Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2025

|

Search

Ο Ανδρέας Δέλλιος «μιλά» με τα έγχορδα – Από τη Θεσσαλονίκη στη Σκόπελο και στον Γιοβάν Τσαούς

Ο οργανοποιός Ανδρέας Δέλλιος – Η ψυχή του ξύλου και της μουσικής
2022 | Έκθεση μουσικών οργάνων στη Σκόπελο | ο Ανδρέας Δέλλιος με τον σπουδαίο Χρήστο Μητρέντζη, ο οποίος κρατάει ένα αντίγραφο του ταμπουρομπούζουκου του Γιοβάν Τσαούς, κατασκευής Δέλλιου
Το εργαστήριο του, από το 2017 στεγασμένο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Πατριάρχου Ιωακείμ 4), είναι ένας χώρος "ιερός" για κάθε λάτρη των εγχόρδων. Εκεί, ο Ανδρέας Δέλλιος κατασκευάζει εξ ολοκλήρου τα όργανα του – από τις σκάφες και τις φιγούρες μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια – δίνοντας ζωή στο ξύλο και ψυχή στον ήχο.

Ο Ανδρέας Δέλλιος, καταξιωμένος οργανοποιός και μουσικός από τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί μια από τις πιο αυθεντικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης ελληνικής λαϊκής μουσικής παράδοσης. Από το 2019 συμμετέχει ανελλιπώς στο φεστιβάλ «Μέρες Ρεμπέτικου στη Σκόπελο», παρουσιάζοντας τα χειροποίητα όργανα του στην ετήσια έκθεση μουσικών οργάνων που συνοδεύει το φεστιβάλ. Εκεί έχει χτίσει ισχυρούς δεσμούς με την τοπική κοινωνία και τον καλλιτεχνικό κόσμο του νησιού, προσφέροντας, μάλιστα, έναν χειροποίητο τζουρά στον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Σκοπέλου για τις ανάγκες του μουσικού τμήματος.

Η πορεία του ξεκίνησε από την παιδική του ηλικία, όταν σε ηλικία μόλις 8 ετών έπιασε στα χέρια του το πρώτο μπουζούκι, με δάσκαλο τον πατέρα του – επίσης ξυλουργό και μουσικό. Στα 13 του φοίτησε στο ωδείο του Κωνσταντίνου Ματσίγκου και αργότερα συνέχισε σπουδές στη Σχολή Μουσικής “Εν χορδαίς”, εμβαθύνοντας στη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική. Από το 1993 εμφανιζόταν σε γνωστά στέκια της Θεσσαλονίκης, όπως το Νιαβέντι, το Τζιβαέρι και η Αγορά Μοδιάνο.

Η οργανοποιία μπήκε δυναμικά στη ζωή του το 1994, όταν επισκεύασε για πρώτη φορά το παλιό, κατεστραμμένο ούτι του. Από τότε ξεκίνησε μια πορεία γεμάτη έμπνευση, έρευνα και δημιουργικότητα, με αποκορύφωμα το επίσημο άνοιγμα του εργαστηρίου του το 2008.

Εκτός των άλλων έχει πραγματοποιήσει και αναπαλαιώσεις «ιδιαίτερων έγχορδων» με ιστορική αξία, όπως τα ιστορικά όργανα προπολεμικών συνθετών του Γιοβάν Τσαούς και του Παναγιώτη Τούντα Ένα έργο που φανερώνει όχι μόνο την τεχνική του κατάρτιση αλλά και τον σεβασμό του στην ιστορία της ελληνικής μουσικής.

Ο οργανοποιός Ανδρέας Δέλλιος – Η ψυχή του ξύλου και της μουσικής

Το εργαστήριο του, από το 2017 στεγασμένο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Πατριάρχου Ιωακείμ 4), είναι ένας χώρος “ιερός” για κάθε λάτρη των εγχόρδων. Εκεί, ο Δέλλιος κατασκευάζει εξ ολοκλήρου τα όργανα του – από τις σκάφες και τις φιγούρες μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια – δίνοντας ζωή στο ξύλο και ψυχή στον ήχο.

– Κύριε Δέλλιο, τι σας ώθησε να περάσετε από την ερμηνεία στη δημιουργία των οργάνων;

Ήταν μια εσωτερική ανάγκη. Το 1994, προσπάθησα να επισκευάσω ένα παλιό, κατεστραμμένο ούτι που αγαπούσα πολύ. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα πόσο με γοήτευε η ιδέα να δημιουργώ κάτι από την αρχή, με τα ίδια μου τα χέρια. Από τότε, δεν σταμάτησα να ψάχνω, να μαθαίνω και να εξελίσσομαι.

– Τι σας εμπνέει περισσότερο στη δουλειά σας;

Ο ήχος. Η αναζήτηση του απόλυτου, φυσικού ήχου. Κάθε όργανο είναι ένας μοναδικός οργανισμός. Το ξύλο “μιλάει”, έχει ιδιοσυγκρασία. Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι να το κατανοήσω και να το οδηγήσω στο να αναδείξει την ομορφιά του μέσα από τον ήχο.

Δείτε παρακάτω τη διάλεξη σχετικά με την αναπαλαίωση ενός πολύ ιδιαίτερου ταμπουρομπούζουκου του Γιοβάν Τσαούς:

Ο Ανδρέας Δέλλιος δεν κατασκευάζει απλώς μουσικά όργανα. Δημιουργεί καλλιτεχνικά έργα με ψυχή και μνήμη, συνεχίζοντας με πάθος και σεβασμό τη μεγάλη ελληνική παράδοση της λαϊκής μουσικής. Στο εργαστήριό του, κάθε όργανο δεν είναι μόνο ένα εργαλείο, αλλά ένας ζωντανός φορέας πολιτισμού και συγκίνησης.

www.organopoieio-dellios.gr
Πατριάρχου Ιωακείμ 4,
Θεσσαλονίκη, 546 22. GR

Τηλέφωνο:
M: +30 6974 930 484
T: +30 2315 535 719

 facebook

[email protected]

Διαβάστε ακόμα:

Ρηγίνος Β. Πατσής 2424023188 Σκόπελος, Βόρειες Σποράδες
Search

Ροή Ειδήσεων

Τοπικά

Πολιτισμός

Πολιτική

Αθλητικά

Υγεία

Καιρός

Περιβάλλον

Κοινωνία

Τουρισμός

Θρησκεία

Απόψεις - Άρθρα

Στιγμιότυπα

Αγορά

Αγγελίες

+

Περισσότερα

+

Επικοινωνία