Δευτέρα

07 Οκτωβρίου 2024

Ένας αμφορέας 60 cm από τον αγγειοπλάστη Νίκο Ρόδιο

Ένας αμφορέας 60 cm από τον αγγειοπλάστη Νίκο Ρόδιο
Το εργαστήρι του Νίκου Ρόδιου· σημείο αναφοράς στην τέχνη της Αγγειοπλαστικής

Παραγωγικός και με μεράκι για την Τέχνη που υπηρετεί ο αγγειοπλάστης Νίκος Ρόδιος πειραματίζεται και μας εκπλήσσει ευχάριστα. Στο στιγμιότυπο επιδεικνύει ένα από τα πρόσφατα έργα του· έναν αμφορέα* 60 cm, τον οποίο θα μπορέσετε να δείτε στο κατάστημα Rodios Pottery και στο εργαστήρι, όταν πάρει την τελική του μορφή.

______

Με τον όρο αμφορέας εννοείται ένα αγγείο με οβάλ σώμα με κάθετη λαβή αμφίπλευρα [αμφί + φέρω]. Χρησιμοποιείτο για την αποθήκευση οίνου και ενίοτε ελαίου. Το όνομα αμφορεύς προέρχεται από το επίρρημα αμφί και το ρήμα φέρειν. Οι αμφορείς επινοήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και υιοθετήθηκαν από τους Ρωμαίους ως κύρια μέσα μεταφοράς και αποθήκευσης κρασιού, λαδιού ελαιόκαρπου, δημητριακών, ψαριών κ.α. Χρησιμοποιήθηκαν σε όλη τη Μεσόγειο και τις επαρχίες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας περίπου έως τον 16o αιώνα.

_______

Η οικογένεια ΡΟ∆ΙΟΥ είναι µια από της παλαιότερες και γνωστότερες οικογένειες Ελλήνων αγγειοπλαστών. Συνεχίζουν µε τον ίδιο ζήλο µια παράδοση που ξεκίνησε ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟ∆ΙΟΣ µετά από μεγάλη περιπλάνηση σε εµπορικά κέντρα διάφορα εμπορικά κέντρα της εποχής(Βόλο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη, Κωστάντζα Ρουµανίας, Αλεξάνδρεια Αιγύπτου)-στις αρχές του 1900. Το ενδιαφέρον του για την αναβίωση της αρχαίας ελληνικής αγγειοπλαστικής που τόσο θαύµαζε, τον έστρεψε στην κατασκευή αρχαιόµορφων διακοσμητικών σε µια εποχή που κατασκευάζονταν µόνο χρηστικά αντικείµενα. Ταυτόχρονα ξεκινά συνεχείς δοκιµές και πειραµατισµούς για να πετύχει το µελανό ανεξίτηλο χρώµα στα αγγεία. Οι προσπάθειες έφεραν αποτέλεσµα, και στις 7 Νοεµβρίου του 1930 η οικογένεια τιµήθηκε µε το υπ΄ αριθµ. 2981 ∆ίπλωµα Ευρεσιτεχνίας, για την στιλπνότητα και το ανεξίτηλο µαύρο χρώµα των αγγείων.

Ο ΝΙΚΟΣ ΡΟ∆ΙΟΣ, πραγματικός καλλιτέχνης, εγγονός του πρωτομάστορα της οικογενειακής παράδοσης εργάζεται σήµερα δίνοντας στα αγγεία του όλη την λεπτότητα της ψυχής του και συνεχίζει την παράδοση του παππού, του θείου και του πατέρα του. Στα χέρια του το χώµα της Σκοπέλου παίρνει την µορφή αγγείων που µε τις απαλές και όµορφες γραµµές τους και µε τα σχήµατά τους δύσκολα ξεχωρίζουν από τα αρχαία καλλιτεχνήµατα.

Η παράδοση της οικογένειας συνεχίζεται µε την κόρη του Νίκου Ρόδιου τη Μάγδα, η οποία από µικρή έχοντας ως παιχνίδι τον πηλό, έφτασε σήµερα να δουλεύει πλάι στον πατέρα της δηµιουργώντας το δικό της στυλ στα κεραµικά. Πηγή έµπνευσής της αποτελεί η φύση και το νησί της Σκοπέλου. Κάποιες από τις δηµιουργίες της είναι διακοσµητικά τοίχου -ανθοδέσµες, στεφάνια και σπιτάκια (τα λεγόµενα καλύβια)- χρηστικά αντικείµενα -κούπες, µπολ- αλλά και κοσµήµατα.

Τα αγγεία της οικογένειας Ροδίου αφού αναγνωρίστηκαν στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, βραβεύτηκαν µε δέκα ∆ιεθνή χρυσά βραβεία, µε το βραβείο της Ακαδηµίας Αθηνών καθώς επίσης και πολλές άλλες τιµητικές διακρίσεις.

Στη Xώρα της Σκοπέλου η οικογένεια διατηρεί το εργαστήριό της που είναι επισκέψιµο και ακριβώς απέναντι βρίσκεται η έκθεση-πωλητήριο.

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα:

Search

Ροή Ειδήσεων

Τοπικά

Πολιτισμός

Πολιτική

Αθλητικά

Υγεία

Καιρός

Περιβάλλον

Κοινωνία

Τουρισμός

Θρησκεία

Απόψεις - Άρθρα

Στιγμιότυπα

Αγορά

Αγγελίες

+

Περισσότερα

+

Επικοινωνία