Τι να διαβάσουν τα παιδιά το Πάσχα: 6 + 1 βιβλία με λαγούς, κόκκινα αβγά και πολλή σοκολάτα

Τι να διαβάσουν τα παιδιά το Πάσχα: 6 + 1 βιβλία με λαγούς, κόκκινα αβγά και πολλή σοκολάτα
Μια επιλογή βιβλίων για τα παιδιά με θέμα το Πάσχα: Παραμύθια και βιβλία δραστηριοτήτων με ιστορίες αγάπης από τη θρησκευτική παράδοση καθώς και προτάσεις για δημιουργική απασχόληση των παιδιών απολαμβάνοντας τη χαρά της ανάγνωσης και το παιχνίδι μέσα από τα βιβλία.

Σχεδόν κλασικό, το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου και της Βασιλικής Νίκα Ήρθε η Πασχαλιά, βάψτε κόκκινα αυγά! (εκδ. Πατάκη) είναι το τέλειο πασχαλινό βιβλίο για να συνοδεύσει τις μέρες των διακοπών των παιδιών. Θα μάθουν τα πάντα για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, θα διαβάσουν για τα ήθη και τα έθιμα, θα γνωρίσουν ποιηματάκια, θα βρουν παιχνίδια, και κατασκευές ακόμα και συνταγές. Κι επειδή οι διακοπές του Πάσχα είναι μέρες για πολύ παιχνίδι αλλά και ευκαιρία για να μάθουν τα παιδιά ένα σωρό πράγματα για τα έθιμα και τις συνήθειες των ανθρώπων, παραδοσιακές και πιο σύγχρονες, αλλά και για την άνοιξη και τις αλλαγές στη φύση, το βιβλίο της Χαράς Κατσαρή Πασχαλινά παιχνίδια για αστέρια και ξεφτέρια (εκδ. Μίνωας) είναι μια πρόταση για παιδιά που φοιτούν στο νηπιαγωγείο. Ένα βιβλίο με πολλές δραστηριότητες όλες βασισμένες στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών για το Νηπιαγωγείο.

PATAKIS PASHALIAMINWAS PASHALINA PAIHNIDIA

Καθώς το Πάσχα πλησιάζει, στη Λαγουδοχώρα του παραμυθιού της Βασιλικής Μαύρου ετοιμάζονται να επιλέξουν το λαγουδάκι που θα στολίσει τις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων και των παιχνιδάδικων και θα διακοσμήσει τα μεγάλα πασχαλινά αβγά και τα σοκολατένια λαγουδάκια. Ένα αναπάντεχο γεγονός θα αναστατώσει τους κατοίκους της χώρας αυτής, όμως τελικά θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν το νόημα της προσφοράς, της αλληλεγγύης και της μεταμέλειας. Το Πάσχα αγάπης στη Λαγουδοχώρα (εικονογράφηση Λιάνας Διανεζάκη, εκδ. Σαΐτη) είναι μια ιστορία με ένα δυνατό μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας που εισάγει τα παιδιά στον συμβολισμό της Ανάστασης. Με μια παραδοσιακή προσέγγιση είναι γραμμένο το παραμύθι της Άννας Ιακώβου Πάσχα και ήμουν εκεί! (εικονογράφηση Αγγελική Δελέχα, εκδ. Άθως). Μια ιστορία που κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο που φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στα πάθη του Χριστού, τις κορυφαίες στιγμές της Μεγάλης Εβδομάδας και τους συμβολισμούς τους.

SAITIS PASHA AGAPISATHOS PASHA EKEI

Πολύ διασκεδαστικές δραστηριότητες για τις διακοπές του Πάσχα αλλά και τη μεγάλη γιορτή της φύσης καθώς η άνοιξη είναι στο αποκορύφωμά της, θα βρουν τα παιδιά στο βιβλίο της Κάθριν Σέλμπερτ Έρχονται η άνοιξη και το Πάσχα (εκδ. Μεταίχμιο). Με τις δραστηριότητες του βιβλίου τα παιδιά ασκούν την παρατηρητικότητά τους, ανακαλύπτουν και παίζουν ενώ έχουν στη διάθεσή τους πάνω από 120 αυτοκόλλητα για συμπληρώσουν τις ανοιξιάτικες και πασχαλινές εικόνες. Πολύ καλή αφορμή για δημιουργική απασχόληση των παιδιών είναι και το βιβλίο ζωγραφικής Πασχαλινή πανδαισία (εκδ. Ψυχογιός) στο οποίο τα παιδιά θα βρουν είκοσι αποσπώμενες αφίσες γεμάτες χαρούμενα ανοιξιάτικα και πασχαλινά σχέδια για να τις χρωματίσουν και να τις δωρίσουν ή να διακοσμήσουν με αυτές το δωμάτιο και το σπίτι τους.

METAIXMIO PASHA AFTOKOLLHTAPSICHOGIOS PASHALINH ZWGRAFIKH

+ 1 βιβλίο με πολλές αστείες ιστορίες και παραμύθια γεμάτα χρώματα και συμβολισμούς περιμένοντας το Πάσχα

Στις προτάσεις βιβλίων για τα παιδιά για το Πάσχα, η συλλογή εικονογραφημένων ιστοριών της Γαλλίδας συγγραφέα, εκπαιδευτικού και μαριονετίστριας Κατρίν Μορί 30 ιστορίες περιμένοντας το Πάσχα (μτφρ. Φίλιππος Μανδηλαράς, εκδ. Πατάκη) έχει μια ξεχωριστή θέση.

PATAKIS 30 ISTORIESΣτο βιβλίο που πρωτοκυκλοφόρησε το 2014 αλλά επανεκδίδεται σταθερά, οι μικροί αναγνώστες θα περιηγηθούν στα διαφορετικά Πάσχα των ανθρώπων ανά τον κόσμο καθώς θα διαβάσουν ιστορίες από την Ελλάδα αλλά και ιστορίες από την Αρμενία, τη Ρωσία, την Ουγγαρία, το Σουδάν αλλά και την Ιερουσαλήμ την εποχή της σταύρωσης του Ιησού.

Ένα τέρας καταβροχθίζει σοκολατένια αυγά, ένα σοκολατένιο κοτοπουλάκι ψάχνει τη μαμά του στο δάσος με τις χίλιες παγίδες, μια κότα γεννά χρυσά αυγά, εκατοντάδες φτερωτές καμπάνες πετούν στον πασχαλινό ουρανό.

Ένας χρωματιστός κόσμος γεμάτος εικονογραφημένες ιστορίες και παραμύθια για το Πάσχα ή με αφορμή το νόημα του Πάσχα.

Βρείτε εδώ και άλλες προτάσεις βιβλίων για παιδιά που αντλούν τη θεματολογία τους από το Πάσχα ή συνδέονται με τον συμβολισμό της Ανάστασης.


Μπορείτε να ακούσετε το επεισόδιο με τις πασχαλινές ιστορίες για μικρά παιδιά όπως παρουσιάστηκαν στο πόντκαστ «Να ένα βιβλίο! για παιδιά» του pod.gr. Είναι ιστορίες από τη συλλογή 30 ιστορίες περιμένοντας το Πάσχα που τις διαβάζει η ηθοποιός Βάνα Πεφάνη.

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: