Σάββατο

20 Ιουλίου 2024

Η τελευταία «Ταινία της Παρασκευής» για φέτος από την Ε.Θ.Ο.Σ. «Τάκης Μόσχος» | Θα ακολουθήσει πάρτι

«Παράλληλες Μητέρες» του Πέδρο Αλμοδοβάρ | Η τελευταία «Ταινία της Παρασκευής» για φέτος από την Ε.Θ.Ο.Σ. «Τάκης Μόσχος» | Θα ακολουθήσει πάρτι
Οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών από όλο τον κόσμο, που διοργανώνει η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Σκοπέλου «Τάκης Μόσχος» (Ε.Θ.Ο.Σ.), υπό την αιγίδα του Δήμου Σκοπέλου, ολοκληρώνονται για την περίοδο 2023-24 με την προβολή της βραβευμένης κοινωνικής ισπανικής ταινίας «Παράλληλες Μητέρες» (2021). Θα ακολουθήσει πάρτι στον χώρο του «Ορφέα».
Προβολή ταινίας από την

Ε.Θ.Ο.Σ. «Τάκης Μόσχος»

«Παράλληλες Μητέρες»
του Πέδρο Αλμοδοβάρ

~
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
στις 19:30, στον «Ορφέα»
~
Θα ακολουθήσει πάρτι!

 

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου, στις 19:30 στον «Ορφέα», προβάλλεται η τελευταία μεγάλου μήκους του διάσημου Ισπανού σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδοβάρ, Παράλληλες Μητέρες, που χάρισε στην Πενέλοπε Κρουζ το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Δύο ανύπαντρες γυναίκες διαφορετικής ηλικίας, με αναπάντεχες εγκυμοσύνες, γεννούν την ίδια μέρα στο ίδιο μαιευτήριο. Από τη μία, η κεντρική ηρωίδα και ηλικιακά ώριμη Τζάνις (Πενέλοπε Κρουζ) και από την άλλη, η έφηβη Άνα (Μιλένα Σμιτ). Μεταξύ τους σε αυτό το σύντομο διάστημα θα αναπτυχθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη και θα δημιουργηθεί ένας στενός δεσμός. Μετά τους τοκετούς, ενώ οι δύο γυναίκες προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους συνεχίζοντας με θάρρος τις ζωές τους μεγαλώνοντας μόνες τα παιδιά τους, απροσδόκητες εξελίξεις και αλλεπάλληλες εκπλήξεις θ’ ανατρέψουν κάθε ισορροπία. Πρόσωπα και καταστάσεις περιπλέκονται και κάπως έτσι εισερχόμαστε στο ξέφρενο αλμοδοβαρικό σύμπαν, εκεί όπου τα τολμηρά χρώματα κυριαρχούν και όλα μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβούν. Την ίδια στιγμή, στο φόντο της ιστορίας, η Τζάνις αγωνίζεται μαζί με τον ανθρωπολόγο (Ιζραέλ Ελεχάλδε) για την ηθική δικαίωση του παρελθόντος της οικογένειάς της και γενικότερα των «αγνοούμενων» δημοκρατικών από την εποχή του εμφυλίου πολέμου.

Πρόκειται για την αφήγηση μιας συγκλονιστικής και παράδοξης ιστορίας που αφενός αποθεώνει την γυναικεία ψυχή, αφετέρου καταλήγει με εξομολογητικό τόνο να δίνει μαθήματα ζωής ενάντια στις διάφορες εκφάνσεις που προσλαμβάνει σήμερα ο φασισμός. Είναι ίσως η πιο ώριμη – νοηματικά – ταινία του Αλμοδοβάρ που προσεγγίζει με αναπάντεχο τρόπο το θαύμα της μητρότητας και αναδεικνύει τις πολλαπλές έννοιες της οικογένειας. Εξυμνεί εξίσου θαυμάσια τόσο την αλληλεγγύη όσο και την ελευθερία, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη για αναζήτηση της Ιστορικής Αλήθειας και Μνήμης που καθορίζουν την κοινωνική συνείδηση και τις αξίες μας.

Ο Αλμοδοβάρ συνταιριάζει το προσωπικό με το πολιτικό με έναν τρόπο ανεπιτήδευτο, απολαυστικό. Μέχρι την κορύφωση της ταινίας, και οι δύο μητέρες, αναζητούν τη θέση τους στον κόσμο και την επούλωση των τραυμάτων του παρελθόντος. Όχι μόνο των δικών τους, αλλά κι όλων όσων γεννήθηκαν κάποτε από μητέρες.

Υ.Γ. Μετά το τέλος της προβολής, θα ακολουθήσει πάρτι στον χώρο του «Ορφέα»!

Σας περιμένουμε!

Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Σκοπέλου «Τάκης Μόσχος»

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: