Τρίτη, 01 Ιουλίου 2025

|

Search

ΑΖΑΜΑΛΙ 2025: Μια γιορτή γεύσεων και παράδοσης στη Σκόπελο

ΑΖΑΜΑΛΙ 2025: Μια γιορτή γεύσεων και παράδοσης στη Σκόπελο
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Ιουνίου 2025, στην Πλατεία 25ης Μαρτίου στη Σκόπελο, το καλοκαιρινό φεστιβάλ γαστρονομίας και τοπικής παράδοσης ΑΖΑΜΑΛΙ, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών και κατοίκων που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο κάλεσμα αυτής της αυθεντικής γευστικής εμπειρίας...

Η διοργάνωση έγινε από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας Α.Ε. – Αναπτυξιακή Πηλίου Α.Ε., σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Σκοπέλου, στο πλαίσιο της ανάδειξης της γαστρονομικής και πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού.

ΑΖΑΜΑΛΙ 2025: Μια γιορτή γεύσεων και παράδοσης στη Σκόπελο

Η βραδιά ξεκίνησε στις 20:00 μέσα σε ένα θερμό και γιορτινό κλίμα και αποτέλεσε ένα μοναδικό ταξίδι στις γεύσεις και την ιστορία του τόπου. Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκαν δύο χαρακτηριστικά προϊόντα της Σκοπέλου: το χαμαλί, ένα παραδοσιακό γλυκό από αμυγδαλόψιχα, ζάχαρη και ανθόνερο, σε σχήμα πολύμορφου άστρου, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη – και το φημισμένο σκοπελίτικο δαμάσκηνο της ποικιλίας «Αζάν», από το οποίο παράγεται ένα εξαιρετικό λικέρ.

Τι είναι τα χαμαλιά;
Παραδοσιακά σκοπελίτικα γλυκά από αμυγδαλόψιχα, ζάχαρη και ανθόνερο, πλάθονται σε σχήμα άστρου και καλύπτονται με ζάχαρη άχνη. Συνδέονται με χαρμόσυνες οικογενειακές στιγμές, όπως γάμοι και βαφτίσια.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ζωντανά την παρασκευή των «χαμαλιών» από τις κυρίες Αλεξάνδρα Λεμονή και Ματίνα Πατσή, να καταγράψει τη συνταγή και να δοκιμάσει ροζέδες, χαμαλιά και λικέρ δαμάσκηνου, βιώνοντας την αυθεντική σκοπελίτικη φιλοξενία μέσα από τις τοπικές γεύσεις.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Σκοπέλου, κ. Σταμάτης Περίσσης, υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης και ανάδειξης των τοπικών προϊόντων και συνταγών, προβάλλοντας τη Σκόπελο ως γαστρονομικό προορισμό. Τόνισε την πρόθεση του Δήμου να καθιερώσει το Azamali Fest ως ετήσιο θεσμό, ο οποίος θα εμπλουτίζεται σταδιακά με όλα τα τοπικά προϊόντα του νησιού.

ΑΖΑΜΑΛΙ 2025: Μια γιορτή γεύσεων και παράδοσης στη Σκόπελο
Σταμάτης Περίσσης: Τα τοπικά μας προϊόντα είναι η πολιτιστική μας παρακαταθήκη. Στηρίζοντάς τα, στηρίζουμε την ταυτότητα και το μέλλον του τόπου μας

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Τα χαμαλιά δεν είναι απλώς ένα γλυκό – είναι φορείς πολιτισμού και αγάπης, που ενώνουν γενιές και συνοδεύουν τις πιο χαρμόσυνες στιγμές της ζωής μας. Το δαμάσκηνο “Αζάν” δεν είναι μόνο γευστικός θησαυρός, αλλά και σύμβολο βιωσιμότητας και δεσμού με τη γη μας. Τα τοπικά μας προϊόντα είναι η πολιτιστική μας παρακαταθήκη και η προώθησή τους ενισχύει την ταυτότητα, την κοινωνική συνοχή και την οικονομική μας ανάπτυξη».

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά την Αναπτυξιακή Πηλίου για την ουσιαστική συμβολή της στη διοργάνωση, καθώς και τις γυναίκες του νησιού που διατηρούν ζωντανές τις παραδοσιακές γεύσεις, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις κυρίες Ματίνα Πατσή και Αλεξάνδρα Λεμονή για την παρουσίαση των χαμαλιών.

Σπυριδούλα Κομπογιάννη | μέλος της ομάδας της Αναπτυξιακής Πηλίου Α.Ε.

Η  κα Σπυριδούλα Κομπογιάννη, μέλος της ομάδας της Αναπτυξιακής Πηλίου Α.Ε., ευχαρίστησε με τη σειρά της τον Δήμο Σκοπέλου και προσωπικά τον Δήμαρχο για την άψογη συνεργασία, τονίζοντας πως βασικός στόχος της Αναπτυξιακής είναι η ανάδειξη της γαστρονομικής κληρονομιάς της περιοχής, συμβάλλοντας τόσο στην αγροτική οικονομία όσο και στην τουριστική ανάπτυξη.

Οι κυρίες Αλεξάνδρα Λεμονή και Ματίνα Πατσή με την ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου Σπυρισούλα Μπετσάνη

Η εκδήλωση άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και αποτύπωσε με τον πιο αυθεντικό τρόπο τη σύνδεση γεύσεων, αρωμάτων και παραδόσεων με την πολιτιστική ταυτότητα της Σκοπέλου. Οι παρευρισκόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά, προσδοκώντας ένα ακόμη πιο πλούσιο και γευστικό ΑΖΑΜΑΛΙ.

Διαβάστε ακόμα:

Ρηγίνος Β. Πατσής 2424023188 Σκόπελος, Βόρειες Σποράδες
Search

Ροή Ειδήσεων

Τοπικά

Πολιτισμός

Πολιτική

Αθλητικά

Υγεία

Καιρός

Περιβάλλον

Κοινωνία

Τουρισμός

Θρησκεία

Απόψεις - Άρθρα

Στιγμιότυπα

Αγορά

Αγγελίες

+

Περισσότερα

+

Επικοινωνία