Τετάρτη

19 Ιουνίου 2024

Από τις εκδόσεις «Νησίδες» μόλις κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Νικόλα Γκιμπιρίτη, «Η Θυσία»

Το μυθιστόρημα του Νικόλα Γκιμπιρίτη, «Η Θυσία»
Το μυθιστόρημα του Νικόλα Γκιμπιρίτη, «Η Θυσία» | «Νησίδες»
Με έντονα τα στοιχεία της μαύρης κωμωδίας και της αριστοφανικής σάτιρας πάνω σε ζητήματα πολιτικής ορθότητας, αλλά και, ταυτόχρονα, βαδίζοντας στα χνάρια που χάραξε το μοντέρνο υπαρξιακό δράμα, όπως αυτό σκιαγραφήθηκε απ’ τη σκέψη του Ντοστογιέφσκι, του Κάφκα και του Καμύ, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι γι’ αυτούς και γι’ αυτές που αρέσκονται να πλάθουν εικόνες διαβάζοντας.

Σε μια εποχή που ο θάνατος δεν υπάρχει πια, οι άνθρωποι δεν έχουν παρά να αξιοποιήσουν τον απεριόριστο χρόνο που διαθέτουν για να εκπληρώσουν όλες τις επιθυμίες τους πάνω στη γη, ενώ ο κόσμος μεταμορφώνεται σ’ έναν κήπο των επίγειων απολαύσεων. Ο Αδάμ Μακρόπουλος είναι ένας απ’ αυτούς τους ευλογημένους ανθρώπους που ανήκουν στο τυχερό γένος των αθάνατων. Έχοντας, βέβαια, την ευτυχία να ζήσει για περίπου μισή χιλιετία, στο τέλος τού απέμεινε μόνο μία επιθυμία που δεν έχει εκπληρώσει: να πεθάνει.

Διοικητικές λεπτομέρειες, σουρεαλιστικές περιπέτειες, και μοιραίες παρεξηγήσεις μπαίνουν διαρκώς εμπόδιο στην προσπάθεια του ήρωα ν’ ανοίξει τις πύλες της εξόδου απ’ τη ζωή. Μέχρι που συναντά την Περσεφόνη, η οποία, με την αγνότητα, την υπευθυνότητα και την αγάπη της, θα του αλλάξει γνώμη και θα του αποδείξει πως, τελικά, η ζωή έχει νόημα. Μήπως, όμως, τότε να είναι πολύ αργά; ‘Η μήπως πολύ νωρίς, ώστε να πειστεί ο Αδάμ Μακρόπουλος πως για να πεθάνει κανείς θα πρέπει πρώτα να έχει ζήσει αληθινά; Με έντονα τα στοιχεία της μαύρης κωμωδίας και της αριστοφανικής σάτιρας πάνω σε ζητήματα πολιτικής ορθότητας, αλλά και, ταυτόχρονα, βαδίζοντας στα χνάρια που χάραξε το μοντέρνο υπαρξιακό δράμα, όπως αυτό σκιαγραφήθηκε απ’ τη σκέψη του Ντοστογιέφσκι, του Κάφκα και του Καμύ, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι γι’ αυτούς και γι’ αυτές που αρέσκονται να πλάθουν εικόνες διαβάζοντας.

Οι εκδόσεις ΝΗΣΙΔΕΣ ιδρύθηκαν το 1993 στη νήσο Σκόπελο των Βόρειων Σποράδων από τον μεταφραστή Βασίλη Τομανά (που τιμήθηκε το 1999 με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης για το έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ “Διόρθωση” [εκδ. “Εξάντας”]).
Μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 2004. Οι ΝΗΣΙΔΕΣ φιλοδοξούν να δώσουν βιβλία που βοηθούν τον άνθρωπο να προσανατολιστεί στον σύγχρονο κόσμο, να ενισχύσουν την κριτική του ικανότητα και να πλουτίσουν τις γνώσεις του. Αλλά και να παρουσιάσουν κλασικά λογοτεχνικά έργα και νεοεμφανιζόμενους ή καταξιωμένους έλληνες ή ξένους συγγραφείς.
Οι ΝΗΣΙΔΕΣ, από τον Ιούλιο του 2004, εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη (Δεσπεραί 3, 546 21 Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310 236575

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: