πιέρ: Ο Φρόιντ και οι Έλληνες | Η μυθολογία εξηγεί την ψυχανάλυση

Εξώφυλλο βιβλίου Ο Φρόιντ και οι Έλληνες
Μια συναρπαστική συνάντηση ψυχανάλυσης και μυθολογίας

Μέσα από την ελληνική μυθολογία, ο Πιερ Βαρόντ αποκρυπτογραφεί και επεξηγεί τις κύριες έννοιες της ψυχανάλυσης. Μια όχι και τόσο παράλογη ιδέα, αφού είναι γνωστό ότι ο Φρόιντ βασίστηκε στις αρχαίες ιστορίες για να αναπτύξει τις θεωρίες του, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το περίφημο «οιδιπόδειο σύμπλεγμα». Έτσι διευκολύνεται η εκλαΐκευση των ψυχαναλυτικών εννοιών, αφού η ελληνική μυθολογία, τα θεμέλια του πολιτισμού μας, αποτελεί πηγή αναφοράς για πάρα πολλές σχετικές θεωρίες.

Οιδίποδας, Ίκαρος, Νάρκισσος, Αφροδίτη… Πολλοί χαρακτήρες από την ελληνική μυθολογία έχουν αξιοποιηθεί από ψυχαναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Ζίγκμουντ Φρόιντ. Ο εμπνευστής της δυναμικής του Εγώ, του Υπερεγώ και του Εκείνου βασίστηκε σε αρχαία δράματα και διαμάχες για να απεικονίσει το θεωρητικό του ταξίδι.

Μια γόνιμη συνάντηση. Ένας απλός τρόπος για τον αναγνώστη να κατανοήσει εύκολα τις θεωρίες της ψυχανάλυσης.

Η μυθολογία και η ψυχανάλυση δε θα έχουν πια κανένα μυστικό!

«Ο Οιδίποδας είμαι εγώ!» θα μπορούσε να είχε αναφωνήσει ο Φρόιντ. Νεαρός, καμιά τριανταριά χρονών, σε μια επιστολή προς έναν φίλο του επισημαίνει τη συγγένειά του με τον τραγικό ήρωα: «Ανακάλυψα ότι κι εγώ είχα ερωτευτεί τη μητέρα μου και ζήλευα τον πατέρα μου, κάτι που τώρα θεωρώ καθολικό φαινόμενο των πρώτων χρόνων του παιδιού».

Ο Φρόιντ είχε υποθέσει ότι η ψυχανάλυση θα φώτιζε τους μύθους. Όλοι οι πεζοπόροι ξέρουν ότι, στη διαδρομή, διαφορετικά πράγματα ανακαλύπτεις στο πήγαινε και διαφορετικά στο έλα.

Με το βιβλίο Ο Φρόιντ και οι Έλληνες θα κάνουμε την αντίθετη διαδρομή: οι μύθοι θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις έννοιες-κλειδιά της ψυχανάλυσης.

Ο Πιερ Βαρόντ είναι συγγραφέας πολυάριθμων άρθρων και αναλύσεων-κριτικών λογοτεχνικών έργων και δημιουργός τεστ και νοητικών παιχνιδιών για περιοδικά. Ο Πιερ Βαρόντ είναι συγγραφέας πολυάριθµων άρθρων και αναλύσεων-κριτικών λογοτεχνικών έργων και δηµιουργός τεστ και νοητικών παιχνιδιών για περιοδικά.
Έχει εργαστεί ως εµπορικός διευθυντής µάρκετινγκ και υπήρξε διευθύνων σύµβουλος του εκδοτικού οίκου Dictionnaires Le Robert.

Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ

Ημερομηνία Έκδοσης: 08/02/2023 | Σειρά: Ποικίλα Θέματα | Σελίδες: 288

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: