Τετάρτη

17 Απριλίου 2024

“Digger” του Τζώρτζη Γρηγοράκη | Η Ταινία της Παρασκευής από την Ε.Θ.Ο.Σ. «Τάκης Μόσχος»

"Digger" του Τζώρτζη Γρηγοράκη | Η Ταινία της Παρασκευής από την Ε.Θ.Ο.Σ. «Τάκης Μόσχος»
Οι κινηματογραφικές προβολές από την Ε.Θ.Ο.Σ. «Τάκης Μόσχος» επιστρέφουν, μετά από ένα μικρό διάλλειμα, με την Ταινία της Παρασκευής για αυτή την εβδομάδα να είναι το βραβευμένο "Digger" του Τζώρτζη Γρηγοράκη.
Κινηματογραφική προβολή
από την Ε.Θ.Ο.Σ. «Τάκης Μόσχος»

Digger

του Τζώρτζη Γρηγοράκη

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024, στις 19:30
στον «Ορφέα»

"Digger" του Τζώρτζη Γρηγοράκη | Η Ταινία της Παρασκευής από την Ε.Θ.Ο.Σ. «Τάκης Μόσχος» | Αφίσα

[***For our English speaking friends, there will be English subtitles***]

Οι κινηματογραφικές προβολές επιστρέφουν! Επανερχόμαστε με την δραματική ελληνική ταινία «Digger» (2020) του Τζώρτζη Γρηγοράκη. Το αξιοζήλευτο ντεμπούτο του σκηνοθέτη σε μεγάλου μήκους ταινία κέρδισε τις εντυπώσεις και απέσπασε μία σειρά από βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μία δωρική, μεστή ταινία στη σύλληψή της που μοιάζει με μεταμοντέρνο οικολογικό γουέστερν καθώς εκτυλίσσεται στον ρεαλιστικό αλλά συνάμα τραχύ κόσμο της ορεινής Ελλάδας. Δύο διαφορετικές γενιές και φιλοσοφίες ζωής έρχονται σε ευθεία και οξεία αντιπαράθεση. Ο πατέρας (Νικήτας) ζει ως αγρότης αποτραβηγμένος μία ήσυχη ζωή στην αυτοσχέδια αγροικία του. Ωστόσο, το επιβλητικό και πανέμορφο δάσος που την περιβάλλει απειλείται μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο από την επιθετική επέκταση ενός ορυχείου που έχει διχάσει έντονα τους κατοίκους του διπλανού χωριού που μοιάζουν συγχυσμένοι.

Μέσα σε όλη αυτή την αμήχανη ατμόσφαιρα, ο Τζόνι (γιος του Νικήτα) επιστρέφει ξαφνικά από την πόλη διεκδικώντας από τον άφαντο πατέρα του το μερίδιο του κτήματος που κληρονόμησε από τη μητέρα του για να ξεπληρώσει τα χρέη του. Το τραυματικό οικογενειακό παρελθόν καθιστά την αρχετυπική σύγκρουση πατέρα – γιου αναπόφευκτη λαμβάνοντας σταδιακά χαρακτηριστικά βεντέτας, ενώ η αντίθεση φυσικής και αστικής ζωής βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο των συζητήσεων. Aδροί χαρακτήρες, αγύριστα κεφάλια και οι δύο φαντάζουν ασυμβίβαστοι καβαλάρηδες. Ο Νικήτας με το άλογό του και ο Τζόνι με την μοτοσυκλέτα του.

Θα επουλωθούν άραγε οι πληγές του παρελθόντος ή ο χαμένος χρόνος δεν προλαβαίνει πια ν’ αναπληρωθεί; Θα αποκατασταθεί τελικά η φυσική τάξη των πραγμάτων ή τα κάθε λογής οχυρά θα αρνηθούν πεισματικά να πέσουν;

Σας περιμένουμε την Παρασκευή, 22 Μαρτίου, στις 19:30, στον Ορφέα!

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: