Κυριακή

06 Οκτωβρίου 2024

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας η κεραμική παράδοση της οικογένειας Ροδίου

Νίκος Ρόδιος, αγγειπλάστης
Νικός Ρόδιος και Μάγδα Ροδίου | Φωτογραφία ©Λευτέρης Πούλιος
Τα αγγεία της οικογένειας Ροδίου αφού αναγνωρίστηκαν στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, βραβεύτηκαν µε δέκα ∆ιεθνή χρυσά βραβεία, µε το βραβείο της Ακαδηµίας Αθηνών καθώς επίσης και πολλές άλλες τιµητικές διακρίσεις.

Μια ακόμα σπουδαία διάκριση της οικογένειας Ρόδιου στη μακρόχρονη ιστορία της, η εγγραφή της, μεταξύ 21 άλλων, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

21 νέες εγγραφές στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

Το Υπουργείο Πολιτισμού, με ιδιαίτερα χαρά, ανακοινώνει την εγγραφή είκοσι ενός νέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, όπως και την επικαιροποίηση δύο εγγεγραμμένων, το 2013, στο Εθνικό Ευρετήριο.

Το ΥΠΠΟ μέσω της καθ’ ύλην αρμόδιας Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εφαρμόζει, από το 2006, στην Ελλάδα την Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003). Τα Δελτία για τα 21 στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς υποβλήθηκαν το 2021. Έτυχαν συστηματικής επεξεργασίας από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και, φυσικά, τις ίδιες τις κοινότητες των  φορέων.

Η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, με την αποδοχή  της εισήγησης  της Επιτροπής για την εγγραφή των εικοσιενός νέων στοιχείων στο Εθνικό Ευρετήριο, δήλωσε:

«Το Υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την εγγραφή νέων στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο, που  συμβάλλει στη διαφύλαξη της συλλογικής μας ταυτότητας. Στα στοιχεία καταγράφεται το αποτύπωμα των ανθρώπων στο πέρασμα του χρόνου, ως τεκμήριο εθνικής αυτογνωσίας και βάση, επί της οποίας οικοδομείται η συλλογική μας αυτοπεποίθηση. Από τα 21 νέα στοιχεία που εγγράφονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ορισμένα είναι γνωστά και θαυμαστά: Η Γιαννιώτικη Αργυροτεχνία, οι  Αποκριάτικοι  Φανοί της Κοζάνης,  ο πολιτισμός του Φιστικιού Αιγίνης,  το Ξινόμαυρο της Νάουσας. Ορισμένα άλλα, όπως το Κουρμπάνι του Αγίου Αθανασίου, στο Καλαμπάκι Δράμας, ο Καδής στους Σπαθαραίους Σάμου, το Καγκελάρι στην Άρτα εκφράζουν μια κοινωνία που επινοεί συλλογικούς τρόπους έκφρασης, πάνω σε στέρεες παραδόσεις ή ως φόρο τιμής στο ελεύθερο πνεύμα του λαού μας. Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας περιέχει τεκμήρια από το βαθύ πολιτιστικό ίχνος ενός πλούσιου και, ως ένα βαθμό, ανεξερεύνητου παρελθόντος. Αποτελεί βασικό στοιχείο του Πολιτισμού μας. Οφείλουμε να την τιμούμε, να τη σεβόμαστε. Η  σύγχρονη κοινωνία μας έχει τις ρίζες της στην παράδοση, στην ιστορία, στις εμπειρίες των ανθρώπων που προηγήθηκαν ημών σε αυτόν τον τόπο. Μέλλον χωρίς παρελθόν δεν είναι ευοίωνο».

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της Σύμβασης της UNESCO, η χώρα μας δημιούργησε και εμπλουτίζει συστηματικά το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο οποίο κοινότητες φορέων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν τα στοιχεία που οι ίδιες θεωρούν σημαντικά, για την ταυτότητά τους. Η εγγραφή τους στο Εθνικό Ευρετήριο δεν αποτελεί παρά ένα μόνο βήμα για τη συνεργασία διοίκησης, επιστημονικής κοινότητας και, κυρίως, των ίδιων των κοινοτήτων ως φορέων, για την εκπόνηση και την εφαρμογή  πολιτικών οι οποίες αποσκοπούν στη διαφύλαξη των παραδόσεων και τη μετάδοσή τους στις νεότερες γενιές.

Η ετήσια διαδικασία εμπλουτισμού του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας ξεκινάει κάθε Ιανουάριο, με τη δημόσια πρόσκληση που απευθύνει η ΔΙΝΕΠΟΚ, σύμφωνα με ορισμένο χρονοδιάγραμμα. Η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή κατά τις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν στις  25 Νοεμβρίου 2022, 21 Δεκεμβρίου 2022, 13 Ιανουαρίου 2023, 3 Φεβρουαρίου 2023, 17 Φεβρουαρίου 2023 έκανε θετική εισήγηση για  την εγγραφή είκοσι ενός στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την οποία έκανε δεκτή η Υπουργός Πολιτισμού.

Διαβάστε τα στοιχεία που εγγράφονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας ΕΔΩ

21 νέες εγγραφές στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

Η οικογένεια ΡΟ∆ΙΟΥ είναι µια από της παλαιότερες και γνωστότερες οικογένειες Ελλήνων αγγειοπλαστών. Συνεχίζουν µε τον ίδιο ζήλο µια παράδοση που ξεκίνησε ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟ∆ΙΟΣ µετά από μεγάλη περιπλάνηση σε εµπορικά κέντρα διάφορα εμπορικά κέντρα της εποχής(Βόλο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη, Κωστάντζα Ρουµανίας, Αλεξάνδρεια Αιγύπτου)-στις αρχές του 1900. Το ενδιαφέρον του για την αναβίωση της αρχαίας ελληνικής αγγειοπλαστικής που τόσο θαύµαζε, τον έστρεψε στην κατασκευή αρχαιόµορφων διακοσμητικών σε µια εποχή που κατασκευάζονταν µόνο χρηστικά αντικείµενα. Ταυτόχρονα ξεκινά συνεχείς δοκιµές και πειραµατισµούς για να πετύχει το µελανό ανεξίτηλο χρώµα στα αγγεία. Οι προσπάθειες έφεραν αποτέλεσµα, και στις 7 Νοεµβρίου του 1930 η οικογένεια τιµήθηκε µε το υπ΄ αριθµ. 2981 ∆ίπλωµα Ευρεσιτεχνίας, για την στιλπνότητα και το ανεξίτηλο µαύρο χρώµα των αγγείων.

Ο ΝΙΚΟΣ ΡΟ∆ΙΟΣ, πραγματικός καλλιτέχνης, εγγονός του πρωτομάστορα της οικογενειακής παράδοσης εργάζεται σήµερα δίνοντας στα αγγεία του όλη την λεπτότητα της ψυχής του και συνεχίζει την παράδοση του παππού, του θείου και του πατέρα του. Στα χέρια του το χώµα της Σκοπέλου παίρνει την µορφή αγγείων που µε τις απαλές και όµορφες γραµµές τους και µε τα σχήµατά τους δύσκολα ξεχωρίζουν από τα αρχαία καλλιτεχνήµατα.

Η παράδοση της οικογένειας συνεχίζεται µε την κόρη του Νίκου Ρόδιου τη Μάγδα, η οποία από µικρή έχοντας ως παιχνίδι τον πηλό, έφτασε σήµερα να δουλεύει πλάι στον πατέρα της δηµιουργώντας το δικό της στυλ στα κεραµικά. Πηγή έµπνευσής της αποτελεί η φύση και το νησί της Σκοπέλου. Κάποιες από τις δηµιουργίες της είναι διακοσµητικά τοίχου -ανθοδέσµες, στεφάνια και σπιτάκια (τα λεγόµενα καλύβια)- χρηστικά αντικείµενα -κούπες, µπολ- αλλά και κοσµήµατα.

Τα αγγεία της οικογένειας Ροδίου αφού αναγνωρίστηκαν στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, βραβεύτηκαν µε δέκα ∆ιεθνή χρυσά βραβεία, µε το βραβείο της Ακαδηµίας Αθηνών καθώς επίσης και πολλές άλλες τιµητικές διακρίσεις.

Στη Xώρα της Σκοπέλου η οικογένεια διατηρεί το εργαστήριό της που είναι επισκέψιµο και ακριβώς απέναντι βρίσκεται η έκθεση-πωλητήριο.

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα:

Search

Ροή Ειδήσεων

Τοπικά

Πολιτισμός

Πολιτική

Αθλητικά

Υγεία

Καιρός

Περιβάλλον

Κοινωνία

Τουρισμός

Θρησκεία

Απόψεις - Άρθρα

Στιγμιότυπα

Αγορά

Αγγελίες

+

Περισσότερα

+

Επικοινωνία