Παρασκευή

14 Ιουνίου 2024

Joyland | Η ταινία της Παρασκευής από την κινηματογραφική λέσχη της ΕΘΟΣ

Joyland | Η ταινία της Παρασκευής από την κινηματογραφική λέσχη της ΕΘΟΣ
Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος, η ελεύθερη επιλογή στον έρωτα και οι πραγματικές επιθυμίες των ανθρώπων υποβιβάζονται εδώ, στο βωμό της «κανονικότητας
Το «Joyland» (2022) είναι η επόμενη ταινία που θα προβληθεί την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στις 19.30 στον Ορφέα, από την κινηματογραφική λέσχη της ΕΘΟΣ και έρχεται από το μακρινό και πολιτισμικά ανεξερεύνητο Πακιστάν. Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό φιλμ που ενώ απαγορεύτηκε στην ίδια του την χώρα, την ίδια στιγμή αποτελούσε την επίσημη εθνική υποψηφιότητα στα διεθνή Όσκαρ για το 2023 (!)

Αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του τολμηρού Πακιστανού σκηνοθέτη Σαΐμ Σαντίκ και αφηγείται την ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα ακτινογραφώντας διεισδυτικά την πατριαρχική ασιατική/μουσουλμανική πραγματικότητα και τα ανίκητα κοινωνικά στερεότυπά της.
Το φιλμ διαδραματίζεται στη Λαχόρη του Πακιστάν και αναφέρεται σ’ ένα παραδοσιακό ζευγάρι («αρσενικό – θηλυκό») που ζει μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο μιας πολυπληθούς και βαθιά πατριαρχικής οικογένειας. Λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης, ο νεαρός συνεσταλμένος σύζυγος (Χεντέρ) αναγκάζεται να πιάσει δουλειά σε έναν «ερωτικό» θίασο, συνάπτοντας μετά από λίγο παράνομη σχέση με μια δυναμική τρανς χορεύτρια (Μπίμπα). Παράλληλα η σύζυγός του (Μουμτάζ) αναγκάζεται να παραιτηθεί από την εργασία της ως μακιγιέζ για να βοηθήσει την συννυφάδα της στην ανατροφή των παιδιών και να ικανοποιήσει την επιθυμία των πρεσβυτέρων της φαμίλιας. Θέλουν να τους κάνει έναν εγγονό, αφού από εγγονές φαίνεται πως έχουν «χορτάσει» από τον μεγαλύτερο γιο της οικογένειας.

Πώς πρέπει όμως ν’ αντιδρoύν οι άνθρωποι όταν δεν είναι σίγουροι ότι επιθυμούν το μέλλον που τους επιφυλάσσει η ζωή που δεν επέλεξαν;

Το «Joyland» δεν είναι απλώς μια ταινία για τη σχέση ενός άντρα με μια τρανσέξουαλ. Κυρίως θέτει στο επίκεντρό της το ασφυκτικό σύστημα προκαθορισμένων των κοινωνικών ρόλων που άντρες και γυναίκες καλούνται να υποδυθούν και τελικά ν’ απεγκλωβιστούν. Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος, η ελεύθερη επιλογή στον έρωτα και οι πραγματικές επιθυμίες των ανθρώπων υποβιβάζονται εδώ, στο βωμό της «κανονικότητας».

Κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 16 ετών.

ΕΘΟΣ: Σας περιμένουμε την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στις 19.30 στον Ορφέα!

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: