ΕΘΟΣ Τάκης Μόσχος | Η ταινία της Παρασκευής | Ήρθε ο καιρός για κομεντί!

ΕΘΟΣ Τάκης Μόσχος | Η ταινία της Παρασκευής | Ήρθε ο καιρός για κομεντί!
Ποιος γνωρίζει καλύτερα από τους φυλακισμένους το θέμα της μάταιης αναμονής; Τι μπορεί να επιβιώσει και ν’ ανθίσει ακόμη και μέσα στους τέσσερις τοίχους μιας φυλακής εκτός από την Τέχνη;    
ΕΘΟΣ Τάκης Μόσχος: Σας περιμένουμε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στις 19:30 στον Ορφέα!
Ήρθε ο καιρός για κομεντί!  Η γλυκόπικρη ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη Εμανουέλ Κουρκόλ «Ένας Θρίαμβος» αναδείχτηκε το 2020 ως καλύτερη Ευρωπαϊκή κωμωδία της χρονιάς και απέκτησε άλλη διάσταση αφού βασίζεται σ’ ένα απίστευτο και όμως αληθινό περιστατικό που συνέβη το 1985 στη Σουηδία. 

Ο πρωταγωνιστής Ετιέν (Καντ Μεράντ) είναι ένας άνεργος ηθοποιός που δουλεύει ως υπεύθυνος θεατρικού εργαστηρίου σε μια φυλακή έξω από τη Λιόν, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να παραμείνει ενεργός στο θεατρικό στερέωμα. Εκεί με τα χίλια ζόρια μαζεύει έναν ασυνήθιστο θίασο από απρόθυμους βαρυποινίτες κατάδικους για κάτι φαινομενικά ακατόρθωτο: το ανέβασμα μιας παράδοξης παράστασης εκτός φυλακής, με τους κρατούμενους να ερμηνεύουν το διάσημο έργο «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Μπέκετ!

Ο Ετιέν προσπαθεί να βγάλει στην επιφάνεια τις κρυμμένες ευαισθησίες ανθρώπων που δεν έχουν δει ποτέ θέατρο στη ζωή τους και διακατέχονται από πλήρη άγνοια κινδύνου για το δύσκολο εγχείρημα που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας. Τα μπερδέματα και οι συναισθηματικές εντάσεις της ετερόκλητης τρελοπαρέας κρατούν την περιέργεια του θεατή σε εγρήγορση μέχρι τέλους, ενώ το φινάλε της ιστορίας κερδίζει την παράσταση αναδεικνύοντας τη σημασία της Τέχνης για την ελευθερία της ανθρώπινης έκφρασης.

Οι αναφορές του Μπέκετ στον «Γκοντό» για τον εγκλεισμό, το παράλογο, την ματαιότητα και την αέναη αναμονή ενός πρόσωπου που κανείς δεν γνωρίζει και ενός γεγονότος που τελικά δεν έρχεται ποτέ, συγκρίνονται εδώ με τον μίζερο εγκλεισμό των κρατουμένων. Αναμονή για συσσίτιο, αναμονή για προαυλισμό, αναμονή για επισκεπτήριο, μα κυρίως η δυσβάσταχτη αναμονή του πότε θα μπορέσουν να ζήσουν και πάλι ελεύθεροι. Κενό και αδράνεια σε καθημερινή δράση.

Ποιος γνωρίζει λοιπόν καλύτερα από τους φυλακισμένους το θέμα της μάταιης αναμονής; Τι μπορεί να επιβιώσει και ν’ ανθίσει ακόμη και μέσα στους τέσσερις τοίχους μιας φυλακής εκτός από την Τέχνη;

ΕΘΟΣ Τάκης Μόσχος: Σας περιμένουμε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στις 19:30 στον Ορφέα!

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: